صندوق ETF دولتی نوعی صندوق سرمایهگذاری است که خرید و فروش آن مانند دارایی امکانپذیر میباشد. صندوقهای سرمایهگذاری به طور کلی به منظور کاهش ریسک ورود به بازار سرمایه در جهان کاربرد دارند. بنابراین در میان سهامداران تازه وارد که فاقد دانش و تجربه تخصصی در معاملات و انجام سرمایهگذاری موفق هستند، محبوبیت زیادی دارد. در این مطلب توضیحاتی در مورد این صندوق، هدف از ایجاد آن، چگونگی فرایند سرمایهگذاری در صندوق ETF دولتی و شرایط و روشهای خرید واحدهای آن توضیحاتی به شما ارائه خواهیم داد.
پیشنهاد می کنم مقاله فیلترهای کاربردی بورس شامل 700 فیلتر در سایت Tsetmc را مشاهده فرمایید.
هدف از ایجاد صندوق ETF دولتی چه بود؟
ETF کوتاهشدهی عبارت Exchange-Traded Fund است و در صندوق ETF دولتی نیز مانند سایر صندوقهای سرمایهگذاری، واحدهای سرمایهگذاری مانند سهام عادی در بورس قابل خرید و فروش هستند. در واقع این واحدهای سرمایهگذاری به منظور کسب سود، خرید و فروش میشوند.
براساس سیاستهای اقتصادی دولت در راستای افزایش خصوصیسازی و واگذاری بخش بزرگی از سهام شرکتهای دولتی به عموم، عرضه میزان قابل توجه سهام شرکتهای معتبر به مردم در دستور کار دولت قرار گرفته است. برای تحقق این هدف، در مرحله اول سهام متعلق به دولت در سهمهای مرتبط با بانکهای صادرات، ملت، تجارت و شرکتهای بیمه البرز و بیمه اتکایی امین با نام «صندوق واسطهگری مالی یکم» با همکاری معاونت امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی زیرمجموعه وزارت امور اقتصادی و دارایی، سازمان بورس اوراق بهادار و سازمان خصوصیسازی به افراد حقیقی واگذار شده است و به منظور تخصیص عادلانه سهام، هر ایرانی امکان خرید سقف مشخصی از واحدهای این صندوق را دارد.
فرآیند سرمایهگذاری در صندوق ETF دولتی چگونه است؟
فرایند سرمایهگذاری در صندوق به این صورت است که یک صندوق از سهام متنوع توسط تامینکنندهی داراییهای اساسی صندوق تشکیل شده و سپس سهام صندوق به سرمایهگذاران فروخته میشود.
بنابراین سهامداران، تنها بخشی از صندوق قابل معامله را در اختیار دارند، ولی نمیتوانند مالک دارایی اصلی صندوق باشند. ولی سرمایهگذاران ETF که شاخص سهام را بررسی میکنند میتوانند به خریداری سهامی که این شاخص را تشکیل میدهند به شکل جداگانه اقدام کنند. به طور کلی فرآیند سرمایه گذاری در ETF از سه مرحله زیر تشکیل میشود.
– ارائهدهنده ETF سبدی از داراییها شامل سهام، اوراق قرضه، کالا یا ارز را در نظر گرفته و سبد خریداری را با یک نماد یکتا (مانند نماد شرکتهای فعال در بورس) ایجاد میکند.
– سرمایهگذاران میتوانند همانند سهام یک شرکت، سهمی از آن سبد را خریداری کنند.
– خریداران و فروشندگان ETF مشابه سهام موجود در بورس میتوانند در طول روز سهامشان را معامله کنند.
خرید واحدهای صندوق ETF دولتی چه شرایطی دارد؟
خرید واحدهای صندوق ETF دولتی نیاز به احراز شرایط خاصی دارد که موارد زیر را شامل میشود.
– هر ایرانی مجاز به خریداری واحدهای صندوق ETF دولتی تا سقف 2 میلیون تومان معادل 200 واحد میباشد.
– حداقل تعداد واحدهای قابل خریداری توسط هر شخص برابر با 1 واحد است.
– واگذاری اولیه واحدهای سهام از طریق نامنویسی با کد ملی امکانپذیر است.
– هیچگونه محدودیت سنی برای سرمایهگذاران وجود ندارد.
– نامنویسی تنها برای افراد حقیقی ایرانی امکانپذیر است و افراد حقوقی مجاز به نامنویسی نیستند.
روشهای خرید واحدهای صندوق ETF دولتی کدامند؟
برای خرید واحدهای صندوق ETF دولتی دو روش تعریف شده است که عبارتند از:
1. استفاده از کد بورسی
به طور کلی سرمایهگذاری در بورس نیازمند ثبتنام در سامانه سجام به نشانی sejam.ir میباشد. پس از ثبتنام از طریق سامانه، افراد کد بورسی خود را دریافت میکنند و پس از دریافت کد بورسی لازم است به منظور احراز هویت به یکی از دفاتر پیشخوان مورد تایید سامانه سجام مراجعه نمایند.
سپس با انتخاب و عضویت در یکی از کارگزاریها، نام کاربری و رمز عبور به منظور دسترسی اختصاصی به سامانه آنلاین کارگزاری در اختیار متقاضیان قرار میگیرد. بنابراین در صورتی که فردی قبلا این مراحل را انجام داده باشد یا سابقهی خرید و فروش سهام در بورس را داشته باشد، نیازی به مراجعه مجدد وجود ندارد و شرکت در پذیرهنویسی صندوق از طریق کد بورسی قابل انجام است.
2. استفاده از کد ملی
بر اساس مصوبه سازمان خصوصیسازی، به منظور فراهم کردن امکان استفاده همگان از مزایای سرمایهگذاری در صندوق ETF ملی، این امکان برای متقاضیان فاقد کد بورسی فراهم شده که از طریق کدملی و با مراجعه به درگاههای غیرحضوری نسبت به پذیرهنویسی اقدام نمایند و یا به صورت حضوری به یکی از بانکهای مسکن، سپه، صادرات، تجارت، ملی، کشاورزی و شعب قرض الحسنه مهر ایران مراجعه کرده و پذیرهنویسی خود را انجام دهند.
البته متقاضیانی که از این روش برای ثبت نام اقدام میکنند، لازم است به منظور امکانپذیری انجام معاملات، نسبت به ثبتنام در سامانه سجام و دریافت کد بورسی اقدامات لازم را انجام دهند.
پیشنهاد می کنم مقاله 35 الگوی کندل استیک در تحلیل تکنیکال بورس (Candle Stick) را مطالعه فرمایید.
سهام صندوق ETF دولتی چگونه مدیریت میشود؟
ساختار صندوق ETF دولتی نیز مشابه دیگر صندوقهای سرمایهگذاری میباشد. در صندوقهای سرمایه گذاری، خدمات مدیریت دارایی به سرمایهگذاران ارائه میشود و سرمایهگذاران به صورت مستقیم درگیر خرید و فروش سهام نمی شوند. بلکه این مدیر صندوق است که مسئولیت معاملات و مدیریت سرمایهها را برعهده دارد.
البته در سهام عدالت هم شرکتهای سرمایهگذاری استانی، به دو روش مستقیم و غیرمستقیم مدیریت سرمایهها را انجام میدهند. به این صورت که در ابتدا امکان انتخاب روش مستقیم مدیریت سهام عدالت تا تاریخ مشخصی اعلام شد و پس از آن افرادی که سهام عدالت داشتند به دو گروه مستقیم و غیرمستقیم طبقهبندی شدند.
به منظور سرمایهگذاری در صندوق ETF دولتی به چه نکاتی توجه کنیم؟
موفقیت درسرمایهگذاری در هر بخشی به رعایت نکات خاصی نیاز دارد. به منظور سرمایهگذاری در صندوق ETF دولتی نیز رعایت نکات زیر ضروری میباشد.
– درانتخاب صندوق مورد نظر خود معیارهایی مانند عملکرد مدیریت و سابقه کارکرد آن را مورد بررسی قرار دهید.
– در همان ابتدای شروع سرمایهگذاری در صندوق برای خود دید میانمدت و بلندمدت تعریف کنید.
– صرفا بخشی از پسانداز خود را وارد بورس کنید و در نظر بگیرید که نباید در کوتاهمدت نیاز به استفاده سریع از آن داشته باشید. به دلیل اینکه سرمایه گذاری در صندوقها به منظور کسب بازدهی به زمان بیشتری نیاز دارد.
پیشنهاد ویژه ثروتآفرین : فیلتر طلایی بورس
سخن نهایی
سرمایهگذاری در صندوق ETF دولتی به عنوان نوعی از صندوقهای سرمایهگذاری رایج در دنیا شناخته شده است. این صندوقها از سهام شرکتهای معتبر ایجاد میشوند و روشی کمریسک به منظور سرمایهگذاری در بازار بورس و بهرهمندی از سود معقول و منطقی در این بازار است. به خصوص برای افرادی که به تازگی وارد بازارهای مالی شدهاند و از دانش و تجربهی کمی به منظور مدیریت دارایی و ریسک برخوردارند.