داشتن استراتژی معاملاتی در بورس ایران برای هر سرمایه گذاری لازم و ضروری است. همانطور که همه ما میدانیم موفقیت در گروی برنامه ریزی و مداومت در اجراست. حرفه معامله گری نیز از همین قاعده پیروی میکند. به بیان ساده معامله گری موفق میشود که برای انجام معاملات و تغییرات و رفتارهای پیش بینی نشده بازار بورس، برنامه و استراتژی داشته باشد و بتواند آنها را مدیریت کند.
داشتن یک برنامه مکتوب و مدون، به تمامی سازوکارهای معامله گر نظم می بخشد و موجب حفظ سرمایه او میشود. چنانچه معامله گر بدون استراتژی دست به معامله بزند، ممکن است در اثر هیجانات و جو حاکم بر بازار، کل سرمایه خود را از دست بدهد. در این مقاله قصد داریم مراحل تدوین استراتژی معاملاتی در بورس ایران را شرح دهیم. اگر می خواهید استراتژی معاملاتی خود را طراحی کنید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.
پیشنهاد ویژه ثروت آفرین : محصول جادوی فیلتر و اندیکاتور
مرحله اول: استراتژی شخصی خود را بنا کنید
در ابتدای کار باید استراتژی منحصر به فرد خود را بسازید. اگر استراتژی معاملاتی در بورس ایران را طبق شناختی که از توانمندی، روحیات، عقاید و سبک معاملاتی دلخواهتان بنا کنید، میزان کیفیت و موفقیت در معاملات خود را بالا خواهید برد. ممکن است بخواهید این مرحله را نادیده بگیرید و از استراتژی معاملاتی سایر افراد استفاده کنید، اما باید بدانید هیچ کدام از آن استراتژی های آماده ای که موفقیت آمیز به نظر میرسند، به اندازه استراتژی شخصی شما، برایتان کارایی ندارند. زیرا هر استراتژی بسته به مهارت و دانش فرد، نتیجه بخش است. ممکن است یک استراتژی برای یک فرد ریسک پذیر عالی عمل کند اما برای فردی که محافظه کارانه معامله می کند، چیزی جز زیان به همراه نداشته باشد.
مرحله دوم: بازه زمانی را متناسب با شخصیتتان انتخاب کنید
در قدم اول طراحی استراتژی معاملاتی در بورس ایران بایستی بازه زمانی مناسب خود را مشخص کنید. انتخاب بازه زمانی به تجربه و نوع معاملات شما وابسته است. تمایل دارید در بازه های زمانی کوتاه مدت معامله کنید یا میان مدت را ترجیح میدهید؟ شاید هم به معامله در بازه بلند مدت علاقه دارید. شما باید بازه زمانی را متناسب با سبک زندگیتان و وقتی که برای معامله صرف می کنید انتخاب کنید تا دچار اختلال و فشردگی کارهایتان نشود. در نرم افزارهای تحلیل تکنیکال، بازه زمانی از یک دقیقه تا یک ماه بسته به انتخاب شما، قابل تغییر می باشد.
اگر تمایل دارید معامله و سرمایه گذاری در بورس شغل اول شما باشد، بازه زمانی کوتاه مدت مناسب شماست و بایستی مرتبا نمودارها را بررسی کنید. اگر نمی توانید این مقدار هیجان روزانه را تحمل کنید، بهتر است در کوتاه مدت معامله نکنید و استراتژی معاملاتی در بورس ایران را در بازه های بزرگتر اتخاذ کنید. اگر دوست دارید روی نمودارهای هفتگی معامله کنید بازه زمانی میان مدت انتخاب مناسبی است. اگر هم صبور هستید و دیدگاه دوراندیشی دارید، انتخاب بازه زمانی بلند مدت گزینه خوبی است.
به یاد داشته باشید انتخاب بازه زمانی میتواند مستقیما روی ابعاد معاملات شما تاثیر بگذارد و در کنترل ریسک شما دخیل باشد. بنابراین بایستی با دقت و شناخت کافی آن را انتخاب کنید.
پیشنهاد می کنم مقاله استراتژی مدیریت ریسک در معاملات بورس را مطالعه کنید
مرحله سوم: با استفاده از ابزارهای تحلیل بنیادی و تکنیکال، روند بازار را مشخص کنید
اینکه بتوانید روند کلی بازار و صعودی یا نزولی بودن آن را تشخیص دهید، کار مشکلی است. اما می توانید برای تدوین استراتژی معاملاتی در بورس ایران با استفاده از ابزارهای تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال، روند بازار را مشخص کنید. فقط کافی است با این ابزارها آشنا شوید. تشخیص روند بازار به شما کمک میکند اطلاعاتی در مورد قیمت آینده نمادها داشته باشید و با اطمینان بیشتری دست به خرید و فروش سهام بزنید.
تحلیل بنیادی یک روش تجزیه و تحلیل برای شناسایی ارزش ذاتی سهام یا اوراق بهادار است. این تحلیل با استفاده از موارد موثر بر ارزش سهام یا اوراق بهادار مانند وضعیت مالی شرکت، حاشیه سود و… انجام می شود. هدف اصلی آن کشف ارزشی است که قابل مقایسه با قیمت فعلی باشد و نهایتا معامله گر بتواند با استفاده از آن، برای خرید و فروش سرمایه خود تصمیم بگیرد.
تحلیل تکنیکال به روش پیش بینی رفتار احتمالی نمودار با استفاده از تجزیه و تحلیل داده های گذشته مانند قیمت، نوسانات، حجم معاملات و… گفته می شود. تحلیل تکنیکال در تمامی بازارهای سرمایه اعم از بازار بورس اوراق بهادار، بازار ارزهای خارجی، بازار طلا و فلزات ارزشمند و بازار مسکن که بر پایه عرضه و تقاضا فعالیت می کنند، کاربرد دارد.
پیشنهاد میکنم حتما مقاله استراتژی گپ و اسکالپ در بورس (Gap & Scalp) را بخوانید
مرحله چهارم: میزان ریسک پذیریتان را مشخص کنید
به گفته بنجامین گراهام که سرمایه گذاری معروف در دهه 60 میلادی بود، یک سرمایه گذاری موفق مدیریت ریسک است نه اجتناب از آن. یک معامله گر مبتدی فکر می کند هر چه ریسک بیشتری را تحمل کند، سود بیشتری کسب میکند، در صورتی که این یک ذهنیت اشتباه است. سرمایه گذاران زبده فقط زمانی وارد معامله میشوند که ریسک سرمایه گذاری خود را در پایین ترین میزان ممکن پیشبینی کنند. در واقع آنها دارای شخصیتی محتاط و ریسک گریز هستند و وارد معاملاتی می شوند که احتمال موفقیت در آن بسیار بیشتر از احتمال شکست است. پس نباید در بازار بورس عجله کرد و ممکن است به دلیل شرایط نابسامان بازار نیاز باشد مدت زیادی منتظر ماند و پس از اینکه بازار شرایط متعادلی پیدا کرد وارد بازار شد.
حواستان باشد در این مرحله از ساخت استراتژی معاملاتی در بورس ایران، میزان ریسک معاملاتتان را یا براساس درصدی از حجم کل سرمایه و یا براساس تحلیل تکنیکال، تعیین کنید. با تعیین میزان ریسک، هنگام رسیدن به حد ضرر میتوانید تصمیم درستی در معاملاتتان بگیرید.
پیشنهاد می کنم مقاله روش ارسال سفارش آنلاین و آفلاین در بورس را مطالعه کنید
مرحله پنجم: تخصیص میزان سرمایه خود را مشخص کنید
این مرحله دارای رابطه تنگاتنگی با مرحله قبل دارد. شما باید در این مرحله میزان سرمایه ای که می خواهید به خرید سهام تخصیص دهید را مشخص کنید. علاوه بر این بایستی پتانسیل های موجود در سرمایه گذاری را مشخص کنید.
پیشنهاد می کنم مقاله ترس و طمع در بورس (آموزش شاخص ترس و طمع) را مطالعه کنید
مرحله ششم: نقاط بهینه ورود و خروج سرمایه را تعیین کنید
در این مرحله از تدوین استراتژی معاملاتی در بورس ایران، تشخیص درست نقاط ورود و خروج از سهام میتواند تاثیر بسزایی در سودآوری شما بگذارد. شما می توانید با استفاده از ابزارهای گوناگون تکنیکالی نقاط بهینه را مشخص کنید. علاوه بر آن باید برای تعیین قیمت خرید سهام، از روند حرکتی سهام و رفتار خریداران و فروشندگان بازار بورس اطلاع داشته باشید تا بتوانید با اطمینان کامل سهامی را معامله کنید. برای تعیین قیمت فروش هم میتوانید از مقاومت های داینامیک و استاتیک در بازار بورس بهره ببرید.
معامله گران مبتدی به محض اینکه یک موقعیت معاملاتی را شناسایی می کنند، تمایل دارند زودتر به آن ورود کنند و از منافع آن بهره ببرند ولی معامله گران حرفه ای ابتدا موقعیت را بررسی می کنند و با پیدا کردن نقاط بهینه و طبق استراتژی معملاتی در بورس ایران، وارد معامله می شوند. بنابراین هر چقدر هم یک سهام با ارزش باشد، باید قیمت مناسب آن را بررسی کنید و برای ورود و خروج آن از استراتژی معاملاتی خود استفاده کنید.
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیلتر نویسی در سایت دیده بان بورس را مطالعه کنید
مرحله هفتم: حد سود و حد ضرر را در استراتژی معاملاتی در بورس ایران تعیین کنید
در بازار بورس شاهد نوسان قیمتها هستیم. بارها پیش آمده که یک گزینه سرمایه گذاری توجه زیادی را به خود جلب کرده و بسیار مناسب معامله بوده، اما بعد از چند دقیقه تبدیل به یک گزینه بی اهمیت شده و پیشبینی بسیاری از تحلیلگران را نقض کرده است. گاهی اوقات رسانههای خبری، شایعات، رویدادهای سیاسی و اقتصادی می توانند موجب تغییراتی در قیمت سهام در بازار بورس شوند. به این ترتیب سرمایه گذاران بایستی حد ضرر و حد سود برای خود تعیین کنند.
اینکه یک حد پیش فرض برای حد ضرر و حد سود خود در نظر بگیرید یک کار ناشیانه محسوب می شود و منطقی نیست. در تدوین استراتژی معاملاتی در بورس ایران بایستی نکاتی حرفه ای و منطقی برای تعیین حد سود و حد ضرر خود مشخص کنید. حد سود محدوده ای از قیمت است که معامله گر براساس تحلیل بازار بورس، آن را مناسب ذخیره سود و خروج از سهام میداند. اگر قیمت سهام برخلاف پیش بینی های معامله گر رشد منفی داشته باشد، می بایست حد ضرر فعال شود و سرمایه گذار این مورد را مدنظر قرار دهد.
اگر میزان ریسک سرمایه گذاری خود را مشخص کنید، میتوانید با رسیدن به حد سود و حد ضرر طبق استراتژی معاملاتی خود تصمیم درستی بگیرید.
پیشنهاد می کنم مقاله آموزش کار با اندیکاتور MFI را مطالعه کنید
مرحله هشتم: استراتژی معاملاتی خود را بیازمایید
در این مرحله باید استراتژی معاملاتی خود را تست کنید. میتوانید از طریق یک حساب آزمایشی این کار را انجام دهید. بعد از تست استراتژیتان در انواع سناریوها، نوبت تست در حسابهای واقعی میرسد.
میتوانید با استفاده از گزینه آزمونگر موجود در بسیاری از نرم افزارهای تحلیلی، عملکرد استراتژی معاملاتیتان را طبق داده های گذشته ارزیابی کنید. برای نمونه خرید سهام در سه ماه گذشته و سایر مستندات را وارد نرم افزار کنید، سپس آن مراحلی را که تا اینجا در استراتژیتان مکتوب کردید را اعمال کنید و عملکرد معاملاتی خود را ارزیابی کنید.
یه خاطر داشته باشید که بعد از تدوین استراتژی معاملاتی در بورس ایران، معاملاتتان را طبق اصول و ضوابطی که تعیین کردید اجرا کنید و هیچگاه آنها را زیر پا نگذارید.
پیشنهاد می کنم مقاله مهمترین دلیل زیان در بورس چیست؟ را مطالعه کنید
مرحله نهم: نتایج آزمایش استراتژیتان را تحلیل کنید
اگر متوجه شدید که استراتژی معاملاتیتان مشکل دارد، ایراد کار را پیدا کنید و دوباره استراتژی را آزمایش کنید. نتایج بدست آمده از استراتژی را تحلیل کنید تا تغییرات لازم را اعمال کنید. معاملاتی که طبق استراتژی خود انجام می دهید و ضرر میکنید، نشانگر خطاهای موجود در استراتژی شما هستند. این خطاها را حذف کنید و پس از آن چند بار استراتژی طراحی شده را آزمایش کنید. هر بار مقداری از آن بهینه میشود و کارایی آن افزایش پیدا میکند.
پیشنهاد می کنم مقاله کاربردی آموزش کار با اندیکاتور فیبوناچی در بورس را مطالعه نمایید
مرحله دهم: به استراتژی معاملاتی خود وفادار بمانید
پس از اینکه استراتژی معاملاتی در بورس ایران را طراحی کردید، باید آن را در عمل پیاده سازی کنید. ممکن است دشوار به نظر بیاید که در میان نوسانات بازار بتوان به استراتژی خود پایبند ماند اما واقعیت این است که حتی معامله گران حرفه ای که در بازار بورس شکست میخورند، در زمان اجرای استراتژی خود همه مهارتها و آموختههای خود را فراموش میکنند یا نسبت به آنها بیتوجهاند. یادتان باشد احساسات هیچ جایگاهی در استراتژی ندارد.
اگر بتوانید به استراتژی که متناسب با چهارچوب، قوانین و منطق شخصی خود طراحی کردهاید، وفادار بمانید و معاملات خود را براساس آن انجام دهید، حرفه معاملهگری همچون یک حرفه پولساز جای خودش را در زندگیتان باز میکند. هیچ استراتژی معاملاتی برای شما نتیجه بخش نخواهد بود مگر اینکه طبق اصول و قوانین، آن را اجرا کنید.
پیشنهاد ویژه ثروت آفرین : محصول فیلتر پول هوشمند
جمع بندی
طراحی و تدوین یک استراتژی معاملاتی در بورس ایران، باید در صدر اولویتهای یک معامله گر قرار بگیرد. اینکه معامله گر بدون هیچ استراتژی مکتوب و فقط تحت تاثیر جو حاکم بر بازار یا با پیروی از استراتژی سایر معامله گران وارد معامله شود، دچار سردرگمی میشود و با شکست و ضرر و زیان در بازار بورس مواجه میشود. به همین دلیل هر معامله گر باید متناسب با روحیه و مهارتهای منحصر به فرد خودش یک استراتژی معاملاتی برای خود طراحی کند. یادگیری مهارتها و آموزشهای لازم بازار سرمایه و تحلیل بنیادی و تکنیکال، تعیین بازه زمانی، شناسایی روند، تشخیص نقاط ورود و خروج بازار همگی عواملی هستند که به استراتژی معاملاتی سرمایه گذار بستگی دارد.
استراتژی معاملاتی در بورس کمک می کند بی جهت وارد بازار نشوید. گاهی اوقات نیاز هست فقط بازار را رصد کنید و سرمایه خود را در خطر قرار ندهید. داشتن استراتژی معاملاتی در بورس ایران کمک می کند در زمان هایی که بازار نابسامان است وارد بازار نشوید. در بازار ایران گاهی اوقات ممکن است حتی 3 یا 4 ماه نیاز باشد بازار رصد شود و در زمان مناسب و پس از متعادل شدن بازار نسبت به خرید سهم اقدام شود. استراتژی معاملاتی درست و بهینه میتواند به عنوان چراغ راه معامله گر عمل کند.
امیدواریم با مطالعه مقاله استراتژی معاملاتی در بورس ایران توانسته باشیم حق مطلب را ادا کنیم و شما متوجه اهمیت تدوین استراتژی معاملاتی در بورس ایران شده باشید.
مقاله روانشناسیتون توی بازار سرمایه واقعاً محشره.
چیزاییکه جزیی هستند و هیچ حرفه ای نمیآد بگه.
خدا خیرتون بده که دارین بی واسطه میذارید در اختیار مردم که سرمایشون هدر نره.
درود رضای عزیز
از توجه شما به مقاله روانشناسی بورس بسیار خرسندیم. خوشحالیم که این مقاله مهم و ارزشمند در بورس مورد توجه شما قرار گرفته است.
من خیلی دنبال آموزشا و روشهای سرمایه گذاری توی نت و اینور و اونور گشتم. واقعاً هیچ کجا این مطالب که واقعاً لب کلام هست رو پیدا نکردم.
دمتون گرم
خدا قوت
درود رضای عزیز
با تشکر از دیدگاه ارزشمند شما. هدف مجموعه ثروت آفرین کمک واقعی به سرمایه گذاران در بازار بورس است. همکاران ما در مجموعه، تمام تلاش خود را در جهت بالا بردن سطح دانش سرمایه گذاران و علاقمندان به بازارهای مالی انجام می دهند. از اینکه مطالب ارائه شده مورد توجه شما قرار گرفته است باعث افزایش روحیه و تلاش بیشتر همکاران ما خواهد شد.
با سلام و احترام.ضمن تشکر و خسته نباشید به خاطر مطلب بسیار مهم کاربردی و ارزشمند شما.مقاله ای بسیار مفید بود که در تمامی بازارهای مالی قابل اسفاده میباشد.امیدوارم همیشه موفق و موید باشید و شاهد مطالب علمی مفیدی از جانب سایت ارزشمندتان باشیم.
سلام دوست عزیز
از توجه شما به مقاله مراحل ساخت استراتژی معاملاتی در بورس ایران بسیار سپاسگزاریم. مقالات و ویدئوهای آموزشی جدید در خصوص بازار بورس برای استفاده شما دوستان عزیز در حال منتشر شدن است و می توانید استفاده فرمایید.
موفق باشید