امروز در این مقاله میخواهیم در مورد پولبک در تحلیل تکنیکال صحبت کنیم. تحلیل تکنیکال یکی از مهمترین روشها برای موفقیت در بازار بورس است و شاید بتوان از آن به عنوان یک علم یاد کرد. علمی که یادگیری آن مستلزم مطالعه و تلاش بسیار زیادی است.
تحلیل تکنیکال خود به معنی مشاهده و تحلیل دقیق قیمتها و کشیدن الگوها و شکلهای مختلف روی نمودار است که با توجه به آنها بتوان در مورد آینده قیمت یک سهم در بازار بورس تصمیمگیری کرد. یکی از اجزا و ابزارهای تحلیل تکنیکال همین پولبک در تحلیل تکنیکال (Pull back) است که در این مقاله ابتدا به تعریف آن پرداخته و سپس در مورد نحوه استفاده ابتدایی از آن در بازارهای مالی همچون بورس صحبت کرده و در نهایت استراتژیهای حرفهای برای معامله و استفاده از پولبک برای شما تدوین خواهم کرد.
اکنون میتوانید در ویدیو زیر آموزش پولبک در بورس و بازارهای مالی را مشاهده فرمایید.
پیشنهاد ویژه ثروت آفرین : محصول جادوی فیلتر و اندیکاتور
پیشنهاد می کنم مقاله بیش از 50 فیلتر کاربردی در سایت دیده بان بازار را حتما ببینید
پولبک در تحلیل تکنیکال چیست؟
پولبک در لغت به معنای عقبنشینی است ولی در بین تحلیلگران بازار بورس به بوسه خداحافظی مشهور است. پولبک در تحلیل تکنیکال آخرین بازگشت به یک روند قیمتی است که سهم قبلا در آن حضور داشته است و بعد از آن روند رو به بالا و یا پایین تغییر میکند(همیشه اینگونه نیست).
پولبک در واقع بسیار شبیه Retracement است و گاهی اوقات از این دو به جای یکدیگر استفاده میشود؛ اما تفاوت مهم پولبک در این است که مدت زمان پولبک بسیار کم است و به همین دلیل هم هست که بسیاری از سرمایهداران متوجه آن نشده و معمولا ضررهای هنگفتی میدهند.
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیلتر نویسی در سایت دیده بان بورس را مطالعه کنید
پولبک یک فرصت بسیار عالی برای خرید محسوب میشود! برای مثال فرض کنید که قیمت یک سهم در حال افزایش است و روز به روز سود بیشتری را نصیب خریداران میکند. با قیمت بالا خرید کردن ریسک است؛ اما بعد از کوچکترین اتفاق برای پولبک اکثر سرمایهگذاران سود خود را از سهام خارج میکنند و اینجاست که یک نقطه ورود بسیار عالی جلوی شما نمایان میشود.
البته پولبک همیشه روند صعودی را تغییر نمیدهد و گاهی اوقات ممکن است روند نزولی نیز پولبک را تجربه کند؛ اما به آن بازگشت یا Throwback گفته میشود که بحث اصلی ما اینجا در مورد پولبک است. به طور کلی به بازگشت قیمت به خط حمایت پولبک گفته میشود. در ادامه مثالهایی از نحوه استفاده از این پدیده در تحلیل تکنیکال را با همدیگر مورد بررسی قرار خواهیم داد.
مثالهایی از نحوه استفاده از پولبک
پولبکها معمولا نمیتوانند حرکات بنیادی و اساسی نمودار را که قیمت را تعیین میکنند، تغییر دهند. پولبکها معمولا فرصتهای کوچکی برای سود کردن هستند که بعد از یک ثبات و امنیت قیمتی پدیدار میشوند. برای مثال فرض کنید که یک کمپانی در گزارش مالیاش خبر از بالا رفتن فوقالعاده درآمد شرکت بدهد و قیمت سهامش در بازار بورس 20 درصد بالا برود.
در چنین موقعیتی ممکن است که سهامداران سود زیاد خود را بیرون کشیده و نقد کنند، به این ترتیب روز بعد شاهد یک پولبک خواهیم بود؛ اما به دلیل درآمد بالای شرکت و عملکرد مناسب آن این پایین آمدن قیمت موقتی بوده و دوباره در مدت زمان کوتاهی به روند قبلی باز میگردد.
هر سهمی در بازارهای مالی و بورس چندین پولبک را در یک روند رو به بالای خود می تواند داشته باشد و در یک مقایسه گسترده زمانی، سرمایهگذاران میتوانند به راحتی متوجه این پولبکها شوند.
در تصویر بالایی این سهم خاص 4 پولبک را در یک روند رو به بالای خود دیده است. این پولبکها تقریبا هر 50 روز یکبار در نزدیکی خط حمایت به وجود آمدهاند، آنهم دست قبل از آن که قیمت سهم دوباره بالا برود. این یک مقیاس و ابزار خوب برای تشخیص زمان وارد بازار شدن است و میتوانید به طور تخمینی زمان پولبک بعدی را مشخص کنید.
البته تمام سرمایهگذاران باید به این نکته توجه کنند که تنها استفاده از پولبک کافی نیست و باید از دیگر شاخصها و ابزارها نیز استفاده شود تا درگیر یک بازگشت قیمتی طولانی مدت و ضرر هنگفت نشوند.
پیشنهاد می کنم مقاله امواج الیوت در تحلیل تکنیکال – شمارش امواج الیوت را حتما مطالعه کنید
تفاوت بین بازگشتهای قیمتی و پولبک
تفاوت بین بازگشت قیمتی و پولبک درست مانند تفاوت عقب کشیدن در یک نبرد خاص و یا جنگ کامل است. برای مثال فرض کنید که دو کشور وارد جنگ میشوند و در روز اول یکی از آنها به سختی به دیگری حمله کرده و کشور مدافع دستور عقبنشینی را به سربازانش صادر میکند؛ اما مهم اینجاست که کشور مدافع از ارتش قدرتمندی برخورددار است و صرفا به دلیل غافلگیری در این نبرد شکست خورده است.
فردای آن روز کشور مدافع حمله میکند و پیروز میشود. این پیروزیها ادامه پیدا میکنند و بعد از یک سال کشور مهاجم به طور کامل شکست خورده و عقب مینشیند. آن عقب نشینی موقتی و ساده در اولین نبرد همان پولبک است؛ اما شکست خوردن در یک جنگ کامل معادل همین بازگشت قیمتی است.
در بورس و بازارهای مالی پولبک موقتی است؛ اما بازگشت قیمتی روند طولانیتری را دارد و میتواند نمودار قیمت را مدتها درگیر سقوط کند. بازگشت کامل قیمتی به برخی مسائل اساسیتر مانند پایین آمدن شدید درآمد شرکت و یا ظهور یک رقیب قدرتمند که محصول مشابه را تولید میکند، باز میگردد.
پیشنهاد می کنم حتما مقاله کاربردی آموزش الگوهای کندل استیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه فرمایید.
محدودیتها در معامله در زمان پولبک
نکتهای که سرمایهگذاران باید مد نظر قرار بدهند این است که پولبک خود میتواند آغازی باشد بر یک بازگشت قیمتی سنگین و این تنها محدودیت معامله در زمان پولبک است.
این موضوع در واقع به فریم زمانیای که شما به عنوان سرمایهگذار در نظر گرفتهاید نیز باز میگردد. برای مثال یک حرکت ممکن است برای فردی که فریم زمانی یک ماهه دارد پولبک محسوب شده و برای فردی که روزانه کار میکند، یک بازگشت قیمتی محسوب شده و ضرر کند. در واقع باید با توجه به فریم زمانی خودتان حرکت پولبک را بررسی کنید و اگر از روند مورد نظر شما رد شود، بازگشت قیمتی است.
حال که با مفاهیم ابتدایی این پدیده در تحلیل تکنیکیال نمودارهای بازار بورس آشنا شدید، بهتر است که در مورد انواع آن صحبت کرده و استراتژیهای برخورد با یک پولبک را بررسی کنیم.
1- پولبک برک آوت در تحلیل تکنیکال
پولبک برک آوت شایعترین نوع پولبک است و اکثر معاملهگران احتمالا با آن برخورد داشتهاند. در مثال زیر که در تصویر قابل مشاهده است قیمت بعد از یک روند صعودی بسیار طولانی وارد یک “سه قلهای” شده است.
این سه قله یک خط حمایت بسیار واضح و خوب دارند که بسیاری از معاملهگران از این سطوح برای تعیین زمان وارد معامله شدنشان استفاده میکنند؛ ولی کاری که آنها اشتباه انجام میدهند این است که حد ضرر خود را خیلی زودتر از موعد تشخیص میدهند و از معامله خارج میشوند. بعد از این کار پولبک اتفاق میافتد و این معامله گران شاهد رفتن قیمت در مسیر پیشبینی خودشان هستند؛ بدون اینکه خودشان در این روند قیمتی حضور داشته باشند. (قیمت می تواند به سمت بالا یا پایین حرکت کند)
همچنین می توانید مقاله حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید
زمانبندی ورود در پولبک
سوالی که اینجا به طور طبیعی به ذهن خطور میکند، این است که در پولبک چگونه معامله کنیم؟ در این روشهای زیادی برای معامله در پولبک وجود دارند که در این مقاله به دوتا از اصلیترین راهها اشاره خواهم کرد و این موارد در دیگر انواع و سناریوهای پولبک قابل استفاده هستند.
در اینجا معاملهگران به دو دسته مهاجم و محافظهکار تقسیم میشوند. یک سرمایهگذار مهاجم صبر میکند تا قیمت دوباره به منطقه پولبک وارد شود و بعد از آن سریعا وارد میشود. در تصویر زیر نقطه 1 این زمان را نشان میدهد. در هنگام انتخاب چنین استراتژیای باید چندین نکته را مد نظر قرار دهید:
وارد شدن در این زمان شاید بهترین کار باشد؛ زیرا اینجا نقطه شروع موج تصحیح و فاز پولبک است.نرخ سود/ریسک در این منطقه فوقالعاده بالاست.
نکته منفی این کار این است که ممکن است قیمت برخلاف انتخاب شما حرکت کند و این روند نزولی مدت زمان زیادی طول بکشید.
استفاده از چنین استراتژیای درصد پیروزی شما را کم میکند.
یک سرمایهگذار محافظهکار صبر میکند تا قیمت ساختار روند خودش را ادامه دهد و وارد فاز جدیدی شود. ورود این معاملهگران درست در زمانی اتفاق میافتد که سهم وارد قیمت پایینتری شود. با این کار نرخ سود/ریسک بسیار پایینتر است.
نکته مهم اینجاست که هیچکدام از این روشها به طور کامل صحیح و یا غلط نیست، انتخاب هرکدام از این استراتژیها کاملا به شخصیت و نحوه برخورد شخص با بازار بورس برمیگردد.
پیشنهاد می کنم مقاله پرایس اکشن در تحلیل تکنیکال چیست؟ را حتما مطالعه کنید
2- پلههای افقی در تحلیل تکنیکال
رفتار پلهای در تمام بازارهای مالی من جمله بورس قابل مشاهده است. رفتار پلهای ریتم طبیعی قیمتها در نمودار است و بالا و پایینهای بازار را مشخص میکند.
در طول یک فاز از روندها، قیمت این الگوهای پلهای را ارائه میدهد. این پولبکها مکمل بحث قبلی هستند، به گونهای که اگر یک معاملهگر پولبک برک آوت قبلی را از دست داده باشد، میتواند به این پولبکهای پلهای افقی به عنوان آلترناتیوهای ورود به معامله نگاه کند.
علاوه بر این استفاده از پولبکهای پلهای برای تعیین حد ضرر بسیار امنتر هستند. در این سناریو معاملهگر صبر میکند تا قیمت یک پله را کامل کند و سپس حد ضرر خود را قبل از منطقه پولبک پلهای قبلی قرار میدهدف در این صورت حد ضرر کاملا امن بوده و آسیبپذیری بسیار کمی دارد.
3- پولبک 3: خط روند در تحلیل تکنیکال
استفاده از خطوط روند یکی دیگر از ابزارهای معروف پولبک هستند. عیب این روش این است که معمولا مدت زمان زیادی برای اعتبارسنجی آنها لازم است. همانطور که احتمالا در دیگر آموزشهای تحلیل تکنیکال خواندهاید، یک خط روند به سه نقطه تماس برای تایید نیاز دارد. شما همیشه میتوانید دو نقطه تصادفی را به هم وصل کنید؛ اما فقط زمانی به یک روند میرسید که نقطه سوم را نیز تعیین کنید.
به همین دلیل هم هست که معامله در پولبک خط روند فقط در نقطه سوم، چهارم و یا پنجم امکانپذیر است. استفاده از خطوط روند برای معامله در پولبکها به همراه دیگر شاخصها بسیار خوب است؛ اما به دلیل زمان زیادی که برای تایید این خطوط صرف میشود، سرمایهگذاران فرصتهای زیادی را از دست خواهند داد.
4- میانگین متحرک در تحلیل تکنیکال
بدون شک میانگین متحرک ها یکی از بهترین ابزارها در تحلیل تکنیکال هستند و شما میتوانید برای معاملات پولبک نیز از آنها استفاده کنید. شما میتوانید از 20، 50 و یا حتی از 100 دوره میانگین متحرکت استفاده کنید و تعداد آن واقعا اهمیتی ندارد و بستگی به این دارد که از میانگینهای کوتاه مدت و یا بلند مدت استفاده میکنید.
معاملهگران کوتاه مدت معمولا از حرکات کوتاهمدتتر و بیشتر استفاده میکنند تا سیگنالها را سریعتر دریافت کنند. معاملهگران بلندمدت از آن طرف بسیار آرامتر حرکت کرده و در برابر نوسانات کمتر آسیبپذیر هستند. به همین دلیل هم ممکن است برخی از فرصتهای خوب در خرید و فروشها و سودهای کوتاه مدت را از دست بدهند.
در مثال زیر از 50 دوره میانگین متحرکت استفاده شده است و در این مدت نمودار دو پولبک در روند رو به پایین از خود نشان داده است. نمایان شدن پولبک در حرکات بسیار معمول است و به همین دلیل در صورتی که از این استراتژی در معامله پولبک استفاده میکنید، باید فضای بیشتری به حد ضرر خود بدهید.
پیشنهاد می کنم مقاله واگرایی در تحلیل تکنیکال – آموزش انواع واگرایی را مطالعه نمایید
5- فیبوناچی در تحلیل تکنیکال
استفاده از فیبوناچی و نسبتهای آن در بازارهای مالی و بورس فوقالعاده کمککننده است. این نسبتها در بورس بسیار عالی و دقیق کار میکنند و ما میتوانیم در معاملات پولبک در بورس نیز از آنها استفاده کنیم.
در اسکرینشات زیر میتوانید ببینید که روند جدید چگونه پیش از شروع دوباره روند رو به بالا، بسیار دقیق نسبت 50 درصد فیبوناچی برگشتی را اجرا میکند .
استفاده از پولبکهای فیبوناچی در کنار میانگین متحرکتها میتواند بسیار تاثیرگذار باشد. هرگاه عقبنشینی فیبوناچی وارد منطقه مشابه با میانگین متحرکت شد، پولبک دقت بسیار بالایی دارد و معامله در آن تضمین بالایی به معاملهگران میدهد.
مقاله کاربردی تحت عنوان آموزش ابزارها و سطوح فیبوناچی در تحلیل تکنیکال را حتما ببینید
چگونه در پولبک معامله کنیم؟
در این روشهای زیادی برای معامله در پولبک وجود دارند که در این مقاله به دوتا از اصلیترین راهها اشاره خواهم کرد و این موارد در دیگر انواع و سناریوهای پولبک قابل استفاده هستند.
در اینجا معاملهگران به دو دسته مهاجم و محافظهکار تقسیم میشوند. یک سرمایهگذار مهاجم صبر میکند تا قیمت دوباره به منطقه پولبک وارد شود و بعد از آن سریعا وارد میشود. در تصویر زیر نقطه 1 این زمان را نشان میدهد.
پیشنهاد می کنم مقاله الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید
در هنگام انتخاب چنین استراتژیای باید چندین نکته را مد نظر قرار دهید:
وارد شدن در این زمان شاید بهترین کار باشد؛ زیرا اینجا نقطه شروع موج تصحیح و فاز پولبک است.
نرخ سود/ریسک در این منطقه فوقالعاده بالاست.
نکته منفی این کار این است که ممکن است قیمت برخلاف انتخاب شما حرکت کند و این روند نزولی مدت زمان زیادی طول بکشید.
استفاده از چنین استراتژیای درصد پیروزی شما را کم میکند.
یک سرمایهگذار محافظهکار صبر میکند تا قیمت ساختار روند خودش را ادامه دهد و وارد فاز جدیدی شود. ورود این معاملهگران درست در زمانی اتفاق میافتد که سهم وارد قیمت پایینتری شود. با این کار نرخ سود/ریسک بسیار پایینتر است.
نکته مهم اینجاست که هیچکدام از این روشها به طور کامل صحیح و یا غلط نیست، انتخاب هرکدام از این استراتژیها کاملا به شخصیت و نحوه برخورد شخص با بازار بورس برمیگردد.
این 5 روش شامل استفاده از پولبک برک آوت در تحلیل تکنیکال، استفاده از پلههای افقی، استفاده از خطوط روند، کاربرد میانگین متحرکت در پولبک و در نهایت نسبتهای فیبوناچی میباشد. همانطور که گفته شد استفاده از نسبتهای فیبوناچی با وجود سختتر بودن دقت بسیار بالایی دارد و با ترکیب آن با میانگین متحرکت میتوان دید بسیار خوبی در معاملات پولبک به دست آورد.
پیشنهاد می کنم از محصول فیلتر طلایی بورس بازدید فرمایید
سخن پایانی
همانطور که دیدید و خواندید استفاده از پولبک در تحلیل تکنیکال و در معاملات روشهای بسیار زیادی دارد که حتی در برخی موارد میتوانید آنها را به صورت ترکیبی استفاده کنید. واضح است که درگیر شدن در معاملات پولبک برای تازهکاران بورس مناسب نیست و برای آنها بهتر است که از دیگر ابزارها و شاخصهای بورسی استفاده کنند.
بحث اصلی این است که برای موفقیت در بورس و یا دیگر بازارهای مالی استفاده از تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادین در کنار هم ضروری است. خود تحلیل تکنیکال ابزارها و شاخصهای متعددی دارد که که حرفهای شدن در تمام آنها سخت و نیازمند مطالعه و تمرین زیادی است. نکته مهم اینجاست که باید از تمام این ابزارها در کنار یکدیگر بهره گرفت تا بتوان نمودارهای بازار بورس را به خوبی تحلیل کرد.
این مقاله میتواند آغازی باشد بر مطالعات شما در مورد پولبک در تحلیل تکنیکال، هرچند که سعی شد در مورد همه ابعاد آن صحبت شود. در ابتدا در مورد خود پولبک و ماهیت آن صحبت کردیم و سپس نحوه کار با آن را آموزش دادیم. در ادامه بحث را کمی تخصصی تر نموده و نحوه کار با پولبک در شرایط و استراتژیهای مختلف را مورد بحث قرار دادیم. 5 روش مختلف برای کار با پولبک ارائه شد و در اولی که همان پولبک برک آوت بود در مورد نحوه ورود به معاملات در پولبک توضیح داده شد که در تمام 4 روش دیگر نیز قابل استفاده است. این بخش را بار دیگر در این قسمت بخوانید:
امید است که با خواندن این مقاله با پولبک در تحلیل تکنیکال آشنا شده باشید و برای موفقیت بیشتر در بورس از آن استفاده کنید.