سیو سود در بازار مالی به چه معناست؟

اگر تا به حال اصطلاح سیو سود را شنیده‌اید و از خودتان پرسیده‌اید که سیو سود چیست و چه معنایی دارد. با مطالعه‌ی این مطلب به پاسخ پرسش خود خواهید رسید. در این مطلب با سیو سود، کاربرد آن، انواع استراتژی‌های کاربردی سیو سود و نکات کلیدی در مورد این مفهوم مطالب مفیدی به شما ارائه خواهیم کرد.

سیو سود در بازار مالی به چه معناست؟

منظور از سیو سود چیست؟

به طور کلی سیو به معنای حفظ و نگهداری است و منظور از سیو سود، حفظ سود در فرایند سرمایه‌گذاری می‌باشد. در واقع سرمایه‌گذاری یک فعالیت بر مبنای هدف و استراتژی است و سیو سود نیز جزو یکی از همین استراتژی‌های کاربردی قرار دارد و چگونگی حرکت در مسیر سرمایه‌گذاری را به ما نشان می‌دهد. استراتژی سیو سود موجب ریسک کمتر، متحمل شدن زیان کمتر، هزینه فرصت کمتر و بازدهی بیشتر برای معامله‌گران خواهد شد.

کاربرد سیو سود چیست؟

برای مثال در نظر بگیرید که یک سرمایه‌گذار سهامی را در قیمت 500 تومان خریداری کرده باشد و پس از مدتی قیمت این سهم به 1000 تومان افزایش یابد. ممکن است به نظر برسد که شخص مورد نظر 100 درصد سود کرده است. ولی در واقع، این سود بالقوه است و تنها زمانی بالفعل می‌شود که سهم مورد نظر توسط سرمایه‌گذار در قیمت 1000 تومان به فروش برسد. به دلیل این‌که ممکن است این شخص دانش کافی در تشخیص سقف‌های قیمتی را نداشته باشد و یا دچار طمع شده و سود را پیش از بالفعل شدن از دست بدهد. این‌جاست که یک استراتژی سیو سود مناسب، موجب جلوگیری از متحمل شدن چنین زیانی برای سرمایه‌گذاران خواهد شد.

فرض کنید شما در حال برنامه‌ریزی برای خرید و سرمایه‌گذاری بر روی یک سهام هستید. در مسیر این بررسی اهداف قیمتی حاصل از تحلیل‌های بنیادی و تکنیکال را مشخص می‌کنید. برای مثال می‌خواهید یک سهام را در قیمت 3000 تومان خریداری کرده و اهداف قیمتی را در 5000 و 8000 تومان قرار داده‌‍اید.

ممکن است پیش‌بینی شما این باشد که نماد در قیمت ۵۰۰۰ تومان با یک مقاومت مواجه می‌شود و در صورت بروز شرایط خاصی از آن عبور کرده و به سمت اهداف قیمتی بعدی حرکت می‌کند. در این‌جا استراتژی سیو سود بیان می‌کند که بخشی از سرمایه‌تان (که در ادامه به آن می‌پردازیم) را در این قیمت فروخته و از سرمایه‌گذاری خارج کنید. سپس در صورت تایید مفروضاتتان، دوباره برای ادامه مسیر وارد سرمایه‌گذاری شوید.

در این صورت هم ریسک کاهش قیمت و عدم تایید مفروضات در ادامه مسیر کاهش می‌یابد، و هم این امکان برای سرمایه‌گذار فراهم می‌شود تا از سرمایه خود در یک فرصت دیگر نیز بازدهی کسب کند.

انواع استراتژی‌های حفظ سود چیست؟

انواع استراتژی‌های سیو سود چیست؟

در مورد تعیین بخشی از سرمایه برای خروج از سرمایه‌گذاری، میزان مناسب برای هر فرد با توجه به شرایط و شخصیت او متفاوت است ولی چند استراتژی کلی در این زمینه وجود دارد که در ادامه توضیح خواهیم داد.

استراتژی یک: خروج کل سرمایه که برای سرمایه‌گذاران دارای ریسک‌پذیری پایین مناسب است.

استراتژی دو: خروج اصل سرمایه و نگهداشتن سود. این روش به سرمایه‌گذاری Risk Free یا بدون ریسک معروف است. چون حتی در صورت وقوع بدترین حالت، یعنی کاهش شدید قیمت نیز فرد با زیان سرمایه مواجه نخواهد شد.

استراتژی سه: خروج و سیو سود و نگهداشتن اصل سرمایه در سرمایه‌گذاری که مناسب سرمایه‌گذاران دارای ریسک‌پذیری معمولی است.

استراتژی چهار: در این روش فرد با توجه به استراتژی شخصی، وضعیت کلی بازار و سهم مورد نظر، درصد مشخصی از دارایی را سیو می‌کند. این استراتژی مناسب معامله‌گرانی است که استراتژی معامله‌گری مشخصی داشته و دارای توانایی و زمان کافی برای تحلیل و اخذ بهترین تصمیم متناسب با هر شرایط هستند.

در هر چهار استراتژی، تعیین زمان و نقطه‌ی انتخابی برای اقدام به حفظ سود، اهمیت زیادی دارد. البته می‌توانید از ابزارهای تحلیل تکنیکال و بررسی تابلو سهم برای تصمیم صحیح‌تر استفاده کنید. در بازه کوتاه‌مدت ابزارهای ساده‌ای مانند بررسی حمایت‌ها و مقاومت‌ها در انتخاب نقاط مناسب سیو سود بسیار کمک‌کننده هستند.  هم‌چنین، میزان ریسک‌پذیری و برنامه و تمایلات سرمایه‌گذاری فرد نیز در تصمیم‌گیری اهمیت دارد.

به طور کلی استراتژی هیچ دو سرمایه‌گذاری با هم شبیه نیست. مهم این است که همه سرمایه‌گذاران استراتژی سیو سود را در فرآیند سرمایه گذاری در نظر گرفته و از آن بهره ببرند.

نکات تکمیلی در مورد سیو سود چیست؟

نکات تکمیلی در مورد سیو سود چیست؟
  •  در صورت داشتن سهام دارای رشد قیمتی بالا، از طمع کردن اجتناب کرده و به سیو سود اقدام نمایید. بسیاری از سرمایه‌گذاران دقیقا در مواجهه با صعود قیمت سهام دچار طمع می‌شوند. برای مثال در برخی مواقع، سهام زودتر از انتظار با رشد قیمتی مواجه شده و به افزایش قیمت و رد کردن تارگت‌های قیمتی مورد نظر سرمایه‌گذار ادامه می‌دهد. سرمایه‌گذار که از ابتدا مسیری برای رشد سهم در نظر نگرفته بود نیز متعجب و راضی از رشد سهم، هم‌چنان  به سهامداری ادامه می دهد. حتی برخی مواقع با مشاهده‌ی نشانه‌های اصلاح یا ریزش در سهم نیز هم‌چنان امیدوار به برگشت سهم باقی می‌ماند. در نهایت با توجه به این‌که هر صعودی، اصلاحی به دنبال خواهد داشت، فرصت‌های مناسب برای سیو سود را از دست می‌دهد
  • به نشانه‌های معاملاتی تابلو توجه کنید. درست است که تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال دو ابزار مهم برای معامله و سرمایه‌گذاری در بازار بورس هستند، ولی نتایج روی تابلو نشان داده می‌شود و مواردی مانند میزان خرید حقیقی، حقوقی، حجم معاملات، نسبت‌های معاملاتی، قدرت خریدار و فروشنده، حجم‌های مشکوک و غیره را تحت نظر گرفته و بررسی کنید که سهام مورد نظرتان تا چه میزان مسیر را مطابق با مفروضات و پیش‌بینی‌های شما طی می‌کند در صورت عدم تطابق، دلیل آن چیست؟
  • می‌توانید از استراتژی سیو سود پله‌ای نیز استفاده کنید. به این معنی که به صورت بخش بخش و در قیمت‌های مختلف به سیو سود اقدام کرده و پس از آن دوباره مسیر معاملاتی خود را طراحی نمایید.  برای مثال در صورت رخ دادن یک اتفاق مشخص در مسیر قیمتی سهام به میزان درصد مشخصی سیو سود خواهم داشت. همواره با طراحی سناریوهای مختلف برای آینده حرکتی سهام مورد نظرتان، برای مواجهه با هر اتفاقی اقدامات برنامه‌ریزی شده‌ای در نظر داشته باشید.
  • استفاده از حد ضرر نه تنها موجب جلوگیری از ضرر بیشتر می‌شود، بلکه به عنوان ابزاری برای حفظ سود نیز قابل استفاده است. در صورتی که سرمایه‌گذاری شما با کسب سود و رد کردن تارگت‌های مورد نظرتان همراه بوده و برای تارگت نهایی سهم پیش‌بینی روشنی ندارید، لازم است با پیشرفت قیمت سهم، حد ضرر خود را افزایش دهید تا در صورت مواجهه سهم با افت قیمت، در بدترین حالت معامله‌تان در تارگت مورد نظر بسته شده و حداقل سودتان را از دست ندهید. به عنوان مثال در نظر بگیرید که فردی سهمی را در قیمت 2000 و با تارگت 3000 و حد ضرر 1800 خریداری نماید. در صورتی که سهم با قدرت به تارگت رسیده و آن را رد کند و حتی به قیمت 3200 برسد، اما سرمایه‌گذار هنوز معامله را نبسته و یا تنها بخشی از آن را بسته باشد، در این حالت لازم است حد ضرر خود را حداقل تا حوالی 3000 بالا بیاورد.

سخن نهایی

آشنایی با مفهوم سیو سود و تسلط بر استفاده از آن به خصوص در بازارهای صعودی، برای سرمایه‌گذاران اهمیت بسیاری دارد. به دلیل اینکه در این بازارها احتمال درگیر شدن سرمایه‌گذاران در سقف‌های قیمتی با طمع و عدم سیو سود بالا است. بنابراین برنامه‌ریزی و اجرای یک استراتژی سیو سود و در نظر گرفتن تارگت‌های از پیش تعیین شده برای آن، نقش موثری در جلوگیری از ریزش‌های احتمالی در سودهای پیش رو خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *