ریسک مساعد و نامساعد در بورس چیست؟

یکی از پیچیده‌ترین بازارها، بازار بورس است. با وجود اینکه ممکن است به نظر فعالیت در این حوزه ساده باشد، اما با ورود به آن و مواجه شدن با چالش‌ها و شرایط مختلف، دچار سردرگمی می‌شوید. از جمله پارامترهایی که تحلیلگر یا سرمایه‌گذار فکر می‌کند که می‌تواند تخمین درستی از آن داشته باشد، ریسک معاملات است. عوامل گوناگونی جهت بررسی ریسک لازم است. باید تمام عوامل مورد نظر بررسی شوند تا ریسک سرمایه‌گذاری روی سهام، به درستی محاسبه گردد.

ریسک تاثیر پذیر از عوامل درونی و بیرونی مختلفی است و در نتیجه‌ی معاملات می‌تواند موثر باشد. میزان پیش‌بینی ریسک معامله در بازارهای مختلف بورس، متفاوت است. برای مثال ریسک معاملات در بازار بورس ارز، اکثرا بالا است. پیچیدگی این بازار زیاد است و به همین دلیل پیش‌بینی مسیر حرکت قیمت ارزها، بسیار سخت است. باید ریسک‌های مختلف را برای انجام یک معامله صحیح و کسب سود، شناسایی کرد. این ریسک‌ها را باید بررسی کرد تا ریسکی که در معاملات صورت می‌گیرد، تبدیل به سود شود. در معاملاتی که ریسک منجر به سود یا ضرر شود، به طور مستقیم با ریسک مساعد و نامساعد ارتباط دارد. در این مقاله اطلاعاتی درمورد انواع ریسک‌ها به شما ارائه خواهیم داد. با ما همراه باشید.

ریسک در بورس چیست؟

ریسک در بورس چیست؟

در لغت ریسک به معنای خطر کردن است. در بورس، خطر پذیری به این دلیل انجام می‌شود که فرد بتواند به درآمد بیشتری دست پیدا کند و از سرمایه‌ی خود به بهترین شکل استفاده کند. در بازار همیشه ریسک وجود دارد. در هر معامله، میزان ریسک به موارد مختلفی بستگی دارد. میزان خطرپذیری فرد اولین پارامتر در میزان ریسک معامله است. اگر شما فردی ریسک پذیر باشید، می‌توانید سود خوبی در معاملات بدست آورید.

عموما ریسک بالاتر سود بیشتری را نیز حاصل می‌کند. ریسک به دسته‌بندی‌های مختلفی تقسیم می‌شود. ریسک‌های درونی عموما قابل مدیریت هستند. اما ریسک‌هایی مانند ریسک بازار و ریسک قوانین، از جمله ریسک‌های بیرونی و خارج از کنترل معامله‌گر هستند.

تفاسیر مختلف یک قانون، ریسک قوانین می‌باشد. عدم وجود ساختار مناسب قانون گذاری و نظارت هم جزو ریسک قوانین به حساب می‌آید. ریسک اندازه بازار و ریسک سهم بازار که از نوسانات مربوط به بازار است را ریسک بازار می‌نامند.

یکی از ریسک‌های موجود در بازار بورس، ریسک انسانی است. این نوع ریسک با اشتباهات انسانی به طور مستقیم در ارتباط است.

از دیگر ریسک‌های موجود در بازار بورس، می‌توان به ریسک تورم نیز اشاره کرد. به این موضوع توجه داشته باشید که در صورت معامله در سهامی و کسب سود از آن، مقدار سود شما از نرخ تورم حداقل کمی بیشتر باشد. در صورتی که نرخ تورم از میزان سود شما بیشتر باشد، درواقع دچار ضرر شده‌اید و ارزش سرمایه‌ شما کاهش یافته است. ریسک نرخ و ریسک احساسی نیز از دیگر انواع ریسک‌های موجود در بازار بورس می‌باشد.

ریسک از طریق بررسی چه پارامترهایی اندازه‌گیری می‌شود؟

ریسک از طریق بررسی چه پارامترهایی اندازه‌گیری می‌شود؟

نمی‌توان ریسک را به طور دقیق اندازه‌گیری کرد. هنگامیکه که گفته می‌شود میزان ریسک معامله پایین یا بالا است، منظور مجموع و برآیند تمام ریسک‌ها است. در اکثر موارد افراد شروع به بررسی ریسک کرده و بعد متوجه می‌شوند که ریسک زیاد یا کم است. در مواردی دیگر تمام ریسک‌ها توسط فرد بررسی نمی‌شود و فقط چند ریسک اصلی مورد بررسی قرار می‌گیرد. پارامترهایی از جمله سهام شرکت با توجه به شرایط اقتصادی جامعه و خود شرکت و زمان معامله، عوامل اندازه‌گیری ریسک محسوب می‌شوند.

در زمان معامله، شرایط سیاسی و اقتصادی جامعه که با سهام مورد نظر مرتبط می‌باشد، جزو پارامترهای اندازه‌گیری ریسک محسوب می‌شود.

در میزان ریسک معامله، دید بلند مدت و کوتاه مدت تاثیر گذار است. عواملی از جمله ریسک تورم و ریسک نرخ بهره در این حالت وارد موضوع شده و باید در نظر گرفته شوند. ریسک احساسی را برای اندازه‌گیری دقیق‌تر میزان ریسک، در نظر بگیرید. انسان به عنوان یک سرمایه‌گذار یا معامله گر، در شرایط حساس تحت تاثیر قرار می‌گیرد و حرکات غیر قابل پیش بینی ممکن است انجام دهد.

ریسک را در معاملاتی که سود یا ضرر بیشتری ممکن است به همراه داشته باشد، بیشتر مورد توجه قرار دهید. برآیند این موضوعات در نهایت به این گونه می‌تواند بیان شود که آیا ریسک معامله‌ی مورد نظر بالا است یا خیر.

مفهوم ریسک مساعد و نامساعد در بورس چیست؟

ریسک از دید افراد حاضر در بازار بورس، به معنای انحراف پیش بینی است. این انحراف می‌تواند منفی یا مثبت باشد. در صورتی که پیش‌بینی شود که قیمت سهام شرکتی ۱۰ درصد افزایش پیدا می‌کند، اگر قیمت سهام در واقعیت ۱۰ درصد افزایش پیدا کند، انحراف پیش‌بینی و ریسک آن ۰ است. اما در حالتی که قیمت سهام بیش از ۱۰ درصد افزایش یابد، ریسک پیش‌بینی مثبت می‌شود. اگر کمتر از ۱۰ درصد افزایش یابد، ریسک منفی می‌شود. می‌توان به عبارتی گفت که ریسک مساعد انحراف مثبت پیش‌بینی و ریسک نامساعد انحراف منفی پیش‌بینی محسوب می‌شود.

ریسک مساعد و نامساعد را از جنبه‌های دیگر نیز می‌توان بررسی کرد. ریسک مساعد تمام ریسک‌های سیستماتیک و غیر سیستماتیک که باعث افزایش قیمت سهام و سودآوری یک شرکت می‌شود. از طرفی دیگر، ریسک نامساعد تمام ریسک‌های قابل اجتناب و غیرقابل اجتنابی است که در ارزش سهام تاثیر منفی دارد. برای مثال، افزایش تعرفه‌ی واردات خودروی خارجی برای شرکت‌های خودروساز داخلی، یک نوع ریسک مساعد به حساب می‌آید. همچنین، کاهش تعرفه‌ی واردات خودرو برای شرکت‌ها، یک نوع ریسک نامساعد تلقی می‌شود. پذیرش ریسک بالاتر عموما ضررهای سنگینی می‌تواند به همراه داشته باشد.

کلام آخر

ریسک از جمله مباحث بسیار مهم در بازار بورس حساب می‌شود. تسلط به انواع ریسک و عوامل به وجود آورنده‌ی آن، به فعالان این حوزه می‌تواند کمک زیادی کند.

ریسک شخصی، ریسک احساسی، ریسک مالی و … از جمله ریسک‌های مختلفی هستند که تاثیر زیادی در انجام معاملات دارند. ریسک همیشه در بازار بورس وجود دارد. همانطور که می‌توان سود و درآمد خوبی از ریسک بالا بدست آورد، ضررهای سنگینی نیز می‌تواند به سرمایه‌گذار وارد شود. سرمایه‌گذار در این شرایط می‌تواند با بررسی ریسک مساعد و نامساعد تصمیم به انجام معامله با ریسک کم یا زیاد گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *