حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال (Support and Resistance)

حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال از نقاطی تشکیل شده است که میزان عرضه و تقاضا و به نوعی قدرت عرضه کنندگان و تقاضا کنندگان با هم برابر باشد. این خطوط توسط ابزارهای تحلیل تکنیکال مشخص شده و برای مشخص کردن میزان عرضه و تقاضا و همچنین در بحث روانشناسی بازار بورس کاربرد بسیار زیادی دارد.

حجم معاملات در حمایت و مقاومت اهمیت بسیار زیادی در شکسته شدن این خطوط دارد. شکسته شدن سطوح مقاومت و حمایت نشان‌دهنده بالا و پایین شدن مقدار عرضه و تقاضا است. در این حالت، خطوط مقاومت و حمایت جدید رسم می‌شود.

اکنون میتوانید در ویدیو زیر آموزش حمایت و مقاومت در بورس و بازارهای مالی را مشاهده فرمایید.

 

تشخیص حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال به ظاهر ساده است ولی کاربردهای بسیار زیادی داشته و برخی از تحلیلگران تنها با استفاده از همین خطوط به معاملات بسیار سنگین مبادرت می کنند. اگر این مقاله را به خوبی مطالعه کنید می توانید براحتی سطوح حمایت و مقاومت در ارز دیجیتال و فارکس را شناسایی کنید. در این مقاله در مورد خطوط مقاومت و حمایت در تحلیل تکنیکال صحبت می کنیم. همچنین نحوه کار با آن‌ها و مزایا و معایب این دو خط صحبت خواهیم کرد.

حمایت در بورس چیست؟

حمایت در بورس به سطوحی گفته می‌شود که در آن نقاط به نظر می رسد تقاضا به حدی قدرتمند و بالا است که به قیمت اجازه پایین آمدن از این خط را نمی دهد. منطق این رفتار نمودار در مواجهه با خط حمایت چیست؟

در این سطح قیمت‌ کمتر شده و جذاب می‌ شود و در این مواقع خریداران شروع به خرید می کنند. از طرف دیگر میل فروشندگان به فروش نیز کمتر می‌شود. در نتیجه وقتی قیمت به سطح حمایت می‌رسد، تقاضا بیشتر از عرضه شده و ارزش سهم یا جفت ارز مورد نظر بالا خواهد رفت.

حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال - 1

پیشنهاد ویژه ثروت آفرین : محصول جادوی فیلتر و اندیکاتور 

البته این سطح از حمایت همیشه غیر قابل شکست نیست. گاهی اوقات نمودار قیمت از آن عبور کرده و در منطقه‌ای پایین‌تر از آن قرار می‌گیرد. این موضوع نشانه بازار منفی است. در واقع عبور از سطح حمایت، انگیزه جدید برای فروش و یا از بین رفتن انگیزه برای خرید را نشان می دهد. همچنین می‌گوید که فروشندگان انتظارات خود را پایین آورده و قصد دارند با قیمت‌های کمتری سهام خود را در بورس بفروشند.

نکته دیگر اینکه وقتی سطح حمایت می‌شکند، نیاز است که خط جدیدی برای نقطه حمایت رسم شود.

خط حمایت در تحلیل تکنیکال کجاست؟

خط حمایت جدید در تحلیل تکنیکال بهتر است به مقدار بسیار کمی پایین‌تر از خطوط حمایت قبلی قمیت سهام قرار گیرد. اما معامله و خرید و فروش روی این خط و یا در نزدیکی آن نیز معمول است. از آنجایی که تحلیل تکنیکال یک علم صد درصدی نیست، رسم خط حمایت در بورس گاهی اوقات سخت است و علاوه بر این موضوع، ممکن است که قیمت‌ها نوسان داشته و چندین بار به زیر سطح حمایت نزول پیدا کنند.

حالت منطقی آن است که اگر این نزول از سطح حمایت کمتر از یک هشتم خط حمایت بعدی بود، نیازی به رسم خط حمایت جدید وجود ندارد.

پیشنهاد می کنم حتما مقاله آموزش ابر ایچیموکو در تحلیل تکنیکال را مطالعه فرمایید

مقاومت چیست؟

نقطه مقاومت در بازار بورس به سطحی گفته می‌شود که در آن قدرت فروشنده‌ها بیشتر بوده و انتظار می‌رود که قیمت بالاتر از این سطوح نرود.

توضیح منطقی برای این رفتار این است که هر چه نمودار به سمت خط مقاومت می‌رود، میل فروشندگان به فروش زیاد و میل خریداران به خرید کم می‌شود. وقتی قیمت به سطح مقاومت می‌رسد؛ یعنی عرضه بیشتر از تقاضا بوده و بالاتر از سطح مقاومت نمی‌رود.

مقاومت چیست؟ - 2

پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیلتر نویسی در سایت دیده بان بورس را مطالعه کنید. 

درست مانند خط حمایت، مقاومت نیز به طور همیشگی باقی نخواهد ماند. اگر این سطح شکسته شود، یعنی بازار مثبت شده، میل به خرید افزایش می یابد و میل به فروش کاهش خواهد یافت. عبور قیمت از خط مقاومت می‌گوید خریداران انتظارات خود را پایین آورده اند. در نتیجه می‌خواهند که با قیمت‌های بالاتری سهام مورد نظر را خریداری کنند.

توجه داشته باشید وقتی سطح مقاومت شکسته می‌شود به خط حمایت تبدیل می شود. در این حالت نیاز است که خط جدیدی برای آن ترسیم گردد.

پیشنهاد می کنم مقاله آموزش چنگال اندروز در تحلیل تکنیکال را مطالعه نمایید

خط مقاومت در تحلیل تکنیکال کجاست؟

خط مقاومت در تحلیل تکنیکال بهتر است کمی بالاتر از خط مقاومت قبلی قیمت سهام قرار می‌گیرد. اما خرید و فروش روی این خط و یا در نزدیکی آن نیز غیرمعمول نیست. توضیحات خط مقاومت مانند حمایت بوده و در صورتی که نمودار قیمت به اندازه یک هشتم خط مقاومت قبلی بالا رفت، می‌توان سطح جدیدی برای آن رسم نمود.

نحوه کار با خطوط حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال

نحوه کار با خطوط حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال آسان است. همانطور که پیش از این نیز گفته شد، یکی از اصلی‌ترین ابزارهای تحلیل تکنیکال برای موفقیت در بازار بورس همین خطوط حمایت و مقاومت است و بهتر است سرمایه‌گذاران، در تحلیل‌ یک سهم از این خطوط حتما استفاده کنند.

برای رسم خطوط حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال روش‌های مختلفی وجود دارد. این دو خط ویژگی‌های مشترک بسیار زیادی دارند که می‌توان با اطمینان بالایی گفت که آینه یکدیگر هستند. حتی می‌توان در برخی موارد با رسم یکی از آن‌ها، دیگری را نیز رسم کرد. در ادامه روش‌های مختلف رسم و استفاده از خطوط حمایت و مقاومت در بورس به زبان ساده را به شما آموزش خواهیم داد.

روش اول: اوج و کف قیمت

خط حمایت با توجه به کف‌های قیمتی گذشته و خطوط مقاومت با توجه به اوج‌های قیمتی گذشته رسم می‌شود. معمولا برای رسم یک خط مقاومت نیاز به دو یا نقطه هم سطح در نمودار قیمت داریم.

تعیین این نقاط به نظر کار آسانی می‌آید؛ اما نیازمند مشاهده دقیق قیمت در بازه‌های زمانی متفاوت است. رسم خط مقاومت و حمایت می‌تواند در یک بازه زمانی یک ساله و یا چند روزه انجام شود.

اوج و کف قیمت - 4

پیشنهاد میکنم مقاله کاربردی آموزش ابزارها و سطوح فیبوناچی در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید.

تصویر بالا نمودار قیمت شرکت Halliburton را نشان می‌دهد. خط حمایت از کف قیمتی ایجاد شده در 31 اکتبر آغاز شده و در ماه دسامبر نیز بار دیگر در اطراف 33 دلار یک کف قیمتی دیگر را ثبت کرده است.

در نهایت نیز کف قیمتی 32.5 در ماه فوریه سه نقطه برای تایید سطح حمایت را به ما می‌دهد. هر بار بعد از پرش قیمتی از خط حمایت، قیمت به سمت سطح مقاومت که در ماه سپتامبر ایجاد شده است، باز می‌گردد. قیمت 42.5 دلار دو مرتبه دیگر، بعد از پرش از خط حمایت توسط قیمت لمس شده است. در این حالت سه نقطه برای تعیین سطح مقاومت به ما داده است.

در تصویر زیر نیز نمودار قیمتی شرکت به پرداخت ملت در بورس تهران را مشاهده می‌کنید. یک سطح مقاومت در قیمت 27061 ریال و یک سطح حمایت در قیمت 24518 ریال تشکیل دادهاست. در ماه فوریه 2020 بعد از پرش از سطح حمایت، به سمت خط مقاومت حرکت می‌کند.

حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال - 3

پیشنهاد می کنم حتما مقاله کاربردی آموزش الگوهای کندل استیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه فرمایید.

روش دوم: یکسان بودن خط حمایت و مقاومت

یکی دیگر از قوانینی که در تحلیل تکنیکال برای تعیین سطوح حمایت و مقاومت به کار گرفته می‌شود، این است که این خطوط قابلیت تبدیل شدن به یکدیگر را دارند.

به طور مثال وقتی قیمت خط حمایت را می‌شکند و ریزش می کند، می‌تواند تبدیل به خط مقاومت شود و بالعکس. عبور قیمت از خط حمایت نشان می‌دهد که میزان عرضه از تقاضا بالاتر رفته است و قیمت ریزش می کند. در نتیجه پس بازگشت دوباره قیمت به این خط، مجددا می‌تواند باعث بالا رفتن عرضه شود. در نتیجه سطح حمایت قبلی به خط مقاومت تبدیل می شود.

یکسان بودن خطوط حمایت و مقاومت - 5

پیشنهاد می کنم مقاله واگرایی در تحلیل تکنیکال – آموزش انواع واگرایی را مطالعه کنید

در تصویر بالا نمودار قیمت، سطح مقاومت را در قیمت 935 شکسته است. و مشاهده می کنید به اندازه یک ماه نیز بالاتر از این مقدار خرید و فروش شده است. بعد از اینکه قیمت به بالاتر از قیمت 935 رسید، خط مقاومت به سطح حمایت تبدیل گردید. قیمت سهام به رشد خود ادامه داده و قیمت 1150 را ثبت می کند. سپس با بازگشت دوباره به قیمت 935، این خط حمایت را به خوبی مورد تایید قرار داده است و مجددا قیمت بالا می رود.

در تصویر زیر نیز می‌بینیم که سطح حمایت ابتدا به مقاومت و سپس دوباره به حمایت تبدیل شده است. در بخش مشخص شده با دایره سبز، قیمت سهام این شرکت در بورس با سطح حمایت 17.5 پیش می‌رود. بعد از آن همین خط تبدیل به مقاومت شده است. بعد از چند ماه با بالا رفتن تقاضا، قیمت به بالای سطح مقاومت رفته و این خط تبدیل به حمایت می‌شود.

حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال - 6

پیشنهاد می کنم مقاله الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید

معاملات نوسانی در سهم

نوسان در معاملات مشخص می‌کند بعد از حمایت و مقاومت معتبر، روند سهم یا جفت ارز چه تغییری می کند. یعنی مشخص می کند روند برخلاف جهت روند قبلی تغییر می کند و یا به حرکت خود ادامه خواهد داد.

معاملات نوسانی به دوره زمانی‌ گفته می شود که سهام در آن دوره دارای نوسان بسیار کمی است. این موضوع نشان می‌دهد که قدرت عرضه و تقاضا به طور برابر در تعادل می باشد.

عبور کردن نمودار از محدوده نوسان قیمت به سمت بالا یعنی تقاضا قوی‌تر شده و اگر به پایین آن برود؛ یعنی عرضه کنندگان قدرت بیشتری داشته اند.

معاملات نوسانی در سهم - 7

پیشنهاد می کنم مقاله پولبک در تحلیل تکنیکال – شناسایی پولبک را مطاله کنید

در تصویر بالا، نمودار سهام شرکت WorldCom را مشاهده می کنید. این نمودار در یک بازه زمانی 5 ماهه بین قیمت 55 تا 63 در یک محدوده نوسانی قرار گرفته است. در این نوسان، نمودار قیمت در یک مدت کوتاه به بالای خط مقاومت رفته و باز می‌گردد. اما بعدا در ماه اوت خط حمایت را رد کرده و اطراف قیمت 50 معامله می‌شود.

این تصویر مثالی از تبدیل شدن خط حمایت به خط مقاومت نیز هست. زیرا بعد از این عبور از سطح حمایت، قیمت سهام دو بار دیگر به این سطح باز می‌گردد. اما از آن رد نمی‌شود که نشانه به وجود آمدن سطح مقاومت است.

همچنین پیشنهاد می کنم مقاله کاربردی آموزش نمودارهای نقطه و شکل در تحلیل تکنیکال (Point & Figure) را مطالعه کنید

حمایت و مقاومت منطقه‌ای در تحلیل تکنیکال

حمایت و مقاومت منطقه ای در تحلیل تکنیکال می تواند کمک زیادی در شناسایی خطوط حمایت و مقاومت قدرتمند داشته باشد. همانطور که گفته شد، تحلیل تکنیکال یک علم دقیق نیست. بهتر است به جای یک خط، از حمایت و مقاومت منطقه‌ای یا به اصطلاح مناطق حمایت و مقاومت استفاده کنیم.

هر بازار و هر سهمی ویژگی‌های خاص خودش را دارد. در تحلیل تکنیکال باید روش‌هایی را بکار برد که تمام ریزه‌کاری‌های آن سهم یا جفت ارز را پوشش دهد. گاهی اوقات کشیدن خط دقیق حمایت و مقاومت بهتر است. بعضی وقت‌ها نیز بهتر است از حمایت و مقاومت منطقه‌ای استفاده شود.

تحلیل تکنیکال یک علم پویاست و نمی‌توان برای هر چیزی یک حکم ثابت صادر کرد. هرچه عرض این نوسان کمتر باشد، دقت آن‌ نیز بیشتر می‌شود. اما اگر این نوسان فقط دو ماه باقی مانده و هم عرض کمی داشته باشد، کشیدن سطوح مقاومت و حمایت دقیق خطی بهتر می باشد. بالعکس اگر بیشتر از دو ماه طول کشید و عرض بزرگی داشته باشد، استفاده از استراتژی معاملات نوسانی و حمایت و مقاومت منطقه ای بهتر است.

حمایت و مقاومت منطقه ای - 8

پیشنهاد می کنم حتما مقاله تفاوت سرمایه گذاری و معامله‌گری در بورس چیست؟ را مطالعه فرمایید

حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال - 9

همچنین می توانید از فیلترهای کاربردی بورس که شامل بیش از 50 فیلتر کاربردی در سایت دیده بان بازار استفاده کنید.

انواع حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال و دسته بندی این خطوط

خطوط حمایت و مقاومت دارای دسته بندی هایی است که در ادامه این بحث، انواع حمایت و مقاومت در بورس را توضیح خواهیم داد.

1- استفاده از خطوط روند

همانطور که تا الان متوجه شدید، سطوح حمایت و مقاومت با خطوط افقی و یا زاویه‌دار به نمایش در می‌آیند. تا به اینجا مثال‌هایی را دیدیم که قیمت دو یا سه بار میل به بازگشت به یک سطح خاص را داشته است. ما هم همان سطح را با خط افقی به عنوان سطح حمایت و یا مقاومت مشخص کردیم.

این مورد برای بازارهای نوسانی مناسب است. اما در یک روند رو به بالا، قیمت در حال ثبت حرکات صعودی با شیب‌های کم و زیاد می باشد. در یک روند رو به پایین نیز قیمت حرکات نزولی با شدت کم و زیاد را تجربه می‌کند. در اینجا کف‌ها و اوج‌های قیمتی را به هم وصل کرده و و بعد آن را ادامه می‌دهیم تا پیش‌بینی کنیم قیمت تا به کجا خواهد رسید و حمایت و مقاومت معتبر تا کجا ادامه دارد.

به طور معمول در تحلیل تکنیکال این امکان را در نظر می‌گیرند که یک روزی این سطح شکسته شود(که می‌شود). اما قبل از این که نمودار از آن عبور کند، چند بار آن را لمس خواهد کرد.

ترسم همین خطوط ساده، روند‌ها، نوسانات بازار و دیگر الگوهای نموداری را به شما نشان می‌دهند. این ابزار ساده یک دید خوب در مورد نحوه عملکرد بازار در آینده به معامله‌گران و سرمایه‌گذاران می‌دهد. در تصویر زیر نقاط حمایت و مقاومت با استفاده از خطوط روند رسم شده است.

استفاده از خطوط روند - 10

پیشنهاد می کنم مقاله پرایس اکشن در تحلیل تکنیکال چیست؟ را مطالعه کنید

2- خط حمایت و مقاومت‌های قدرتمند و ضعیف

سطوح حمایت و مقاومت ضعیف مقاومت زیادی ندارند و خیلی زود از بین می‌روند؛ برای مثال اگر قیمت در حال سقوط باشد و سپس با یک پرش رشد کرده و دوباره به سمت پایین بیاید، با یک خط حمایتی ضعیف طرف هستیم؛ زیرا قیمت در این منطقه پرش به بالا داشته است؛ اما به دلیل اینکه روند رو به پایین است، شکستن این سطح کار سختی نیست.

تشخیص سطوح حمایت و مقاومت ضعیف فرصت‌های معاملاتی خوبی را برای سرمایه‌گذاران به وجود می‌آورد. در مثال قبلی اگر قیمت، حمایت ضعیف را بشکند، سرمایه‌گذاران می‌دانند که روند رو به پایین خواهد بود. پس قیمت باز هم پایین تر می‌آید. اما اگر قیمت باز هم در همان سطح قبلی به بالا برود، با نوسان در معاملات طرف هستیم. حال در اینجا اگر قیمت بالاتر از کف قیمتی قبلی توقف کند، به احتمال زیاد با یک تغییر روند روبرو خواهیم شد.

اما سطوح حمایت و مقاومت قدرتمند، سطوحی هستند که به تازگی باعث تغییر یک روند شده‌اند. برای مثال اگر قیمت در یک روند رو به بالا قرار داشته باشد و ناگهان به سمت پایین سقوط کند، آن قیمتی که در آن این اتفاق رخ داده است، خط مقاومت قدرتمندی خواهد بود. بالعکس در جایی که روند رو به پایین توقف کرده و تبدیل به روند رو به بالا شود، شاهد خط حمایتی قدرتمندی هستیم.

وقتی قیمت به یک سطح مقاومت و حمایت قدرتمند بر می‌گردد، معمولا تلاش می‌کند که آن را بشکند. سپس در یک جهت دیگر حرکت می‌کند. برای مثال اگر قیمت به یک خط حمایت قدرتمند برسد، معمولا پرش رو به بالا خواهد داشت.

خط حمایت و مقاومت‌های قدرتمند و ضعیف - 11

پیشنهاد می کنم مقاله امواج الیوت در تحلیل تکنیکال – شمارش امواج الیوت را حتما مطالعه کنید

 

استراتژی کار با خط حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال

اساس کار با استراتژی معامله با خطوط حمایت و مقاومت بسیار ساده است. بعنوان مثال در یک روند رو به بالا و یا بازار در حال رشد در نزدیکی سطح حمایت، خرید کنید. همچنین در نزدیکی سطح مقاومت در یک روند رو به پایین و یا بازار منفی نوسانی بفروشید.

خریدن در نزدیکی حمایت و فروش در نزدیکی خط مقاومت می‌تواند سودآور باشد؛ اما هیچ تضمینی وجود ندارد که آن سطوح بتوانند باقی بمانند؛ در نتیجه پیشنهاد می کنیم با کمک اندیکاتور حمایت و مقاومت و ادغام دیگر اندیکاتورها و الگوهای تحلیل تکنیکال سیگنال های قویتری دریافت نمایید.

برای خریدن در نزدیکی سطح حمایت، منتظر یک اصلاح قیمتی بمانید. وقتی که اصلاح قیمتی انجام شد، و قیمت از خط حمایت برگشت خرید کنید. وقتی بازار این حرکت را انجام می‌دهد، می‌فهمیم که خط حمایت هنوز هم پا برجا بوده و قیمت از آن دور خواهد شد.

چنین حالتی برای خط مقاومت و فروش در نزدیکی آن نیز بکار می رود. در این حالت باید منتظر اصلاح قیمتی باشید و بعد از عبور قیمت از کف آن منطقه اصلاحی، سهام خود را در بفروشید.

استفاده از حد ضرر و سود در معامله با استفاده از سطوح حمایت و مقاومت اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر در نزدیکی سطح حمایت خرید کردید، حتما سود هدف خود را در جایی کمی مانده به خط مقاومت قدرتمند قرار بدهید تا قیمت بعد از رسیدن به آن سقوط نکند.

استراتژی کار با خط حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال - 12

پیشنهاد ویژه ثروت آفرین : فیلتر طلایی بورس (کسب سود در بازارهای ریزشی)

نتیجه‌گیری و سخن پایانی

مشخص کردن سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال یکی از ارکان مهم موفقیت در بورس و تحلیل تکنیکال است. حتی با وجود اینکه رسم دقیق سطوح مقاومت و حمایت گاهی اوقات کاری سخت و پیچیده است. اما اگر با مفهوم این خطوط آشنایی داشته باشید و آن را دقیق بدانید، حتما می‌توانید با بررسی دقیق نمودار‌ها پیش‌بینی‌های خوبی بکنید و نقاط صحیحی رسم کنید.

اگر قیمت در حال حرکت به سمت یک سطح حمایت مهم باشد، می‌تواند به شما سیگنال قدرتمندی بدهد. در این حالت باید کمی بیشتر هوشیار باشید. همچنین مراقب بالا رفتن فشار خرید و تغییر روند احتمالی و رشد بازار باشید. بالعکس این موضوع نیز درست است، و در صورت حرکت نمودار به سمت خط مقاومت، منتظر سیگنال‌‌های فشار فروش و ریزش بازار بمانید.

نکته مهم دیگر در کار کردن با سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال این است که شکسته شدن این سطوح نشان دهنده تغییر توازن بین مقاومت و حمایت است.

به طور کلی خط حمایت و یا خط مقاومت یکی از اصلی‌ترین و اساسی‌ترین ابزارهای تحلیل تکنیکال است. هر سرمایه‌گذاری، چه تازه کار و چه حرفه‌ای، باید حداقل با  اصول اولیه آن آشنایی داشته باشد. همچنین بتواند سطوح احتمالی رشد و یا ریزش سهم را تشخیص دهد. اگر در تشخیص این نقاط تبحر ندارید از نرم افزار رسم خطوط حمایت و مقاومت موجود در سایت با نام اندیکاتور حمایت و مقاومت کمک بگیرید.

امیدوارم از مقاله آموزش سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال بهره برده باشید. لطفا نظرات ارزشمند خود را در قسمت نظرات برای مطالعه دیگر خوانندگان وبسایت ثروت آفرین درج نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *