ریسک سیستماتیک و غیرسیستماتیک المانهای مهمی در بازارهای مالی هستند که دانستن آنها برای دارندگان سرمایه بسیار مهم است. مفاهیم بازارهای مالی یکی از مهمترین فاکتورهای تصمیمگیری درست هستند که برای موفقیت در این بازارها توسط سرمایهگذاران در نظر گرفته میشوند. ریسک سیستماتیک به کل بازار مربوط میشود ولی ریسک غیرسیستماتیک که ریسک مشخص نیز نامیده میشود، فقط منحصر به ریسک سرمایهگذاری در یک بازار مالی خاص است. در ادامه این مطلب به معرفی اجمالی این ریسکها و اهمیت محاسبه دقیق آنها میپردازیم.
انواع ریسک در بازار بورس
بازار بورس بازاری گسترده است که اتفاقات مختلفی میتواند بر روی آن تاثیر بگذارد. به طور کلی تنها دو ریسک سیستماتیک و غیرسیستماتیک بر بازار بورس تاثیرگذار است. این ریسکها در دو حالت کلی و جزئی صورت میپذیرد. یعنی ممکن است بر اساس تغییرات کلی بازار رخ دهند و یا عوامل خارجی و حتی عوامل انسانی بر میزان آنها تاثیر بگذارد.
ریسک سیستماتیک
ریسک سیستماتیک در حقیقت ریسکی است که باعث میشود تا کل بازار تحت تاثیر قرار بگیرد و مربوط به سهام یک شرکت یا صنعت خاص نمیشود. همچنین این ریسک را ریسک غیرقابل حذف یا ریسک بازار نیز مینامند. این ریسک جامعه آماری بیشتری را دربر میگیرد و تمام افراد فعال در بازار سرمایه باید آن را مورد بررسی قرار بدهند. سرمایهگذاران آنچنان در این ریسک دخیل نیستند و از دامنه اختیارات آنها خارج است.
چگونگی کاهش دادن میزان ریسک بازار
جلوگیری از این ریسک و یا کاهش آن تقریبا غیرممکن است و نمیتوان به طور کامل از آن اجتناب کرد. بعلاوه این ریسک غیر قابل پیشبینی است هرچند که با بررسی دادهها و کسب تجربه میتوان تا حدودی آن را حدس زد. ریسک سیستماتیک در بازار سهام با استفاده از متنوع سازی برطرف نمیشود و پخش سرمایه در بخشهای مختلف بازار باعث نمیشود تا ایمنی در برابر این ریسک به وجود بیاید چرا که این ریسک بر تمام بازار تاثیر میگذارد و تمامی سرمایه فعال صاحبان سرمایه را شامل میشود.
تنها راه کاهش این ریسک استفاده از استراتژیهای پوشش ریسک و یا استراتژی تخصیص دارایی است. به عنوان مثال شما با قرار دادن مقداری از داراییهای خود در اوراق مشارکت یا سرمایهگذاری در املاک میتوانید از ریسک سیستماتیک تا حدودی فرار کنید اما از سوی دیگر عملکرد بازده پرتفوی شما نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. این ریسک حاکم بر اقتصاد کلان بازار است بنابراین همراه همیشگی بازار سهام خواهد بود.
بررسی بتای ریسک غیر قابل حذف
آگاهی از میزان ریسک سیستماتیک یک اوراق بهادار، یک صندوق سرمایهگذاری و یا یک پرتفوی از طریق بررسی بتای آن صورت میپذیرد. بتا نشاندهنده این است که یک سرمایهگذاری در مقایسه با کل بازار چه میزان بیثبات و نوسانپذیر است. این یعنی بتای بزرگتر از یک، ریسک سرمایهگذاری در سهام مورد نظر از ریسک بازار بیشتر است. بتای کوچکتر از یک نیز به این معنی است که ریسک دارایی نسبت به بازار کمتر است. همچنین بتای برابر با یک نشاندهنده برابری ریسک دارایی و ریسک بازار است.
ریسک غیرسیستماتیک
ریسک غیرسیستماتیک یا همان ریسک مشخص، از ریسک منحصر به فرد سرمایهگذاری در شرکت و یا تخصیص سرمایه برای صنعتی مشخص در بازار نشأت میگیرد. این ریسک مرتبط با اخبار مختص یک سهم و یا یک صنعت خاص است. به عنوان مثال اگر کارکنان شرکتی که در آن سرمایهگذاری کردهاید اعتصاب کنند، ارزش آن شرکت در بازار سهام کاهش پیدا میکند و باعث تاثیر ریسک غیرسیستماتیک بر قیمت آنها میشود.
همچنین تمامی تغییراتی که بر صنایع مختلف تاثیرگذار هستند مانند نوسانات بازار ارز، تغییرات تعرفههای مختلف، تغییرات نرخ مواد اولیه صنایع و فاکتورهایی از این دست را میتوان از مصادیق ریسک غیرسیستماتیک دانست.
راههای مختلف کاستن از میزان ریسک غیرسیستماتیک در بازار بورس
ریسک غیرسیستماتیک را ریسک حذف شدنی نیز مینامند. این ریسک را میتوان با بررسی شرکتها و صنایع در بازههای زمانی مختلف کاهش داد و یا حتی آن را به صفر رساند. انجام این کار اما به تخصص و تجربه در بازار سهام نیاز دارد که پیشنهاد میشود تا برای این کار از مشاوران حرفهای بازارهای مالی استفاده کنید. کاهش این ریسک از طریق متنوعسازی و تشکیل سبد سرمایهگذاری صورت میپذیرد.
برای پرتفویی که تنوع مناسبی از سهامهای مختلف داشته باشد، ریسک غیرسیستماتیک ناچیز است و میتوان از آن صرف نظر کرد. هر چه این ریسک به حداقل برسد، موفقیت و افزایش شما را نتیجه خواهد داد. بنابراین بررسی دادههای بورسی و تحلیل نمودارهای آن امری کلیدی جهت محاسبه میزان ریسک غیرسیستماتیک برای سرمایهگذاران بازار بورس و اوراق بهادار است.
تفاوتهای ریسک سیستماتیک و غیرسیستماتیک
اصلیترین تفاوت ریسک سیستماتیک و غیرسیستماتیک به نحوه کنترل آن و کاهش خسارتهای وارد شده است. ریسک غیرسیستماتیک را میتوان با بهرهگیری از روشهایی که بیان شد کاهش داد در صورتی که فرار از دست ریسک سیستماتیک عملا امکانپذیر نیست و ریسک کلی بازار است که تمامی فعالان این حوزه را دربر میگیرد.
اهمیت توجه به میزان ریسک در بازارهای مالی
محافظت از سرمایه و تلاش برای افزایش آن برای سرمایهگذاران بسیار مهم است. برای ایجاد امنیت مالی لازم است تا بازار هدف را به خوبی شناسایی و بررسی کرد. ورود به عرصه بازار بورس بدون در نظر گرفتن خطرات آن میتوان مانند خودکشی باشد و سرمایه شما را به طور کامل از بین ببرد. بنابراین مهم است تا میزان ریسک بازار و فعالیتهای بورسی مورد توجه قرار بگیرد. با این کار میتوان از سرمایه خود مراقبت کرد و برای استفاده بهینه از آن، در فعالیتهای مختلف شرکت کرد. افزایش سرمایه به مرور زمان صورت میگیرد و بازار بورس برای افرادی که حوصله یا زمان کافی را جهت فعالیت در این زمینه ندارند، توصیه نمیشود.