خرید سهام عرضه اولیه چگونه است و چرا سهام داران از عرضه اولیه استقبال می‌کنند؟

خرید سهام عرضه اولیه

خرید سهام عرضه اولیه یکی از جذابیت های بازار بورس است که تقریبا همیشه سودآور است. زمانی که یک شرکت برای اولین بار سهام خود را در بورس یا فرابورس عرضه می کند و معامله گران سهام را خریداری کنند، در اصطلاح عرضه اولیه گفته می شود. همانطور که گفته شد معمولا عرضه های اولیه دارای سود می‌باشند و به همین دلیل است که طرفداران زیادی دارد به صورتی که در سال 1399 در آخرین عرضه اولیه، نزدیک به 2 میلیون نفر شرکت کرده بودند.

شاید سال های قبل، خرید عرضه های اولیه به راحتی حال حاضر نبود. زیرا تعداد سفارش های متعددی به طور همزمان به سیستم های معاملاتی فرستاده می شدند و همچنین در تعداد سهام شرکت های مربوطه هم محدودیت وجود داشت. با توجه به این شرایط بسیاری از مردم موفق به مالک سهام نبودند و نمی توانستند از این طریق به سود برسند. اما با استفاده از روش بوک بیلدینگ (Book Building) به مرور زمان خرید عرضه های اولیه برای مردم راحت تر شد. در حال حاضر افراد زیادی می توانند در این موضوع شرکت کنند و اقدام به خرید سهام عرضه اولیه کنند.

چگونه سهام عرضه اولیه بخریم؟

چگونه سهام عرضه اولیه بخریم؟

برای خرید سهام عرضه اولیه مثل خریداری سهام های دیگر شرکت ها بایستی کد معاملاتی داشته باشید. با توجه به این مسئله خرید این سهام برای همه افراد آزاد است به شرط آن که دارای کد معاملاتی باشند. توجه داشته باشید در صورتی که به یکی از شعب احراز هویت و کارگزاری مراجعه کنید، رمز عبور و نام کاربری برای ورود به نرم افزار کارگزاری از طرف کارگزاری برای شما فرستاده خواهد شد.

به طور معمول عرضه های اولیه چند بار در سال عرضه می شوند. شما برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به کانال های خبری و سایت های بورسی مراجعه کنید.

خرید سهام عرضه اولیه در روز دوم

خرید سهام عرضه اولیه در روز دوم

در روز اول عرضه اولیه بسیار محدود عرضه می شود و با توجه به حداکثر تعداد سهام قبل فروش و بزرگی شرکت سهم اختصاص یافته به هر سرمایه گذار مشخص خواهد شد. معمولا حداکثر تعداد سهام از قبل در روز اول مشخص می شود، بنابراین نمی توان سهام بیشتری را خریداری کرد. در روز دوم سهام آن شرکت را شما می توانید مانند سهام سایر سازمان ها و شرکت ها در بورس خریداری کنید. اما دیگر به آن خرید عرضه اولیه گفته نمی شود. این همان عرضه عمومی اوراق بهادار می باشد که مانند سهام دیگر شرکت ها در روز دوم داد و ستد می شود.

با توجه به اینکه هنگام خرید سهام عرضه اولیه و تعداد سهام تخصیص یافته به افراد محدودیت وجود دارد، در هنگام خرید تعداد کل سهامی که به سهامداران اختصاص می یابد عادلانه و برابر تقسیم می شود. همچنین فروش عرضه اولیه بستگی به عوامل مختلفی مانند خرید عرضه های اولیه به صورت اعتباری توسط کارگزار، میزان نقدینگی مورد نیاز و… دارد. با در نظر گرفتن وضعیت مالی خود و شرایط بازار می توانید در زمان مناسبی اقدام به فروش عرضه اولیه های خود کنید.

چگونه از عرضه اولیه ها سود کنیم؟

سود خرید سهام عرضه اولیه

همانطور که در ابتدای مقاله عنوان شد، معمولا خرید عرضه اولیه با سود دهی خوبی همراه است. بهتر است بدانید در اغلب موارد بیش از 90 درصد از عرضه های اولیه بین 20 تا 30 درصد سود برای خریداران آنها دارد. گاهی اوقات این سود به میزان  100درصد هم رسیده است. این موارد باعث شده است تا یک دید مثبت در زمان خرید سهام عرضه اولیه به وجود بیاید. از این رو دلیل اصلی بالا رفتن تقاضای خرید سهام هایی که برای بار اول عرضه می شوند همین دیدهای مثبت در افراد می باشد.

لازم به ذکر است حدودیت هایی در زمان خرید و افزایش تقاضا در هنگام عرضه اولیه وجود دارد که باعث خواهد شد تقاضا برای سهام عرضه شده در مقابل سهام های  دیگر بالاتر باشد. به همین جهت اگر شما در زمان عرضه اولیه، سهام یک شرکت را تهیه کنید، به دلیل مطالبی که در این مقاله گفته شد به احتمال بسیار زیاد چندین روز در صف خرید سهم خواهید بود و پس از خرید نیز همچنان شاهد صف خرید خواهید بود.

دقت کنید که در خصوص زمان مناسب فروش برای عرضه های اولیه هیچ چیزی وجود ندارد، زیرا این موضوع به موارد بسیار زیادی از جمله خرید عرضه های اولیه به صورت اعتباری، تسویه حساب کردن با کارگزاری، نیاز افراد به نقدینگی که از طریق عرضه اولیه به دست آمده و سایر موارد بستگی دارد.

آیا به صورت همزمان می توان از چند کارگزاری، عرضه اولیه خرید؟

با توجه به اینکه در سقف خرید عرضه های اولیه محدودیت وجود دارد، برخی از افراد برای اینکه سهام بیشتری را تهیه کنند تصمیم میگیرند از چند کارگزاری مختلف کد بورسی دریافت کنند و از این طریق فرآیند خرید خود را انجام دهند.

سایر اقدامات جهت خرید سهام عرضه اولیه عبارتند از:

  • ارسال کردن سفارش خرید در سهام عرضه اولیه
  • مرور کردن نتیجه خرید سهام در عرضه اولیه

اما دقت داشت که خرید عرضه اولیه، بر اساس کد ملی شما می باشد و هر فرد تنها از یک کارگزاری می تواند اقدام خرید عرضه اولیه کند.

اگر فرد سفارش عرضه اولیه خود را در چند کارگزاری ثبت کند فقط در یک کارگزاری درخواست فرد مورد قبول واقع می شود و درخواست های دیگر او لغو می شود. بنابراین در خرید عرضه اولیه، خرید بیشتر کدهای معاملاتی تاثیرگذار نیست.

نتیجه گیری

در هنگام خرید عرضه اولیه کلیه کسانی که دارای کد معاملاتی هستند می توانند سهام عرضه اولیه را خریداری کنند مطمئنا خریداری عرضه اولیه برای همه افراد مفید خواهد بود همچنین برای کلیه کسانی که دارای کد معاملاتی هستند، خرید سهام عرضه اولیه آزاد است. در این مقاله سعی کردیم شما را با چگونگی خرید عرضه اولیه آشنا کنیم. اما به این نکته توجه داشته باشید که فرآیند خرید عرضه خود را به صورت کاملا اصولی و با بررسی همه جوانب به سرانجام برسانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *