کشف قیمت در بورس چیست؟ عوامل تاثیر گذار قیمت در بورس

کشف قیمت در بورس

در این مقاله قصد داریم شما را با مفهوم کشف قیمت در بورس آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

فعالیت در بورس این روزها به دغدغه بسیاری از افراد تبدیل شده است. از این رو به فرایندی که طی آن عرضه کنندگان دارایی یا یک کالا قیمت مشخصی را برای محصولات خود تعیین می کنند کشف قیمت می گویند. با توجه به میزان عرضه و تقاضا این کار انجام می گیرد.

در کل بازارهای بورس در جهان برای رسیدن به شفافیت قیمت از این شیوه بهره می برند. این توضیح مختصر تنها به یک بیان کلی از این مسئله می پردازد.

کشف قیمت باید به موقع باشد. این جمله به انتقال اطلاعات به قیمت اشاره می کند، در شرایطی که در شرکت های مختلف سرعت انتقال اطلاعات متفاوت می باشد ممکن است در تمامی سهام های حاضر در بازار تعیین قیمت به سرعت صورت گیرد.

از این رو “اطلاعات ناقص” یکی از موانع تعیین قیمت به موقع است. در صورت وجود این اطلاعات ناقص تعدیل و کشف قیمت با تاخیر انجام میگیرد. مسئله ای که بسیار اهمیت دارد، این است که در تعامل دو نیروی عرضه و تقاضا قیمت ها کشف می شوند.

کشف قیمت به فرایندی می گویند که طی آن فروشندگان و خریداران به یک قیمت معاملاتی در رابطه با میزان معینی از کالا می رسند همچنین بهتر است بدانید در یک زمان و مکان خاص این توافقات صورت می گیرد.

عواملی که در کشف قیمت بورس موثر هستند

کشف قیمت در بورس

کشف قیمت در بورس از سطح بازار شروع می شود. فروشندگان و خریداران به دلیل عدم قطعیت در آینده و با توجه به انتظارات خویش قیمت بورس را کشف می کنند. به همین دلیل در محدوده سطح قیمت بازار، قیمت در نوسان خواهد بود. عواملی مانند: مکان و زمان معامله، کمیت کالای مورد نظر و کیفیت، تعداد فروشنده و خریدار و… در شکل دهی این نوسانات دخیل هستند. همچنین عوامل دیگری از جمله نوع و میزان اطلاعاتی که در دسترس افراد قرار میگیرد نیز در فرایند عرضه موثر هستند. به همین دلیل فرایند کشف قیمت را باید یک موضوع فراتر از عرضه و تقاضا و بنیادی تلقی کرد.

در مقام یکی از دو کارکرد اصلی در بازار بورس، کشف قیمت از اهمیت بالایی برخوردار است. با این حال فعالان بازار بورس و اقتصاددانان امکان دارد با موارد دیگر مفهوم آن را اشتباه بگیرند. این موضوع بسیار پیش می آید که فرایند کشف قیمت با تعیین قیمت قیمت توسط نیروهای عرضه و تقاضا اشتباه گرفته می شود.

این فرایند همان پروسه کلی در تعیین قیمت های اوراق بهادار یا تحویل آنی کالا است. همچنین باید گفت در شکل گیری این قیمت ها، شرایط حاکم بر بازار نیز بی تاثیر نیستند یعنی عرضه بر تقاضا اثر می گذارد در سطح عمومی قیمت ها این دو عنصر نیز منعکس می شوند.

پس نوسانات قیمتی در محدوده ای بالاتر و پایین تر از سطح عمومی قیمت ها نمود پیدا می کنند.

همانطور که در ابتدای مقاله بیان کردیم “قیمت” را تعامل میان نیروهای عرضه و تقاضا تعیین می کند. چنین تعاملی علت قیمت بازار یا خود تعیین کننده خواهد بود. این موضوع در حالی است که کیف قیمت یک فرایندی می باشد که طی آن فروشنده و خریدار، کالایی را با کیفیت مشخص یا اوراق بهادار را در مکان و زمان تعیین شده کشف می کنند.

عوامل بسیار متنوعی در کشف قیمت در بورس تاثیر می گذارند. از جمله این عوامل می توان به نوع امنیت و اطلاعات موجود در بازار، توسعه و ساختار بازار و نوع امنیت آن اشاره کرد.

آن دسته از طرفینی که بالاترین یا جدیدترین اطلاعات را دارند به دلیل اینکه زودتر از دیگران این اطلاعات را به دست  می آورند از مزایایی برخوردار می شوند.

عوامل تعیین کننده و موثر در کشف قیمت عبارتند از:

  • نوسانات
  • عرضه و تقاضا
  • نگرش به خطر
  • نوع اطلاعات و اطلاعات موجود: اطلاعات جدید، هم آینده بازار و هم شرایط فعلی را تغییر میدهند و در نتیجه قیمتی را که هر دو طرف معامله مایل هستند را می تواند تغییر دهد.

با این وجود شفافیت بیش از حد اطلاعات برای بازار می تواند ضرر داشته باشد زیرا برای معامله گران که موقعیت های قابل توجه یا بزرگی در بازار دارند در آینده خطرساز خواهد شد.

از نظر فعالان و اقتصاددانان بازار سرمایه میزان عرضه و تقاضای موجود در بازار تاثیر مستقیم در تعیین قیمت دارد.

شرکت های تازه تاسیس در بورس

ورود شرکت های تازه تاسیس به بورس

شرکت هایی که برای اولین بار در فرابورس یا بورس پذیرش می شوند جزء شرکت هایی هستند که از لحاظ نظم در ارسال گزارش ها و شفافیت دارای سابقه مطمئنی هستند که تاییدیه سازمان را توانسته اند دریافت کنند. بنابراین شرکت هایی که برای اولین بار سهمشان عرضه می شود، شرکت های تازه تاسیس نمی باشند.

اما سهام شرکت هایی که در فرابورس و بورس تازه پذیرش شده اند به مبلغی کمتر از ارزش واقعی خود عرضه می شوند تا در سرمایه گذاران و خریداران انگیزه ای برای خرید ایجاد کنند. از این رو تقاضا برای سهم عرضه اولیه شده بیشتر و پس از عرضه تا چند روز همراه با صف خرید است.

برای عرضه سهام شرکت ها در بورس، ابتدا باید صلاحیت آنها در سازمان در بورس اوراق بهادار تایید شود. پس از اینکه صلاحیت شرکت ها توسط سازمان بورس اوراق بهادار تایید شد، یکی از سهامداران عمده در شرکت متعهد می شود که در روز عرضه اولیه سهام، قسمتی از سهام خود را عرضه کند.

سوالی که ممکن است برای فعالان در بورس پیش بیاید این است که:

آیا کشف قیمت در انجام معاملات مهم است؟

در امور مالی کشف قیمت در بورس از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا عرضه و تقاضا از عوامل محرک در بازارهای مالی هستند. در بازارهایی که به طور دائم در یک روند نزولی و صعودی به سر می برند، ارزیابی مجدد در رابطه با اینکه آیا سهام، محصول، شاخص در حال حاضر تحت خرید یا ارز فارکس زیاد است و اینکه آیا قیمت بازار آن برای فروشندگان و خریداران منصفانه است، بسیار اهمیت دارد.

نتیجه گیری

به طور خلاصه بازارها با اجازه دادن به دور هم جمع شدن فروشندگان و خریداران، امکان کشف قیمت در بورس را به فروشندگان و خریداران می دهند تا بتوانند در بازار یک دارایی قابل معاملع را تعیین کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *