آموزش کار با اندیکاتور RSI مانند دیگر اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال بازار بورس کار دشواری نیست. اندیکاتور RSI ( Relative Strength Index یا شاخص مقاومت نسبی)، یکی از رایجترین شاخصهای معاملاتی مورد استفاده در تحلیل تکنیکال است. این شاخص توسط فردی به نام «J. Welles Wilder Jr» به وجود آمد. RSI، به معاملهگر کمک میکند تا سهم هایی که دارای خرید و فروش بیش از حد می باشند (Overbought and oversold) را بشناسید.
- آیا اندیکاتور RSI، در محاسبات بورس پرطرفدار است؟
- آموزش کار با اندیکاتور RSI چگونه است؟
- چگونه اندازه گیری میشود؟
- با چه شاخصهای دیگری میتوان آن را ترکیب کرد؟
- چطور میتوان از آن برای افزایش بازده معاملاتی بورس بهره برد؟
اکنون میتوانید در ویدیو زیر آموزش کار با اندیکاتور RSI را مشاهده فرمایید
با ما همراه باشید تا به سوالات بالا پاسخ دهیم و با استفاده از انواع مثالها، آموزش کار با اندیکاتور RSI را به شما بیاموزیم.
پیشنهاد می کنم فیلترهای کاربردی بورس شامل بیش از 700 فیلتر کاربردی در سایت دیده بان بازار را مشاهده نمایید
اندیکاتور RSI چیست؟
اندیکاتور RSI، با اندازه گیری میزان نوسانات قیمت در بازار بورس، به معمالهگر کمک میکند تا جریان حرکت بازار بورس را پیش بینی و ثبت کند. معامله گر، بازارهای خرید و فروش بیش از حد را میشناسد و تصمیم میگیرد چه زمانی باید یک موقعیت را برای معامله انتخاب کند. علاوه بر اطلاع از RSI ، معاملهگر باید بتواند اندیکاتور را روی نمودار تشخیص دهد تا به درستی آن را به کار ببرد. RSI به شکل یک خط، بین دو محدوده معین (محدوده نوسان سنج) دیده میشود. اندیکاتور، مقادیری بین 0 تا 100 به خود میگیرد.
RSI ، توسط معامله کنندگان تکنیکال به کار میرود که در زمینههای زیادی مانند بورس ، فارکس و بازار آتی (Futures) حرفهای هستند.
پیشنهاد می کنم مقاله اندیکاتور RSI چیست؟ را مشاهده کنید
آموزش کار با اندیکاتور RSI در معاملات بورس
شاخص RSI در ابتدا، فقط برای معاملات سهام استفاده میشد. به دنبال اثبات کارآمدی آن، معامله کنندهگان آن را در زمینههای مختلفی به کار گرفتند. اگرچه به مرور زمان، تحلیلگران شروع به استفاده از معیارهای دیگری برای آموزش کار با اندیکاتور RSI و ارزیابی های دیگر بازار بورس و تحلیل تکنیکال کردند. معیارهایی مانند P/E (نسبت قیمت به درآمد)، P/B (نسبت قیمت به ارزش دفتری)، ارزیابیها، تحلیل ترازنامه(Balance sheet) و …
اما آموزش کار با اندیکاتور RSI، راهی عالی برای معاملهگر است تا تخمین درستی از پتانسیل یک سهام خاص داشته باشد.
با توجه به اینکه RSI، عددی بین 0 تا 100 را به خود میگیرد، در تحلیل تکنیکال این گونه تفسیر میشود:
- هر سهمی که ارزش آن بالاتر از 70 باشد، نشان میدهد که آن بورس ارزش بیش از حد دارد و بیش از حد خریداری میشود.
- سهام با ارزش پایینتر از 30، بورس با ارزش پایینتر از حد معمول دارد و بیش از حد فروخته میشود.
- اگر عدد اندیکاتور بین 50 تا 70 درصد باشد، نشان دهنده این است که قیمت به طور کلی در حال افزایش است.
- اگر عدد اندیکاتور بین 30 تا 50 درصد باشد، نشان میدهد که قیمت به طور کلی در حال کاهش است.
هنگام معامله سهام،نشانههای خرید و فروش بیش از حد را چگونه تفسیر کنیم؟
برای فهمیدن کامل کاربرد RSI در بازار بورس، باید ابتدا یاد بگیریم که چگونه نشانههای خرید و فروش بیش از حد را معنی کنیم. در کار با RSI، ابتدا سهامی که بیش از حد خرید و فروش میشود را شناسایی کرده و سپس انتظار یک تغییر یا بهبود روند را خواهیم داشت.
سیگنالهای فروش بیش از حد، نشان میدهند که فشار فروش در آن سهام، در حال کاهش است و معامله گران باید خود را برای یک جهش آماده کنند.
در مقابل، سیگنالهای خرید بیش از حد، نشان میدهند که بورس در حال رسیدن به بالاترین درجه برای خریداران گاوی(Bulls) است و به زودی بهبود خواهد یافت.
با RSI، معاملهگر میفهمد که چه موقعیتهایی را باید انتخاب، حذف یا حفظ کند و سرمایه خود را به کدام سهامها اختصاص دهد. RSI زمانی که بورس به صورت افقی معامله میشود و روند واضحی ندارد، به کار میرود. گاهی قیمت در محدوده باریکی تغییر میکند و پیش بینی اینکه خریداران گاوی(Bulls)یا خریداران خرسی(Bears)، کدام یک بازار را به دست میگیرند، دشوار است. RSI، پیش بینی روند را سادهتر میسازد.
پیشنهاد می کنم بخش اول مقاله روانشناسی بازار بورس و تابلو خوانی حجم معاملات را مطالعه کنید. بخش دوم مقاله در مورد شناسایی کد به کد و بلوکی و بخش سوم مقاله نیز در مورد نسبت خریداران به فروشندگان می باشد را حتما مشاهده نمایید.
هنگام کار با اندیکاتور RSI در بورس، این اشتباهات را مرتکب نشوید
RSI، اگرچه سرعت تغییرات قیمت یک سهام را محاسبه میکند، اما نشان دهنده نسبت حرکت قیمت نیست.ا RSI مانند دیگر ابزارهای تکنیکال، نقطه ضعفهایی دارد و نباید تمام تحلیل تکنیکال خود را به آن بسپارید. بلکه آن را با سایر اندیکاتورها(مانند اسیلاتورهای تصادفی) ترکیب کنید. اندیکاتور RSI، ابزاری بسیار ابتدایی است و ممکن است باعث سردرگمی و زیان شما گردد.
در نظر داشته باشید که باید از آن در بازه زمانی طولانی استفاده کنید. زیرا بازه کوتاه، برخلاف زمانی طولانی، تاثیری منفی روی تحلیل تکنیکال شما خواهد گذاشت . معاملهگران، RSI را به صورت دورههایی به طول 2 تا 25 (معمولا 14) به کار میگیرند.
بر اساس مدت زمانی که ابزار شما در محدوده خرید و فروش بیش از حد قرار داشته، تصمیم نگیرید. هنگامی که روند بازار بورس قوی پیش میرود، اندیکاتور میتواند مدتی طولانی در محدوده خرید و فروش بیش از حد باشد.
سیگنالهای خرید و فروش در آموزش کار با اندیکاتور RSI
برای اینکه RSI را در استراتژی تحلیل تکنیکال خود به کار ببرید، باید سیگنالهای خرید و فروش و چگونگی معامله آنها را بیاموزید.
دو واژه زیر، موقعیت دو قیمت، روند یا شاخص را نسبت به یکدیگر نشان میدهند.
- همگرایی(convergence): دو کمیت به هم نزدیک میشوند.
- واگرایی(divergence): دو کمیت از هم دور میشوند.
این دو مفهوم از تحلیل تکنیکال، قوت و ضعف روند بازار را نشان میدهند. اگر اوج و فرودهای RSI با اوج و فرودهای روند بورس همگرا باشند، بازار قوی و در حال رشد است. برعکس، اگر این اوج و فرودها نسبت به هم واگرا باشند، بازار بورس ضعیف و رو به افت است.
پیشنهاد می کنم مقاله کاربردی آموزش کار با اندیکاتور فیبوناچی در بورس را مطالعه نمایید
این مفهوم چه تاثیری روی سیگنالهای خرید و فروش دارد؟
1-سیگنالهای خرید
در ادامه، سناریوهای مربوط به بازگشت و نشانههای تایید روند را بررسی میکنیم که حین حرکت رو به پایین بازار مشاهده میشوند.
الف)سیگنال گاوی فروش بیش از حد:
نوعی تغییر روند که هنگامی رخ میدهد که RSI به زیر 30% سقوط کند و باز گردد. مهم نیست که چه قدر پایین برود، اهمیت ماجرا آن جاست که از 30% بالاتر رود. در این هنگام روند افزایشی جدیدی شکل میگیرد و خریداران گاوی بورس، شروع به فعالیت میکنند.
نحوه معامله: معاملهگران بدون موقعیت باز، میتوانند به مدت طولانی ادامه دهند. کسانی که فروش سفارشات خود را بستهاند، میتوانند سود خود را نگه دارند و یک سفارش خرید باز کنند.
ب)سیگنال واگرایی مثبت گاوی:
نوعی دیگر از روند بازگشتی است که هنگام واگرایی RSI و قیمت رخ میدهد. فرود قیمت، از فرود RSI پایینتر است. با توجه به تعداد دفعات تکرار این روند در بورس، معاملهگر میتواند قدرت سیگنال در حال شکلگیری را پیش بینی کند( تکرار بیشتر به نفع خریداران گاوی است). اینجا، ضرورت توجه به قیمت در کنار آموزش کار با اندیکاتور RSI روشن میشود.
نحوه معامله:معاملهگرانی که سیگنالهای مثبت واگرایی را در نظر میگیرند، باید بدانند که سودهای کوتاه مدت در انتظار آنهاست. این سیگنال،در کنار نشانگر بازار فروش بیش از حد، محرک قدرتمندی برای سفارشات خرید است.
پیشنهاد می کنم مقاله کاربردی آموزش الگوهای کندل استیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه فرمایید.
2- سیگنالهای فروش
اینجا سناریوهای مربوط به بازگشت و نشانههای تایید روند را بررسی میکنیم که حین حرکت رو به بالا بازار مشاهده میشوند. اندیکاتور RSI، نشان دهنده فشار بالقوه فروش در بازار بورس است.
الف)سیگنال خرسی خرید بیش از حد:
نشان میدهد که یک روند بازگشتی چه زمانی اتفاق خواهد افتاد. برای یافتن این نشانگر، دنبال موقعیتهایی باشید که RSI از ارزش 70% پیشی میگیرد و دوباره کاهش مییابد. این موقعیت، تایید میکند که خریداران خرسی در حال قویتر شدن هستند و روند بازگشتی در بازار بورس به زودی اتفاق خواهد افتاد.
نحوه معامله: معاملهگران با موضعهای طولانی مدت، میتوانند سود خود را حفظ کنند و با بستن مواضع باز خود، با فروش از بازار بورس خارج شوند. افراد دیگر، میتوانند از این وضعیت مناسب برای باز کردن مواضع کوتاه مدت استفاده کنند.
ب)سیگنال واگرایی منفی خرسی:
بر خلاف سیگنال واگرایی مثبت گاوی، اوج قیمت بالاتر از اوج RSI است. تکرار بیشتر این روند، سبب قویتر شدن سیگنال خرسی در آینده خواهد شد.
اینجا باز اهمیت توجه به قیمت در کنار RSI، در تحلیل تکنیکال روشن میشود.
نحوه معامله: واگرایی منفی، نشان میدهد که معاملهگر باید منتظر کاهشی کوتاه مدت در قیمتهای سهام معامله شده باشد. کارشناسان تحلیل تکنیکال، توصیه میکنند که این سیگنال با سیگنال خرید بیش از حد ترکیب شود تا زمان فروش مشخص گردد.
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیلتر نویسی در سایت دیده بان بورس را مطالعه کنید
مشخص کردن جریان روند فعلی در آموزش کار با اندیکاتور RSI
با آموزش کار با اندیکاتور RSI میتوانید جهت گیری اولیه و قدرت روند فعلی بورس را ارزیابی کنید.
1-سیگنال هشدار روند گاوی
این سیگنال زمانی دیده میشود که RSI از ارزش 30% به 50% افزایش پیدا کند که نشان دهنده قدرت سیگنال خریداری است. زمانی به این سیگنال اعتماد کنید که آن را در دوره 14 روزه یا طولانیتر مشاهده کردهاید، زیرا ممکن است در دورههای کوتاه گمراه کننده باشد.
2-سیگنال هشدار روند خرسی
زمانی دیده میشود که RSI از ارزش 70% افت کند و نشان دهنده قدرت خریداران خرسی در بازار بورس است. در اینجا نیز باید تحلیل تکنیکال خود را بازهای 14 روزه یا بیشتر انجام دهید.
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش اندیکاتور خط روند – رسم خط روند ببینید
اندیکاتور RSI را با چه شاخصهای دیگری ترکیب کنیم؟
RSI به تنهایی پاسخگوی نیازهای شما در بازار بورس نخواهد بود. با ترکیب شاخصهای زیر و RSI ،تحلیل تکنیکال بهتری خواهید داشت.
1-اندیکاتور MACD:
هر دو اندیکاتور RSI و MACD، سیگنالهای ورودی را آشکار میکنند. اcdگر جداگانه استفاده شوند، ممکن است سیگنالهای آنها سردرگم کننده باشد. پس آنها را با هم استفاده کنید تا سیگنالهای یکدیگر را تایید کنند. وقتی سیگنالهای این دو بر هم منطبق میشود، باید وارد عمل شوید. مثال این موقعیت، زمانیست که RSI، یک بازار فروش بیش از حد را ترک میکند و سیگنال خرید میفرستد. همزمان، MACD یک تقاطع گاوی اجرا میکند. با توجه به استراتژی تحلیل تکنیکال، در این مواقع تنها یک سیگنال فروش از یکی از اندیکاتورها کافی است تا از روند خارج شوید و سود را حفظ کنید.
پیشنهاد می کنم از مقاله پول داغ چیست؟ همه چیز درباره پول داغ بازدید نمایید
2-اندیکاتور MA:
RSI سیگنالهای خرید و فروش بیش از حد را میفرستد و MA، صادر کننده ساپورتینگ سیگنال متقاطع است. وقتی از این ترکیب استفاده میکنید، باید حتما موقعیت خود را تا زمانی که یک اندیکاتور سیگنال مخالف دهد و یا واگرایی مشاهده شود، حفظ کنید.
مثال:RSI وارد محدوده خرید بیش از حد برای سهام میشود. یک ساعت بعد این محدوده را ترک میکند و سیگنالی قوی برای فروش میفرستد. نیم ساعت بعد، MA تقاطع گاوی را مشخص میکند که سیگنال خرید RSI را تایید میکند. پس معاملهگر، سهام بورس خود را قبل از ورود به روند خرسی میفروشد.
اگر معاملهگر در انتها، واگرایی گاوی بین RSI و قیمت سهام در ناحیه فروش بیش از حد مشاهده کند، میتواند موضعی طولانی مدت برای خود باز کند.
*نکتهای از تحلیل تکنیکال: تصمیمات خروج از روند را صرفا بر اساس MA اتخاذ نکنید.
پیشنهاد می کنم مقاله اندیکاتور MACD چیست؟ را مشاهده نمایید
3- اندیکاتور RVI:
ترکیب RSI و RVI، به شما کمک میکند تصمیمات معاملاتی سنجیده بگیرید. معاملهگر باید از هر دو اندیکاتور تایید بگیرد. برای خارج شدن از یک روند، معمولا سیگنال از طرف یک اندیکاتور کافیست.
مثال: معاملهگر میخواهد سهامی را بخرد. صبر میکند تا RSI وارد قسمت فروش بیش از حد شود و سیگنال طولانی بفرستد. سپس صبر میکند تا RVI سیگنال متقاطع گاوی بفرستد. اگر این اتفاق افتاد، دو سیگنال هم جهت هستند و شخص میتواند سهام را بخرد. اگر RVI سیگنال خرسی فرستاد، شخص موضع خود را میبندد و سود را حفظ میکند.
پیشنهاد می کنم حتما مقاله پول هوشمند در بورس چیست؟ را مطالعه نمایید
4-اندیکاتور استوکاستیک + اندیکاتور MA :
این ترکیب، پیچیده است و توسط معاملهگران حرفهای در بورس به کار میرود، سیگنالهای اندیکاتورها ترکیب میشوند تا اندیکاتور خرید یا فروشی قوی به دست بیاید. این استراتژی، در دورههای یک ساعته، چهار ساعته یا یک روزه اجرا میشود. در آموزش کار با اندیکاتور RSI می بایست تنظیمات استاندارد رعایت شوند، MA در دوره 10 روزه تنظیم میشود و استوکاستیک، در تنظیمات پیش فرض(20/80) قرار دارد.
معامله گر، زمانی باید سهام را خریداری کند که قیمت باMA تقاطع پیدا کند و RSI و استوکاستیک، محدوده فروش بیش از حد را ترک کنند. باید به شمعهایی توجه کنید که سیگنالها آنجا پدیدار میشوند. مطمئن شوید که سیگنالها را در بیش از سه شمع دریافت نمیکنید، زیرا قدرتشان را از دست خواهید داد.
آخرین نکته در آموزش کار با اندیکاتور RSI به صورت ترکیبی یا سایر شاخصها
برای آموزش کار با اندیکاتور RSI توجه داشته باشید به استراتژی اولیه خود در تحلیل تکنیکال پایبند باشید. اگر لازم است منتظر دو تایید و هم جهتی بین سیگنالها باشید، عجله نکنید تا این اتفاق رخ دهد. برعکس، اگر برای خروج از معامله یک سیگنال کافیست، با اولین سیگنال کار خود را انجام دهید و درنگ نکنید.
پیشنهاد می کنم حتما مقاله آموزش اندیکاتور میانگین متحرک – استراتژی های میانگین متحرک را مطالعه نمایید
چگونه RSI را محاسبه کنیم؟
با چند کلیک ساده، میتوانید RSI را به چارت خود اضافه کنید. روی گزینه اندیکاتورها کلیک کنید و RSI را به قسمت اندیکاتورهای فعال اضافه کنید.(پلتفرم استفاده شده در اینجا Finmark است.)
پیشنهاد می کنم مقاله کاربردی آموزش کار با اندیکاتور MACD را مشاهده کنید
پیشنهاد می کنم مقاله اندیکاتور میانگین متحرک چیست؟ – انواع میانگین متحرک ها را مطالعه کنید
محاسبه RSI :
RSI طی 14 قسمت معاملاتی متوالی حساب میشود. تمام قیمتهای مثبت(افزایشی) با یکدیگر جمع میشوند و EMA(میانگین متحرک نمایی) رو به بالا به وجود میآید. با جمع کردن قیمتهای کاهشی نیز، EMA رو به پایین به دست میآید.
با تقسیم کردن EMA رو به بالا بر EMA رو به پایین، شاخص قدرت نسبی (RS)به دست میآید. در مرحله بعد، مقدار شاخص را از RS استخراج میکنیم، که عددی بین 0 تا 100 است.
پیشنهاد ویژه ثروت آفرین : فیلتر طلایی بورس (کسب سود در بازارهای ریزشی)
سخن آخر
آموزش کار با اندیکاتور RSI را به کلیه سرمایه گذاران بازار بورس پیشنهاد می کنیم. شاخصی مفید برای تحلیل تکنیکال در بازار خرید و فروش بیش از حد در بورس است. همچنین تعیین میکند که روند بازار بورس، به 50 درصد بازار نزدیک یا دور میشود. اما همان طور که قبلا گفتیم، این اندیکاتور به تنهایی معجزه نمیکند و باید همراه سایر شاخصهای اشاره شده به کار رود تا بیشترین بازدهی را داشته باشد.
امیدوارین از مقاله آموزش کار با اندیکاتور RSI استفاده کنید و در معاملات خود از استراتژی های آن بهره ببرید.