آموزش بورس و قوانین معامله گری در بازار سرمایه

افرادی که می خواهند در بورس سرمایه گذاری کنند باید مطالبی را که تحت عنوان آموزش بورس و مفاهیم اولیه آن می باشد مطالعه کنند. خیلی از افراد می گویند برای آموزش بورس از کجا شروع کنیم و تمایل به آمورش صحیح دارند و البته بسیاری دیگر بدون اینکه اطلاعاتی در مورد بازار سرمایه و اوراق بهادار بدانند وارد این بازار شده و با اصطلاحاتی مواجه می شوند که نمی دانند چیست و به چه کار می آید. در صورتی که اگر یک ساعت زمان بگذارند و مفاهیم آموزش بورس را مطالعه کنند در بازار دچار سردرگمی نمی شوند.

البته تنها با دانستن مطالبی که در مورد آموزش بورس است نمی توان معامله گر موفقی شد. ولی برای شروع سرمایه گذاری در این بازار لازم است برخی اصطلاحات را حتما بدانید.

در این مقاله سعی کردم بهترین روش های سرمایه گذاری در بورس و آموزش بورس به زبان ساده را آموزش دهم. اگر از آن دسته افرادی هستید که اطلاعات کمی در مورد بازار سرمایه دارید پیشنهاد می کنم حتما این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

پیشنهاد می کنم از محصول اندیکاتور خرید و فروش (هشدار ورود به سهم) بازدید فرمایید

آموزش بورس و روش معامله گری موفق در بورس

 

اگر به الگوهای کندل استیک در تحلیل تکنیکال علاقه دارید پیشنهاد می کنم حتما مقاله کاربردی آموزش الگوهای کندل استیک در تحلیل تکنیکال را مطالعه فرمایید

 

بازار بورس چیست؟

در تعریف آموزش بورس ابتدا باید بدانید بازار سرمایه چه نوع بازاری است. در ابتدا در تعریف بازار باید بگویم بازار جایی است که افراد مختلف در آن خرید و فروش می کنند و کالاهای خود را می فروشند. بازار به دو دسته کلی تقسیم بندی می شود یکی بازار کالاهای فیزیکی و دیگری بازار مالی.

کالاهایی مانند فرش، زمین، ساختمان و کلیه کالاهایی که فیزیکی هستند در بازار فیزیکی خرید و فروش می شوند. با این تعریف کالاهایی مانند اسناد و اوراق بهادار نیز در بازارهای مالی معامله می شوند.

با توجه به تعریف بالا بورس یکی از بخش های بازار می باشد که از انواع بازارهای فیزیکی و بازارهای مالی تشکیل شده است. بازار بورس شامل دو بازار مختلف است :

1- بورس اوراق بهادار :

در بازار اوراق بهادار سهام شرکت ها و انواع اوراق مشارکت خرید و فروش می شود.

2- بورس کالا

کالاهای مختلف تولید شده داخلی که بیشتر مواد اولیه کارخانجات هستند پس از قیمت گذاری در این بازار خرید و فروش می شوند. بازاری که هر کالایی در آن خرید و فروش می شود را به نام همان کالا می شناسند. مانند بورس نفت، بورس پتروشیمی، بورس آهن و…

نوع دیگری از بازار وجود دارد که به آن بورس ارز می گویند. در این بازار سایر کشورها خرید و فروش می شود که در ایران فعال نمی باشد.

 

آموزش بورس و مفاهیم اولیه بازار سرمایه

مفاهیم اولیه:

شاخص بورس : شاخص ها روند قیمت هر سهم را در دوره های زمانی مختلف نشان می دهند. از شاخص ها برای تصمیم گیری و شناسایی روند قیمت سهم در آینده هم استفاده می شود.

شاخص کل بورس : شاخص کل میانگین بازده سرمایه گذارلن در کل بازار سرمایه است. شاخص کل بورس میانگینی از نوسانات کل سهم های بازار سرمایه در طول دوره های مختلف روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه را نشان می دهد.

سهام : سرمایه شرکت ها در بورس به نسبت قیمت اسمی هر سهم که 1000 ریال است تقسیم می شود. هر کدام از این قسمت ها را یک سهم می گویند که خود به سهم عادی و ممتاز تقسیم می شود.

1- سهام عادی : سهامی است که کلیه حقوق قانونی اعم از سود و غیره را شامل می شود.

2- سهام ممتاز : سهامی است که در زمانی که شرکت سود پرداخت می کند در اولویت دریافت سود سهام قرار دارد. همچنین در زمان انحلال شرکت در دریافت سهام خود به مبلغ اسمی در اولویت قرار دارد.

کارگزاری‌ها:

کارگزاران بورس : کارگزاری ها در بازار سرمایه به عنوان واسط خریدار و فروشنده عمل می کنند. کارگزاری ها شرایط انجام یک معامله را فراهم می کنند و درصدی از مبلغ هر معامله را به عنوان کارمزد دریافت می کنند. کارگزاری ها زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت می کنند. هر کارگزاری ممکن است صندوق های سرمایه گذاری مختلفی داشته باشد که خدمات مشاوره ای و سبد گردانی برای مشتریان خود انجام می دهند.

سایت کدال : در این سایت اطلاعات طبقه بندی شده شرکت هایی که وارد این بازار می شوند وجود دارد. همچنین صورت های مالی و کلیه تغییراتی که ممکن است بر قیمت سهم شرکت اثر گذار باشد در این سایت قرار می گیرد و معامله گران می توانند از این اطلاعات در تصمیم گیری های خود برای خرید و فروش سهم مورد نظر خود استفاده کنند. سایت کدال هم زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت می کند.

 

اصطلاح گاو و خرس در بورس :

در این تعریف به خریداران گاو و به فرشندگان خرس گفته می شود. اگر بازار مثبت باشد یعنی تعداد گاوها (خریداران) بر خرس ها (فروشنگان) بیشتر است و گاوها نبض بازار را در دست گرفته اند. در شرایطی که بازار در دست گاوها باشد سهامداران سود خوبی از سرمایه گذاری خود می برند و برعکس.

گاوها و خرس ها در بازار بورس

 

پیشنهاد می کنم مقاله بیش از 20 فیلتر نوسان گیری بورس در سایت دیده بان بازار را مطالعه کنید

 

آموزش انواع روش های معاملاتی در بورس

1- تحلیل فاندامنتال یا بنیادی

در تحلیل بنیادی یا فاندامنتال همانطور که از نامش پیداست وضعیت شرکت به صورت ریشه ای و اساسی مورد بررسی قرار می گیرد. معامله گران بورس در این تحلیل وضعیت دارایی، بدهی، صورت های مالی همچنین وضعیت صنعت مربوطه را مورد بررسی قرار داده و در تصمیم گیری های خود در خرید و فروش یک سهم مد نظر قرار می دهند.

 

انواع روش های تحلیل فاندامنتال :

بررسی صورت های مالی شرکت

شرایط صنعت مربوطه

ارزش دفتری

نسبت قیمت به سود هر سهم (P/E)

شرایط اقتصادی و سیاسی

نسبت بدهی شرکت

نسبت جاری شرکت

گردش موجودی شرکت

 

2- تحلیل تکنیکال

معامله گران بازار سرمایه در روش تحلیل تکنیکال با استفاده از روانشناسی بازار بورس و تابلو خانی حجم معاملات روند یک سهم را پیش بینی می کنند. در روش تحلیل تکنیکال از نمودارهای مختلفی استفاده می شود که هر کدام الگوی خاصی را نشان می دهند. این الگوها بر اساس حجم و تعداد معاملات استوار است و کسانی که از روش تحلیل تکنیکال استفاده می کنند عموما این الگوها را مبنای تصمیم گیری در خرید و فروش یک سهم می دانند.

 

 انواع روش های تحلیل تکنیکال :

استفاده از انواع نمودارهای خطی، میله ای و شمعی (کندل استیک)

استفاده از انواع نمودارهایی مانند میانگین متحرک (Moving Average) ،  Relative Strength Index ، Money Flow Index (MFI) و…

استفاده از الگوهای کلاسیک

معامله گری با روش پرایس اکشن

معامله گری با الگوهای هارمونیک

 

پیشنهاد می کنم مقاله انواع روش های تحلیل تکنیکال برای سرمایه گذاری در بورس را حتما مطالعه فرمایید

 

چگونه با آموزش بورس معامله گر موفقی شویم

یکی از مهمترین اصول در آموزش بورس یادگیری اصول معامله گری می باشد. اگر می خواهید در بوری موفق شوید باید اصول معامله گری را یاد بگیرید. هر چقدر هم مطالب مختلف در این مورد را بخوانید ولی اصول معامله گری را ندانید نمی توانید در این بازار به جایی برسید. حتی اگر وارن بافت هم باشید و انواع کلاس های آموزش بورس هم رفته باشید مطمئن باشید بدون اصول معامله گری کاری از پیش نمی رود.

خیلی ها می پرسند اصلا معامله گری چیست؟ خیلی از افراد می گویند تمام کلاس های آموزش بورس از قبیل فاندامنتال و تکنیکال را رفته اند و حتی از نظر خودشان بهترین آموزش بورس را تهیه کرده اند ولی باز هم ضرر می کنند. به آن ها می گویم ای کاش هیچ کلاسی نمی رفتید ولی اصول معامله گری را یاد می گرفتید در ادامه با یک مثال و توضیحات لازم می گویم معامله گری چیست. امیدوارم با انجام این روش ها شما هم معامله گر موفقی شوید.

معامله گران را به کروکدیل ها تشبیه می کنند! یک کروکدیل ممکن است روزها و هفته ها در یک جا ثابت بماند تا شکار خود را بگیرد. این یعنی چه؟ یعنی یک کروکدیل عجله ای برای شکار کردن ندارد. در بازار سرمایه هم همین است عجول بودن همیشه باعث ضرر می شود. اصول معامله گری یعنی صبر، نظم، بررسی و خرید سهم در بهترین شرایط.

پس همانند کروکدیل باشید تلاش کمتری کنید و در عوض سهم با ارزشی به دست آوردید. فراموش نکنید تمام چیزهای خوب نصیب کسانی می شود که صبور هستند. برای خرید سهم عجله نداشته باشید پس از بررسی دقیق و همه جانبه به سهم ورود کنید.

معامله گری موفق در بورس

 

قوانین معامله گری در بورس

1- هیچ گاه تمام سرمایه خود را روی یک سهم سرمایه گذاری نکنید.

2- حد ضرر را در معاملات خود رعایت کنید.

3- در صورتی که در سهمی سود کردید طمع نکنید.

4- برای خرید سهم عجله نکنید.

5- از افراد بی تجربه در بورس راهنمایی نگیرید.

6- هیچ وقت بیش از اندازه ریسک نکنید و مدیریت ریسک داشته باشید.

7- به سود خود قانع باشید.

8- هیچگاه در شک و دودلی سهمی را نخرید.

9- وارد سهمی نشوید که از روند آن مطمئن نیستید.

10- در سهم های پرریسک معامله نکنید.

11- سهم هایی که فعال هستند و خرید و فروش می شوند مورد بررسی قرار دهید.

12- گاهی به خود استراحت دهید.

13- از معامله بیش از اندازه در بازار پرهیز کنید.

با انجام روش های ذکر شده آموزش بورس به زبان ساده را فراگرفته اید.

 

پیشنهاد می کنم مقاله واگرایی در تحلیل تکنیکال – آموزش انواع واگرایی را مطالعه کنید

 

فیلتر نویسی برای شناسایی سهام سودده

در سایت مدیریت فن آوری بورس تهران (tsetmc) امکانات کدنویسی و فیلتر کردن سهم ها وجود دارد. در این سایت می توانید از فیلترهای کاربردی که مورد استفاده زیادی دارند استفاده کرده و سهم مورد نظر خود را پیدا کنید.

فیلترهای کاربردی زیادی در اینترنت وجود دارد. این فیلترها شامل فیلترهای نوسان گیری در بورس و فیلترهای کوتاه مدت و میان مدت می باشد. البته اگر کد نویسی بلد باشید می توانید خودتان شرایط لازم را در فیلتر اعمال نمایید و فیلتر جدیدی مخصوص خودتان خلق کنید.

فیلترنویسی در این سایت هم می تواند کمک زیادی کند تا سهم های نوسانی با سود دهی کوتاه مدت را پیدا کنید. فیلتر نویسی در این سایت بسیار ساده است با کمی تمرین می توانید فیلترهای نوسان گیری و کاربردی خوبی بنویسید.

البته برای افرادی که کد نویسی بلد نیستند در این سایت مثال هایی زده شده است. آموزش های زیادی هم برای فیلتر نویسی در سایت tsetmc وجود دارد که با چند دقیقه زمان به راحتی می توانید در این سایت فیلتر نویسی کنید. لازم به ذکر است فیلتر نویسی در این سایت دانش برنامه نویسی زیادی نیاز ندارد.

 

پیشنهاد می کنم از محصول فیلترهای کاربردی بورس که به صورت اختصاصی کد نویسی شده دیدن فرمایید

 

فیلتر نویسی در سایت tsetmc

 

شرایط سودده بودن سهام در بورس

1- نحوه پرداخت سود به سهامداران می تواند عامل مهمی برای شناسایی سهم خوب و بنیادی باشد. بهتر است این سود مستمر و ادامه دار باشد تا از وضعیت مناسب شرکت اطمینان بیشتری به دست آورید.

2- تعداد خرید و فروش سهم مورد نظر در روز به اندازه کافی باشد. با این فاکتور معامله گران بورس میزان نقد شوندگی پول خود در سهم را بررسی می کنند. سهمی که خیلی  کم و به ندرت معامله شود معیار مناسبی برای خرید یک سهم نیست.

3- نسبت قیمت به درآمد یا P/E : این نسبت نشان می دهد که آیا قیمت سهم به نسبت سودی که بین سهامداران خود تقسیم می کند ارزش دارد یا نه. P (Price) قیمت هر سهم و E (Earninig) سود هر سهم است. با این تعریف هرگاه P/E به صفر نزدیک باشد یعنی شرکت سودی ایجاد نکرده است.

4- وضعیت دارایی ها به بدهی ها : در صورتی که بدهی های شرکت به نسبت دارایی هایش بیشتر باشد شرکت وضعیت خوبی ندارد. وضعیت دارایی ها به بدهی ها از روی ترازنامه قابل مشاهده است.

5- وضعیت صنعت : بررسی وضعیت سهم های موجود در یک صنعت می تواند معیار خوبی برای تصمیم گیری در خرید و فروش باشد.

 

پیشنهاد می کنم محصول اندیکاتور پول هوشمند (شناسایی پول هدفمند) را مشاهده کنید

 

نتیجه گیری

اگر تازه کار هستید حتما مطالب آموزش بورس به زبان ساده در این مقاله را مطالعه کنید تا به درک بهتری از بازار برسید. برای اینکه روش های معامله گری را یاد بگیرید باید با مبلغ کم در بازار خرید و فروش کنید و ریسک بی جهت نکنید. هیچ وقت بدون اینکه با مفاهیم آموزش بورس آشنا نشدید وارد بازار نشوید و سرمایه خود را به خطر نیندازید.

روش های زیادی برای معامله کردن در بازار وجود دارد. برای خرید و فروش در بازار هیچگاه عجله نکنید تجربه نشان داده کسانی که عجول هستند همیشه متضرر می شوند. فراموش نکنید همیشه زمان لازم برای معامله کردن در بازار وجود دارد. ضمن اینکه سهم خوب همیشه در بازار وجود دارد.

باز هم تاکید می کنم چیزی تحت عنوان بهترین آموزش بورس وجود ندارد و باید مطالبی که در مورد یادگیری روش های معامله گری و روانشناسی بورس هست را فرا بگیرید. البته بنا به تجربه باید خودتان تجربه بازار را داشته باشید تا معامله گر موفقی شوید. به هیچ عنوان با معرفی دوستان خود که اطلاعات کمی در مورد بازار سرمایه دارند و آموزش حرفه ای در این خصوص ندیده اند و تجربه کافی ندارند سهامی نخرید.

اگر به سایت مدیریت فن آوری بورس سری بزنید می توانید در این سایت فیلتر نویسی کنید. فیلترهای کاربردی زیادی هم نوشته شده که می توانید با انواع روش های گفته شده برای نتیجه گیری بهتر از آن ها استفاده کنید.

مقاله آموزش بورس از سری مقالاتی است که در وب سایت ثروت آفرین منتشر شده است. امیدوارم این مقاله برای افرادی که می خواهند سرمایه گذاری در بورس را شروع کنند مفید واقع شده باشد. لطفا نظرات ارزشمند خود در مورد سرمایه گذاری در بازار سرمایه را در قسمت نظرات درج کنید.

18 دیدگاه

  1. عالی بود ممنون از شما و سایت خوبتون

  2. سایت شما عالی هستش
    امیدوارم موفق باشید

  3. سلام
    با احترام
    من چندین ساله در بورس فعالیت دارم کسب سود هم داشتم ولی دچار ضرر هم شدم دنبال تسلط راهی هستم که ماهانه بین 20 تا 30 درصد سود کنم لطفا اگر راهکاری دارید ارایه دهید.
    با تسکر

    • سلام احمد عزیز
      لطفا برای راهنمایی در این خصوص در ساعات اداری با پشتیبانی تماس حاصل فرمایید
      موفق باشید

  4. سلام
    وقت شما بخیر

    لطفا تفاوت تحلیل تکنیکال و بنیادی رو میفرایین در جیه . اینکه ما بخوایم سود کنیم کدوم رو یاد بگیریم بهتره؟

  5. سلام. بابت مطالب فوق العاده ای که در سایت می گذارید سپاسگزارم. وقتی می بینم که مطالبی سطحی تر از مطالب سایت شما را دیگران با دریافت مبالغ آنچنانی در اختیار می گذارتد ارزش کارتان بیشتر هم می شود. خواستم بپرسم مهمترین و کاربردی ترین نسبت های مالی که در تحلیل بنیادی می توان ار آنها اسنفاده نمود کدامند؟

  6. سلام
    مطالب خوبی بود ؛خصوصا گوشزد وتاکید روی اصل عدم عجله درسرمایه گذاری .
    متشکرم ، موفق باشید.

  7. محمدعلی بهجتی

    سلام خدا قوت بنده تازه به سایت شما آشنا شدم مطالب بسیار خوبی متذکر شیده اید از تمام پرسنل دست اندرکار کمال تشکر را دارم بهجتی شیراز

    • سلام محمد علی عزیز
      از توجه شما بسیار سپاسگزاریم خوشحالیم دوستانی که از سایت بازدید می کنند از مطالب آموزشی سایت بهره می برند. موفقیت و رضایت شما همکاران ما را در جهت ارائه آموزش های کاربردی و خدمات بیشتر تشویق می کند.
      موفق باشید

  8. باعرض سلام خدمت شما. ممنونم از شما. مطالب خیلی خوبی بود. چون خیلی ساده و روان ارائه شده بود.

  9. سلام
    من علاقه دارم با روش تکنیکال کار کنم خیلی ها میگن روش تکنیکال توی ایران جواب نمیده و روش بنیادی نتیجه بهتری میده آیا درسته؟ لطفا راهنمایی کنید

    • سلام پژمان عزیز
      خیر چنین چیزی نیست. متاسفانه هر فردی تا یک سال وارد کاری می شود و چند تا کلاس آموزش بورس هم می رود دیگر خود را استاد می دامد و فکر می کند همه چیز بلد است در صورتیکه این گونه نیست. شما هم با روش تکنیکال و هم با روش فاندامنتال می توانید سودهای خوبی از بازار کسب کنید. من فقط با روش تکنیکال کار می کنم و بین 15 تا 30 درصد با توجه به شرایط بازار هر ماه از بازار سود می گیرم. خیلی از سودهای بازار به واسطه تجربه به دست می آید و اصلا کلاس های آموزشی بورس که این همه تبلیغ می کنند و هزینه های گزاف از افراد گرفته می شود کمکی در این مورد نمی کنند.
      موفق باشید

  10. با سلام مطلب مختصر و خوبی بود اگه امکان داره در مورد فیلتر نویسی بیشتر توضیح دهید ممنونم

    • سلام سامان عزیز
      به زودی مطالب آموزشی بورس در مورد ساخت فیلتر و سرمایه گذاری با فیلتر نویسی در بورس در وب سایت ثروت آفرین منتشر می شود. منتظر مطالب بعدی ما باشید.
      موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *