امواج الیوت در تحلیل تکنیکال (Elliott Waves)

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال یکی از مهم‌ترین مباحث مورد مطالعه تحلیلگران تکنیکال است. امواج الیوت از ابزارهای مهم برای بررسی وضعیت یک سهم و موفقیت تحلیل گران بازار بورس به حساب می آید.

اکنون می توانید ویدیو آموزشی زیر در خصوص آموزش امواج الیوت در تحلیل تکنیکال را مشاهده فرمایید.

 

در این مقاله می‌خواهیم در مورد امواج الیوت به زبان ساده صحبت کنیم و کاربرد این ابزار را در بازارهای مالی و بورس مورد بررسی قرار دهیم. در ابتدا کمی در مورد تاریخچه، تعریف و قوانین پایه استفاده از امواج الیوت در تحلیل تکنیکال بحث خواهیم کرد. سپس کمی مطلب را تخصصی‌تر کرده و نحوه کار و معامله با آن‌ها را به شما آموزش خواهیم داد.

در تمام طول این مقاله به این موضوع اشاره خواهم کرد که برای موفقیت در بازار بورس نیاز است از تمام توانایی‌ها و ابزارهای در اختیارتان استفاده کنید و بسیار مهم است در مورد همه آن‌ها اطلاعات کافی را به دست آورید.

 

بخش اول :

تاریخچه امواج الیوت در تحلیل تکنیکال

همانطور که گفته شد بررسی امواج الیوت در تحلیل تکنیکال برای تحلیلگران بسیار مهم است. البته یکی از مهم‌ترین کارهایی که تحلیلگران بورس برای پیش‌بینی قیمت‌ها در آینده انجام می‌دهند، نگاه دقیق به گذشته است. نگاه به رفتارهای بازار در برخی بزنگاه‌های خاص می‌تواند رفتار بازار در شرایط مشابه فعلی را مشخص کند.

امواج الیوت پیشرفته نیز بر مبنای همین فلسفه شکل گرفته است. یعنی یک سری رفتارهای تکرارشوند بازار در گذشته. نام این ابزار از روی نام آقای رالف نلسون الیوت ، یک حسابدار و نویسنده آمریکایی برداشته شده است. او تحت تاثیر تئوری DOW و مشاهده دقیق طبیعت به این نتیجه رسید که حرکت بازار سهام و بورس با مشاهده و تشخیص یک سری امواج تکرار‌پذیر قابل پیش‌بینی است.

 

پیشنهاد ثروت آفرین : فیلتر طلایی بورس

 

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 1

 

پیشنهاد می کنم مقاله آموزش فیلتر نویسی در سایت دیده بان بورس را مطالعه کنید. همچنین می توانید از فیلترهای کاربردی بورس که شامل بیش از 50 فیلتر کاربردی در سایت دیده بان بازار استفاده کنید.

 

الیوت قادر بود بازار را در ابعاد عمیق‌تری تحلیل کند و می‌توانست با تشخیص ویژگی‌های خاص الگوهای موجی مختلف، پیش‌بینی‌های دقیقی را در مورد بازار طبق همان الگوها ارائه کند. الیوت کارش را بر مبنای تئوری DOW پایه‌ریزی کرد، که تئوری DOW هم حرکات قیمت‌ها را به صورت موجی مورد بررسی قرار می‌دهد؛ اما در کنار تئوری DOW، الیوت متوجه رفتار فراکتال بازار نیز شد و اولین بار تئوری خود در مورد الگوهای بازار را در کتابی با عنوان اصل موجی در سال 1938 منتشر کرد.

 

اصل اولیه تئوری امواج الیوت سال 1930

اگر بخواهم به طور ساده بگویم، حرکت در مسیر یک روند و در راستای آن به 5 موج خلاصه می‌شود که به آن‌ها امواج حرکتی(MOTIVE) گفته می‌شود و سه موج هم بر خلاف جهت یک روند وجود دارند که به آن‌ها امواج تصحیحی (Correction) گفته می‌شود.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 2

 

پیشنهاد می کنم مقاله پولبک در تحلیل تکنیکال – شناسایی پولبک را مطاله کنید

 

در تصویر بالا امواج الیوت به زبان ساده نشان داده شده‌اند؛ اما در تصویر زیر به طول دقیق‌تر مشخص شده‌اند. امواج حرکتی با اعداد 1 تا 5 نشان داده شده و امواج تصحیحی با حروف A، B و C مشخص هستند. این الگوها هم در فریم‌های زمانی طولانی مدت و هم کوتاه مدت خود را نشان می‌دهند.

بحث فراکتال بودن طبیعت بازار نیز از همینجا نشات می‌گیرد. یک کلم بروکلی را در نظر بگیرید. اگر یک کلم بروکلی بزرگ را به چند تیکه تقسیم کنید، هرکدام از آن تیکه‌ها خود شبیه همان کلم بروکلی بزرگ هستند.

امواج الیوت نیز به همین شکل هستند برای مثال با مشاهده و دقت در الگوهای یک ماهه می‌توان چندین الگوی موج الیوت روزانه را نیز در ابعاد کوچکتر درون آن‌ها مشاهده کرد که در این مورد بعدا بیشتر توضیح خواهیم داد. این اطلاعات  در کنار روابط فیبوناچی بین امواج به معامله‌گرها فرصت‌های معامله بسیار خوبی را نشان می‌دهند.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 3

 

پیشنهاد می کنم مقاله پرایس اکشن در تحلیل تکنیکال چیست؟ را مطالعه نمایید

 

در مدل الیوت قیمت‌های بازار بورس (و یا هر بازار مالی دیگری) بین فاز حرکتی و تصحیحی دائما در حال تغییر است و جابجایی است. امواج رو به بالا خود به 5 موج درجه پایین‌تر تقسیم می‌شوند که آن‌ها نیز بین فاز حرکتی و تصحیحی جابجا می‌شوند؛ پس در شکل بالا موج‌های یک، سه و پنج حرکتی و رو به بالا و موج‌های 2 و 4 عقب‌نشینی‌های کوچک از موج‌های حرکتی 1 و 3 هستند.

در شکل شماره 3 امواج 1 و 3 و 5 حرکتی هستند و خود به 5 موج فرعی تقسیم شده‌اند که با اعداد یونانی یک تا 5 نمایش داده‌ شده‌اند. امواج شماره 2 و 4 نیز تصحیحی بوده و خود به 3 موج فرعی با برچسب‌های a، b و c نمایش داده شده‌اند. حال تمام این موج‌های 1-2-3-4 و 5 یک موج کلی حرکتی رو به بالا می‌سازند که در شکل شماره 3 با عنوان موج شماره 1 نشان داده شده است.

امواج تصحیحی به 3 موج کوچکتر با نام‌ها A،B و C تقسیم می‌شوند. موج‌های تصحیحی با 5 موج ایمپالس یا حرکتی آغاز شده(A) و سپس یک عقب‌نشینی داشته(B) و در نهایت شاهد یک ایمپالس دیگر خواهیم بود(C). سه موج A،  B و C موج تصحیحی شماره 2 را می‌سازند.

در یک بازار نزولی روند غالب رو به پایین است و این الگو برعکس می‌شود که شامل 5 موج رو به پایین و 3 موج رو بالا خواهد بود.

با این توضیحات امیدوارم متوجه الگوی فراکتال بازار شده باشید که هر موج برای خودش چندین زیر موج کوچک‌تر دارد که رفتاری شبیه به امواج بزرگ‌تر از خودشان دارند.

 

درجات موجی

درجه امواج الیوت یک زبان مشترک بین سرمایه‌گذاران بازار بورس است که با استفاده از آن‌ می‌توانند تمام جدول‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت را با یک حالت مشترک مورد بررسی و تحلیل قرار بدهند. در تصویر زیر این درجات را می‌بینید که از Grand Super Cycle که مخصوص چارت‌های ماهانه یا سالانه است تا درجه Subminuette که برای نمودارهای ساعتی و روزانه می‌باشد، آورده شده است.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 4

 

همچنین پیشنهاد می کنم مقاله کاربردی آموزش نمودارهای نقطه و شکل در تحلیل تکنیکال (Point & Figure) را مطالعه کنید

 

ظهور الگوریتم و معامله بر پایه کامپیوتر

توسعه کامپیوتر‌ها و اینترنت شاید مهم‌ترین فرآیندی باشد که شخصیت و ماهیت قرن 21 را شکل داده است. رشد تجارت بر حسب الگوریتم‌های کامپیوتری دسته جدیدی از معامله‌گران را به وجود آورد که تنها با توجه به مباحث فنی، آمار و احتمالات و بدون تاثیر دادن مباحث احساسی و انسانی خرید و فروش را انجام می‌دهند.

از مزایای این کامیپوتر‌ها می‌توان به فوق‌العاده سریع بودن معاملات در آن‌ها اشاره کرد که با توجه به الگوریتم‌های خاص در چند ثانیه و یا حتی میلی‌ثانیه می‌توانند یک معامله را به انجام برسانند.

جای هیچ شکی نیست که دنیای معامله در زمان حال با زمانی که الیوت برای اولین بار اصول خود را آموزش داد به طور کلی متفاوت است و سوال منطقی‌ای پیش می‌آید که آیا امکان به کارگیری تئوری امواج الیوت در محیط تجارت امروزی نیز امکان‌پذیر است یا خیر؟ با یک مثال ساده سوال‌های زیادی در ذهن ایجاد می‌شود که اگر ماشین‌های امروزی فوق‌العاده متفاوت از تکنولوژی‌ خودروها در سال 1930 هستند؛ پس چرا می‌توان از همان اصول و قواعد در معاملات امروزی نیز استفاده کرد؟ جواب شما در بخش بعدی است.

 

پیشنهاد میکنم مقاله کاربردی اندیکاتورهای مهم و کاربردی بورس – 6 اندکاتور مهم بورس را مطالعه نمایید.

 

قوانین جدید امواج الیوت – چیزی که بازار امروز را تغییر می‌دهد

بزرگترین تغییر بین بازار امروز و بازار دهه 1930 معنا و مفهوم روند و ضد روند است. ما 4 بازار اصلی داریم که شامل بورس و سهام، فارکس، کالاها و اوراق قرضه می‌شوند.

در بازار امروز حرکت 5 موجی هنوز هم اتفاق می‌افتد؛ ولی سالها بررسی و مشاهده بازار توسط تحلیلگران باعث شده است به این نتیجه برسیم که حرکت 3 موجی بسیار بیشتر اتفاق می افتد. در واقع بازار می‌تواند در راستای یک سری امواج تصحیحی در مسیر روند پیش برود. در واقع در بازار امروز ما باور داریم روند حتما نباید یک الگوی 5 موجی باشد و می‌تواند به صورت 3 موجی خودش را نشان دهد.

این مساله زیاد مهم نیست و فقط به این دلیل است ک در تحلیل‌هایمان به زور 5 موج را وارد نمودار نکنیم. حال در ادامه بیشتر در مورد مباحث فنی صحبت خواهیم کرد و این موضوعات برای شما روشن خواهد شد.

 

بخش دوم :

فیبوناچی و امواج الیوت

1- معرفی

لئوناردو فیبوناچی یک ریاضیدان قرن سیزدهم است که در سال1242 دنباله فیبوناچی را کشف کرد. او مقاله‌ای را منتشر کرد که در آن سیستم ده دهی را معرفی کرده بود. اساس کار او بر پایه دو سال مطالعه‌اش بر روی اهرام موجود در شهر جیزه مصر چیده شده بود. فیبوناچی به پاس کارهایش برنده معادل جایزه نوبل امروزی شده بود.

 

2- دنباله فیبوناچی

یکی از مهم‌ترین کشف‌های فیبوناچی دنباله اعداد فیبوناچی است. در این دنباله 0 و 1 دو عدد اول هستند و در ادامه هر عدد حاصل جمع دو عدد قبلی خود است و به این ترتیب دنباله به صورت 0-1-1-2-3-5-8-13 و… خواهد بود. نسبت طلایی (1.618) از تقسیم یک عدد دنباله فیبوناچی بر عدد قبلی به دست می‌آید. برای مثال 89 تقسیم بر 55 برابر 1.618 است.

نسبت‌های فیبوناچی بسیار زیاد هستند و هرکدام انواع مختلفی دارند که قابل استخراج می باشند و در جدول زیر نیز برخی از آن‌ها را مشاهده می‌کنید. این نسبت‌ها و بسیاری دیگر در طبیعت و بازارهای مالی از جمله بورس قابل مشاهده هستند و در خطوط حمایت و مقاومت قدرتمند مشاهده می‌شوند. این نسبت‌ها به راحتی در طبیعت، هندسه، معماری و موسیقی قابل مشاهده هستند. در ادامه و بعد از جدول برخی از نسبت‌های فیبوناچی مهم را با همدیگر بررسی خواهیم کرد.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 5

 

پیشنهاد میکنم مقاله کاربردی آموزش ابزارها و سطوح فیبوناچی در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید.

 

0.618: این نسبت با تقسیم کردن هر عدد فیبوناچی در دنباله با عدد بعدی‌اش به دست می‌آید؛ برای مثال 55 تقسیم بر 89 و یا 8 تقسیم 13.

0.382: این نسبت نیز از تقسیم هر عدد سری فیبوناچی بر عددی که دو جایگاه با آن فاصله دارد به دست می‌آید؛ برای مثال 34 تقسیم بر 89 برابر است با 0.382.

1.618(نسبت طلایی): این نسبت با تقسیم هر عدد سری فیبوناچی بر عدد قبلی‌اش به دست می‌آید؛ برای مثال 89 تقسیم بر 55 و یا 144 تقسیم بر 89.

 

عقب‌نشینی و گسترش در فیبوناچی

عقب‌نشینی فیبوناچی در تحلیل تکنیکال و تئوری امواج الیوت به موضوع تصحیح بازار(ضد روند) اشاره دارد که انتظار می‌رود در اطراف خط حمایت و یا مقاومت که توسط نسبت‌های کلیدی فیبوناچی به دست آمده‌اند پایان یابد. بعد از آن انتظار می‌رود بازار تغییر جهت داده و در همان جهت اولیه به روند خود ادامه دهد.

توسعه یا گسترش فیبوناچی مربوط به حرکت بازار در جهت روند است و تا خطوط حمایت و مقاومت که توسط سطوح فیبوناچی تعیین شده است پیش می‌رود. سرمایه‌گذاران اغلب از گسترش فیبوناچی برای تعیین میزان سود هدف استفاده می‌کنند. در تصویر زیر برخی از مهم‌ترین نسبت‌های فیبوناچی در گسترش و عقب‌نشینی بازار را مشاهده می‌کنید. استفاده از نسبت‌های فیبوناچی در تحلیل تکنیکال برای موفیت در بورس فوق‌العاده کاربردی است.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 6

 

پیشنهاد می کنم حتما مقاله آموزش چنگال اندروز در تحلیل تکنیکال را مطالعه نمایید

 

رابطه بین فیبوناچی و امواج الیوت

اینکه در مقاله تخصصی بررسی امواج الیوت در تحلیل تکنیکال برای بازار بورس اینقدر در مورد فیبوناچی صحبت کردیم دلیلی خاص دارد. چون می خواهیم بهترین روش شناسایی امواج الیوت را آموزش دهیم. نسبت‌های فیبوناچی برای اندازه‌گیری حرکت امواج در یک ساختار امواج الیوت کاربرد دارد. موج‌های مختلف در این ساختار با نسبت‌های فیبوناچی مختلف به هم مرتبط هستند؛ برای مثال در یک موج رو به بالا یا ایمپالس این نسبت‌ها را داریم:

  • اندازه موج 2 الیوت معمولا 50، 61.8، 76.4 و یا 85.4 درصد موج 1 است.
  • اندازه موج 3 الیوت معمولا 161.8 درصد موج 2 است.
  • اندازه موج 4 الیوت معمولا 6، 23.6 و یا 38.2 درصد موج 3 است.
  • اندازه موج 5 الیوت معمولا 61.8 و یا 123.6 درصد موج 1 است.

معامله‌گران می‌توانند از این نسبت‌های زمانی امواج الیوت برای تعیین نقاط موج بعدی و نقطه سود هدف خود استفاده کنند و سپس وارد یک معامله بشوند.

خوب اکنون وقت بررسی اجزای مختلف امواج الیوت در تحلیل تکنیکال رسیده است و در بخش بعدی در مورد امواج حرکتی (motive) صحبت خواهیم کرد.

 

امواج حرکتی در الیوت

در تعریف سنتی امواج الیوت در تحلیل تکنیکال امواج حرکتی همان 5 موجی است که در راستای یک روند حرکت می‌کنند تا یک موج با درجه بالاتر را تشکیل بدهند. چندین نوع تغییرات مختلف وجود دارند که آن 5 موج را شکل می‌دهند: موج ایمپالس، ایمپالس همراه با گسترش و موج مورب.

در تعاریف امروزی؛ اما بحث کمی متفاوت است. در تعاریف امروزی حرکت در راستای یک روند هنوز هم به عنوان امواج حرکتی شناخته می‌شوند و آن 5 موج جزو آن است؛ اما وجود این 5 موج ضروری نیست و می‌توان یک حرکت سه موجه رو نیز به عنوان امواج حرکتی در نظر گرفت.

حال می‌خواهیم در مورد آن سه تغییر که قبلا به آن اشاره شد صحبت کنیم.

 

ایمپالس در امواج الیوت

راهنما:

  • موج ایمپالس به 5 موج کوچکتر تقسیم می‌شود. در شکل زیر (تصویر شماره 7) موج ایمپالس به امواج شماره 1-2-3-4 و 5 با درجه‌های کوچکتر تقسیم شده است. موج‌های شماره 1-3 و 5 ایمپالس هستند که دوباره خود به 5 موج کوچکتر با اعداد یک تا پنج یونانی تقسیم می‌شوند.
  • موج 2 نمی‌تواند تا بعد از ابتدای موج 1 عقب‌نشینی کند.
  • موج 3 نمی‌تواند کوتاه‌ترین موج در بین این 5 نمونه باشد.
  • موج 4 به هیچ‌وجه وارد محدوده قیمتی موج 1 نمی‌شود.
  • موج 5 باید در هنگام تغییر روند قیمتی پایان یابد.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 7

 

نسبت‌های فیبوناچی:

  • موج 2 به اندازه 50، 61.8، 76.4، 85.4 درصد موج 1 است.
  • موج 3 به اندازه 161.8، 200، 261.8 و 323.6 درصد موج 1 و 2 است.
  • موج 4 به اندازه 14.6، 23.6 یا 38.2 درصد موج 3 است(هیچگاه بیشتر از 50 درصد نمی‌شود)
  • سه راه مختلف برای اندازه‌گیری موج شماره 5 وجود دارد. اول اینکه اندازه موج 5 الیوت بصورت برعکس 123.6 تا 161.8 درصد عقب‌نشینی موج 4 است. روش دوم این است که موج 5 به اندازه موج 1 است و در نهایت روش سوم اندازه‌گیری آن این است که به اندازه 61.8 درصد موج 1 تا 3 رسم شود.

 

ایمپالس همراه با گسترش و توسعه در امواج الیوت

  • ایمپالس‌ها معمولا یک گسترش یا توسعه را در یکی از موج‌ها دارند(1-3 و یا 5)
  • گسترش‌ها معمولا ایمپالس‌های طولانی‌تر با تقسیم‌بندی‌های اغراق‌آمیز هستند.
  • گسترش‌ها به طور مداوم در موج سوم در بازار بورس یا فارکس اتفاق میفتند. بازار کالاها معمولا گسترش را در موج پنجم به خود می‌بیند. (تصویر زیر)

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 8

 

موج مورب اولیه در امواج الیوت

  • نوع خاصی از امواج حرکتی است که به عنوان زیرمجموعه موج 1 در امواج ایمپالس و یا موج A در امواج تصحیحی و یا زیگزاگی به وجود می‌آید. (به شکل 3 مراجعه شود)
  • در شکل 9-الف موج مورب اولیه را در زیرمجموعه موج 1 در ایمپالس مشاهده می‌کنید. در شکل 9-ب موج مورب اولیه به عنوان زیرمجموعه موج A در امواج زیگزاگی قابل مشاهده است.
  • موج مورب اولیه معمولا به عنوان تداخل موج 1 و 4 و به شکل گُوِه دیده می‌شود؛ اما تداخل موج 1 و 4 یک شرط الزامی نیست و می‌تواند اتفاق نیفتد.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 9

 

موج مورب پایانی در امواج الیوت

  • نوع خاصی از امواج حرکتی است که به عنوان زیرمجموعه موج 5 در ایمپالس و زیرمجموعه موج C در زیگزاگی دیده می‌شود.
  • تصویر 10-الف مربوط به ایمپالس و 10-ب مربوط به زیگزاگی است
  • موج مورب پایانی معمولا به عنوان تداخل موج 1 و 4 و به شکل گُوِه دیده می‌شود؛ اما تداخل موج 1 و 4 یک شرط الزامی نیست و می‌تواند اتفاق نیفتد.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 10

 

دنباله حرکتی در امواج الیوت

امواج حرکتی در جهت روند اصلی حرکت می‌کنند؛ ولی امروزه ما باور داریم حتما نباید به صورت ایمپالس باشد و به جای آن ترجیح می‌دهیم از آن به عنوان دنباله حرکتی یاد کنیم. دنباله حرکتی را در تحلیل تکنیکال به سادگی به عنوان یک دنباله نا تمام از امواج تعریف می‌کنیم. ساختار امواج می‌تواند تصحیحی باشد؛ اما دنباله امواج می‌تواند برای ما مشخص کند چه زمانی حرکت تمام است و یک گسترش قیمتی را در جهت فعلی خواهیم دید.

دنباله حرکتی بسیار شبیه به دنباله اعداد فیبوناچی است. اگر ما یکی از اعداد دنباله زیر را در نمودار دیدیم می‌توانیم انتظار داشته باشیم روند فعلی که درون آن هستیم بیشتر جلو می‌رود:

دنباله حرکتی: 5,9,13,17,21,25,29,…

 

پیشنهاد می کنم حتما مقاله کاربردی آموزش الگوهای کندل استیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه فرمایید.

 

رفتار امواج الیوت در تحلیل تکنیکال

موج 1 و 2 در امواج الیوت

در تئوری امواج الیوت موج 1 در آغازش به ندرت قابل مشاهده است. وقتی اولین موج یک بازار صعودی آغاز می‌شود، اخبار اساسی هنوز هم در سرتاسر جهان منفی است، روند قبلی هنوز هم با قدرت در حال کار است و تحلیلگران بنیادین پیش‌بینی درآمد خود را پایین‌تر می‌آورند.

در این شرایط اقتصاد زیاد قدرتمند به نظر نمی‌رسد و نظرسنجی‌های بر پایه احساسات معمولا نشان می‌دهند بازار در حال افول است. حجم بازار ممکن است در این حالت به دلیل افزایش قیمت کمی زیاد شود؛ اما نه در حدی که تحلیلگران تکنیکال را آگاه کند و به آن‌ها هشدار دهد.

در تئوری امواج الیوت در تحلیل تکنیکال موج 2، موج شماره 1 را تصحیح می‌کند؛ ولی هیچوقت نمی‌تواند فراتر از نقطه شروع موج اول برود. معمولا اخبار هنوز هم بد هستند و قیمت‌ها کاهش می‌یابند. نزول بازار بر پایه احساسات سریعا شکل می‌گیرد و عموم مردم با غرور به همه هشدار می‌دهند خبری از بازار صعودی نخواهد بود؛ اما باز هم برخی نشانه‌های مثبت برای کسانی که با دقت نگاه می‌کنند وجود دارد.

حجم بازار باید در مقایسه با موج اول کمتر باشد و قیمت‌ها معمولا بیشتر از 61.8 درصد افزایش قیمت موج اول کاهش نخواهند داشت و قیمت‌ها در یک حرکت سه موجی سقوط می‌کنند.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت -11

 

همچنین می توانید مقاله حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید

 

موج 3 در امواج الیوت

موج سوم در تئوری امواج الیوت پیشرفته معمولا بزرگترین و قدرتمندترین موج است( هرچند این نظریه مختص بازار بورس است و برخی تحقیقات نشان می‌دهد در بازار کالا موج پنجم قدرتمندترین است). اخبار در این مرحله بالاخره مثبت شده است و تحلیلگران بنیادین تخمین درآمد خود را بالاتر می‌برند. در این موج قیمت‌ها به سرعت بالا می‌روند و تصحیح‌ها بسیار کوتاه و قابل صرف نظر هستند. هرکس در ابتدای آغاز موج 3 عقب بکشد، احتمالا درآمد زیادی را از دست خواهد داد و در ابتدا هنوز دید بازار منفی و نزولی است؛ اما در میانه‌های موج سوم عموم مردم به روند صعودی بازار پیوسته و سود می‌کنند. موج سوم معمولا با نسبت 1.618 نسبت به موج 1 به وجود می‌آید.

موج 3 به معنای واقعی گرد و خاک به پا می‌کند و بالاتر از موج 1 قرار می‌گیرد. به محظ اینکه بازار به موج یک رسید نقاط توقف معامله‌گران از بین می‌رود و یک گپ و فاصله خالی را خواهیم دید که نشانه خوبی از فعالیت موج 3 است.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 12

 

موج 4 در امواج الیوت

در انتهای موج 4 سفارشات خرید بیشتری ثبت می‌شود و قیمت دوباره بالا می‌رود. موج چهارم معمولا به طور واضح تصحیحی است و معمولا به اندازه 38.2 درصد از موج 3 عقب می‌نشیند و حجم بازار پایین‌تر از موج 3 است. اینجا زمان بسیار خوبی برای خرید است، اگر پتانسیل خوب موج 5 را درک کرده باشید.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 13

 

ویژگی موج 5 الیوت

موج 5 در تئوری امواج الیوت در تحلیل تکنیکال آخرین ضلع از روند غالب و صعودی در بازار بورس است. اخبار در سراسر جهان معمولا مثبت است و همه شاهد یک بازار صعودی هستند،. متاسفانه اینجا جایی است که خیلی از سرمایه‌گذاران تازه‌کار و بی تجربه شروع به خرید می‌کنند. حجم بازار کمتر از موج 3 است و خیلی از شاخص‌های تحلیل تکنیکال خبر از یک تغییر قیمتی می‌دهند. در موج 5 خیلی از سرمایه‌گذارانی که پیش‌بینی بازار صعودی را می‌کنند مورد تمسخر واقع می‌شوند. در این نقطه تشخیص شروع امواج الیوت و یا پایان آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

موج 5 هیجان و تحرک بالای موج 3 را ندارد و به دلیل حضور گروه کوچکی از سرمایه‌گذاران اتفاق می افتد و یک قیمت بالاتر از قیمت موج 3 را ثبت می‌کنند. نرخ قدرت در موج 5 در مقایسه با موج 3 بسیار پایین‌تر است. این مورد مهمترین ویژگی موج 5 الیوت است.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 24

 

موج A,B,C در امواج الیوت

تشخیص شروع امواج الیوت تصحیحی معمولا سخت‌تر از تشخیص ایمپالس‌هاست. در موج A بازار نزولی است؛ اما خبرها هنوز مثبت‌ هستند. بسیاری از تحلیلگران این نزول قیمتی را بخشی از یک بازار فعال صعودی می‌بینند.

در موج B قیمت‌ها در بورس بالاتر می‌روند که بسیاری از تحلیلگران و سرمایه‌گذاران آن را سرآغازی برای شروع یک بازار صعودی بلندمدت می‌بینند. آن‌هایی که با تحلیل تکنیکال کلاسیک آشنا هستند، ممکن است اوج قیمتی را در این قسمت به عنوان شونه سمت راست الگوی بازگشتی سر و شانه ببینند. حجم بازار در موج B نسبت به موج A کمتر است. در این نقطه شاخص‌های بنیادین احتمالا دیگر رشد نمی‌کنند؛ اما هنوز منفی نشده‌اند.

در موج C قیمت‌ها شدیدا و به سرعت پایین آمده و حجم بازار بسیار بالا می‌رود. در انتهای ضلع سوم موج C تقریبا همه متوجه شده‌اند که بازار نزولی است. موج C حداقل به اندازه موج A است و شاید به اندازه 1.618 نسبت به موج A بیشتر شود.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 25

 

پیشنهاد می کنم حتما مقاله آموزش ابر ایچیموکو در تحلیل تکنیکال را مطالعه فرمایید

 

امواج تصحیحی در تحلیل تکنیکال

در تعریف کلاسیک، امواج تصحیحی به امواجی گفته می‌شود که بر خلاف یک روند در درجه بالاتر حرکت می‌کنند. امواج تصحیحی تنوع بیشتر و امکان تشخیص کمتری نسبت ایمپالس‌ها دارند. گاهی اوقات تشخیص امواج تصحیحی تا زمانی که کامل نشده‌اند امکان‌پذیر نیست( به بخش قبل مراجعه کنید که اکثر سرمایه‌گذاران تا پایان موج C متوجه آن نشدند)

بهرحال همانطور که در قسمت‌های قبلی بارها توضیح دادیم در بازار امروز و به خصوص در فارکس هم روند و هم ضدروند می‌توانند در امواج تصحیحی خود را نشان دهند. بهتر است امواج تصحیحی را امواجی تعریف کنیم که همیشه سه موجی هستند و فقط امواج حرکتی 5 موج دارند.

در زیر 5 نمونه از انواع الگوهای تصحیحی را می‌خوانید:

  • زیگزاگ (5-3-5)
  • تخت(3-3-5)
  • مثلث (3-3-3-3-3)
  • Double Three (ترکیبی از دو تا از امواج بالا)
  • Tripple Three( ترکیبی از سه تا از امواج بالا)

 

امواج تصحیحی زیگزاگ در تحلیل تکنیکال

  • زیگزاگ یک ساختار 3 موجی تصحیحی است که با ABC نشان داده می‌شود.
  • زیرمجموعه‌های موج A و C 5 تایی هستند که می‌توانند ایمپالس و یا مورب باشند.
  • موج B می‌تواند هر نوعی از موج تصحیحی باشد.
  • زیگزاگ یک ساختار 5-3-5 است.

 

ارتباط با نسبت‌های فیبوناچی:

  • موج B: به اندازه 50، 61.8، 76.3، 85.4 درصد موج A است.
  • موج C: به اندازه 61.8، 100، یا 123.6 درصد موج A است.
  • اگر موج C به انداز 161.8 درصد موج A باشد، C می‌تواند موج سوم یک ایمپالس 5 موجی باشد.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 14

 

پیشنهاد می کنم مقاله الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید

 

امواج تصحیحی تخت در تحلیل تکنیکال

یک موج تصحیحی تخت یک حرکت تصحیحی است که با ABC نامگذاری می‌شود و هرچند نامگذاری‌ها یکی است، تقاوت امواج تصحیحی تخت در تحلیل تکنیکال با زیگزاگ در زیرمجموعه‌های موج A است که زیگزاگ یک ساختار 5-3-5 بوده و تخت ساختار 3-3-5 دارد. سه نوع امواج تصحیحی تخت وجود دارد: عادی، غیر عادی و امواج تخت در جریان.

نکته آموزشی: منظور از ساختار 3-5-3 و 3-3-5 تعداد زیرمجموعه‌های موج  A,B,C می‌باشد.

 

امواج تخت عادی

  • یک الگوی تصحیحی 3 موجی با نام‌های ABC
  • تقسیم‌بندی موج A و B به صورت سه‌تایی است.
  • زیرمجموعه‌های موج C 5 تایی و به صورت ایمپالس یا مورب است.
  • زیرمجموعه‌های امواج A و B می‌توانند هرنوعی از امواج تصحیحی باشند.
  • موج B در نزیکی آغاز موج A تمام می‌شود.
  • موج C معمولا در فاصله کم بعد از آغاز موج C به پایان می‌رسد.
  • بعد از موج C روند تغییر می‌کند.

 

نسبت‌های فیبوناچی:

  • موج B: 90 درصد موج A
  • موج C: 61.8، 100 و یا 123.6 درصد موج AB

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 15

 

امواج تخت غیرعادی( گسترش یافته)

  • یک الگوی تصحیحی 3 موجی با نام‌های ABC
  • تقسیم‌بندی موج A و B به صورت سه‌تایی است.
  • زیرمجموعه‌های موج C 5 تایی و به صورت ایمپالس یا مورب است.
  • زیرمجموعه‌های امواج A و B می‌توانند هرنوعی از امواج تصحیحی باشند.
  • موج B در محدوده‌ای بعد از آغاز موج A پایان می‌یابد.
  • موج C به طرز قابل توجهی بعد از محدوده آغاز موج A به پایان می‌رسد.
  • بعد از موج C روند تغییر می‌کند.

 

نسبت‌های فیبوناچی در امواج تخت غیر عادی:

  • موج B: 123.6 درصد موج A
  • موج C: 123.6 تا 161.8 درصد موج AB

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 16

 

پیشنهاد می کنم مقاله واگرایی در تحلیل تکنیکال – آموزش انواع واگرایی را مطالعه کنید

 

امواج تخت در جریان در تحلیل تکنیکال

  • یک الگوی تصحیحی 3 موجی با نام‌های ABC
  • تقسیم‌بندی موج A و B به صورت سه‌تایی است.
  • زیرمجموعه‌های موج C 5 تایی و به صورت ایمپالس یا مورب است.
  • زیرمجموعه‌های امواج A و B می‌توانند هرنوعی از امواج تصحیحی باشند.
  • موج B بسیار بالاتر از محدوده آغاز موج A به پایان می‌رسد.
  • موج C در رسیدن به ابتدای موج A ناکام می‌ماند.
  • بعد از موج C روند تغییر می‌کند.

 

نسبت‌های فیبوناچی در امواج تخت در جریان:

  • موج B: 123.6 درصد موج A
  • موج C: 61.8 تا 100 درصد موج AB

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 17

 

امواج نوع مثلث‌ در تحلیل تکنیکال

حال که انواع الگوی تصحیحی تخت را مورد بررسی قرار دادیم به سراغ نوع بعدی امواج تصحیحی یعنی مثلث‌ها می‌رویم. در امواج تصحیحی نوع مثلث نوسانات و حجم بازار کم می‌شود. مثلث‌ها 5 گوشه دارند و هرکدام نیز 3 زیرمجموعه موجی دارند که ساختار آن را به 3-3-3-3-3 تبدیل می‌کند.  در تئوری امواج الیوت در تحلیل تکنیکال 5 نوع از این امواج وجود دارند: صعودی، نزولی، انقباضی و انبساطی.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 18

 

  • ساختار تصحیحی با نامگذاری ABCDE
  • معمولا در موج B و یا موج 4 دیده می‌شوند.
  • ساختار 3-3-3-3-3 دارند.
  • ابزار RSI برای حمایت و تایید مثلث‌ها در هر بازه زمانی‌ای نیاز است.
  • زیرمجموعه‌های ABCDE می‌تواند abc، wxy و یا تخت باشند.

 

پیشنهاد می کنم مقاله تحلیل زمانی در تحلیل تکنیکال بورس را مطالعه فرمایید

 

Double Three در تحلیل تکنیکال

Double Three  ترکیبی از دو الگوی تصحیحی است. تا به حال سه نوع از امواج تصحیحی شامل زیگزاگی، تخت و مثلثی را مورد بررسی قرار دادیم و هرگاه دو تا از این الگوها با هم ترکیب شوند، شاهد Double Three هستیم.

  • ترکیب دو تا از امواج که با WXY نامگذاری می‌شوند.
  • زیر مجموعه‌های امواج W و Y می‌توانند زیگزاگ، تخت، دابل‌تری در درجات کوچکتر و یا تریپل تری در درجات کوچکتر باشند.
  • زیرمجموعه‌های موج X می‌توانند هر نوع موج‌ تصحیحی‌ای باشند.
  • WXY یک ساختار 7 ضلعی است.

 

نسبت‌های فیبوناچی:

  • موج X: 50، 61.8، 76.4 و یا 85.4 درصد موج W است.
  • موج Y: 61.8، 100 و یا 123.6 درصد موج W است.
  • موج Y نمی‌تواند فراتر از 161.8 درصد از موج W باشد.

در زیر مثال‌هایی از ترکیب دو نوع از امواج را مشاهده می‌کنید:

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 19

ترکیب زیگزاگ و تخت

 

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 20

ترکیب تخت و مثلث

 

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 21

ترکیب دو دابل‌تری با درجه کمتر

 

Triple Three در تحلیل تکنیکال

تریپل تری ترکیب سه تا از الگوهای تصحیحی در تئوری امواج الیوت در تحلیل تکنیکال است.

  • ترکیب سه تا از الگوهای تصحیحی امواج الیوت که با WXYXZ نام‌گذاری می‌شود.
  • زیرمجموعه‌های امواج W، Y و Z می‌توانند می‌توانند زیگزاگ، تخت، دابل‌تری و تریپل تری در درجات کوچکتر باشند.
  • زیرمجموعه‌های موج X می‌توانند هر نوع موج‌ تصحیحی‌ای باشند.
  • WXYZ یک الگوی 11 ضلعی است.

 

نسبت‌های فیبوناچی:

  • موجX : 50، 61.8، 76.4 و 85.4 درصد موج W است.
  • موج Z: 61.8، 100 و یا 123.6 درصد موج W است.
  • موج W نمی‌تواند با نسبت بیش از 161.8 درصد W پیش برود و می‌تواند موج 3 ایمپالسی بشود.

در ادامه مثال‌های از ترکیب سه تا از الگوهای تصحیحی را مشاهده می‌فرمایید.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 22

ترکیب تخت، دابل تری و زیگزاگ

 

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال - شمارش امواج الیوت - 23

ترکیب سه تا دابل تری با درجات کمتر

 

پیشنهاد ویژه ثروت آفرین : محصول جادوی فیلتر و اندیکاتور 

 

سخن پایانی

قطعا به شما حق می‌دهم کمی سردرگم شده باشید و نتوانید به طور کامل این حجم از اطلاعات در مورد امواج الیوت در تحلیل تکنیکال را در ذهن تان طبقه‌بندی کنید؛ اما باید بدانید برای موفقیت در بورس نیاز دارید دانش بسیار زیادی داشته باشید و این مهم بدون مطالعه مستمر و دقیق میسر نخواهد شد.

به دلیل ساختار فراکتال امواج الیوت و پیچیده بودن آن قطعا نیاز است بارها این مقاله را خوانده و شکل‌های آن را مورد بررسی قرار دهید و علاوه بر آن در هنگام معاملات دائما به سایت ثروت آفرین رجوع کرده و دوباره مطالب آن را بخوانید. در واقع هر بخش از این مقاله خود دانش اقتصادی خاص خود را می‌طلبد.

بورس یکی از پیچیده‌ترین بازارهای دنیاست؛ ولی با کمی تمرین و مطالعه می‌توان تبدیل به یک حرفه‌ای شد. در این مقاله به طور جامع در مورد انواع امواج الیوت در تحلیل تکنیکال صحبت شد و تعریف آن در تحلیل تکنیکال کلاسیک و مدرن مورد بررسی قرار گرفت.

این ابزار (امواج الیوت) یکی از دقیق‌ترین ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال است. به دلیل جامع بودن آن و وجود نسبت‌های فیبوناچی دقیقف نمی توان معایب امواج الیوت را نام برد و می‌توانید به نتایج آن اعتماد کنید. سعی کنید با توجه به اشکال موجود در این مطلب خوب دقت کرده و در نمودار‌های واقعی بازار بورس به دنبال این امواج بگردید.

باز هم باید به این نکته اشاره کنم برای موفقیت در بورس نیازمند مطالعه و تمرین زیادی هستید؛ پس وقت را تلف نکنید و نکات گفته شده را در ذهنتان طبقه‌بندی کنید و تمرین را آغاز کنید.

 

15 دیدگاه

  1. با سلام و عرض خسته نباشید
    اگر امکان داره آموزش ویدئویی امواج الیوت رو بگذارید.
    با تشکر

    • درود دوست عزیز
      در بخش آموزش های بورس می توانید با استفاده از منوی جستجو، آموزش ها ویدئویی امواج الیوت را مشاهده فرمایید.

  2. بسيار مفيد بود. ممنون از شما
    درخصوص اعداد اصلاحي 85.4 و 76.4 كه ذكر كرده ايد، در منابع ديگر 88.6 و 78.6 ذكر نموده اند.
    اگر منبع اين موضوع را معرفي نماييد مموجب امتنان است.

    • سلام محمد صادق عزیز
      سپاس از توجه شما. برای تهیه این مقاله از منابع متعددی استفاده شده است و یکی از این منابع elliottwave-forecast می باشد.

  3. سلام واقعا اطلاعاتتون کاملا مفید بودن. ممنونم از زحمات و تلاشتون

    • سلام قاسم عزیز
      از توجه شما به مقاله کاربردی امواج الیوت در تحلیل تکنیکال بسیار خوشحالیم.
      موفق باشید

  4. سلام خسته نباشید ببخشید شما فرمودید موج چهارم هیچگاه بیشتر از 50درصد فیبو ناچی موج 3رو نمیتونه اصلاح کنه میخواستم ببینم ایا این نظر قطعیه؟چون برخی میگن تا61درصد هم میتونه….

  5. سلام بسیار عالی استاد ینی ما توی شاخص الان اخر موج سی هستیم و رشد مجدد؟؟

    • سلام محمد عزیز
      ببینید در بازار خیلی از موارد به روانشناسی بازار ارتباط دارد و نمی توانیم بگوییم بازار به زودی رشد مجدد می کند. عادی شدن بازار به خیلی عوامل بستگی دارد و حتما باید منتظر بود تا جو روانی بازار به وضعیت عادی باز گردد.
      موفق باشید

  6. مسعود شیروانی

    عرض ادب و احترام
    سپاس از مقاله کامل و جامع و ساده
    عالی بود سپاسگزارم

    • سلام مسعود عزیز
      از توجه شما به مقاله امواج الیوت در تحلیل تکنیکال سپاسگزاریم. خوشحالیم این مقاله مهم و کاربردی مورد توجه شما قرار گرفته است.
      موفق باشید

  7. خدا بیامرزه امواتتونو خیلی خوب نوشته خدا دست میزنید به خاک طلا کنه براتون خیلی مردید دمتون گرم انقدر فیلم دیدم من در مورد بورس اما با این جزییات نبود خدا هر چی میخواید بده بهتون

  8. واقعا جا داره از تیم شما بابت گردآوری این مبحث آموزشی کامل و جامع تشکر کنم. در خیلی از سایتها و کتابها امواج الیوت خواندم ولی خوب متوجه نشدم که بتونم ازش کاربردی استفاده کنم و برام همش مجهول باقی مانده بود، تا اینکه با این اموزش شما روبرو شدم و مطالعه این مبحث باعث شد ابهامات و سوالات ذهنی من برطرف شود. ضمن تشکر مجدد خواهشی که داشتم مطالب آموزشی بیشتری از معلومات و تجارب خودتان در سایت با ما به اشتراک بگذارید. (زکات علم نشر آن است)

    • سلام سجاد عزیز
      سپاسگزاریم و بسیار خوشحالیم مطلب شمارش امواج الیوت در تحلیل تکنیکال مورد توجه شما قرار گرفته است. حتما سعی می کنیم مطالب مفید بیشتری در سایت قرار دهیم تا سرمایه گذارن بتوانند از مطالب موجود استفاده کنند.
      موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *