ریزش بورس و اصلاح شاخص بورس به چه معناست؟

ریزش بورس و اصلاح شاخص بورس مفاهیمی در بازار هستند که برخی افراد در تفکیک آن‌ها دچار اشتباه می‌شوند. هدف این مطلب بررسی این موضوع است که ریزش بورس یعنی چه؟ ریزش بورس چه تفاوتی با اصلاح بازار دارد و چه استراتژی‌هایی به منظور مقابله با هر کدام از این مفاهیم وجود دارد؟ پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

ریزش بورس و اصلاح شاخص بورس به چه معناست؟

اصلاح شاخص بورس چه روندی دارد؟

رشد قیمت‌ها در بورس همیشه با روند کاملا صعودی پیش نمی‌رود، بلکه کاهش یا افزایش قیمت‌ها به ‌صورت نوسانی است. زمانی که یک سهم به اندازه کافی رشد کرده باشد، اصلاح شاخص رخ می‌دهد. به دنبال اصلاح،  سهامداران اقدام به فروش سهم به منظور برداشت سود می‌کنند.

از دیدگاه تحلیل تکنیکال، اصلاح بر روی مقاومت‌ها رخ می‌دهد. به دلیل این‌که با نزدیک شدن قیمت به خط مقاومت، معمولا بیشتر سهامداران به ذخیره یا سیو سود اقدام می‌کنند که موجب عرضه سهم بیشتر می‌شود.

به عبارت دیگر، قیمت سهم با حرکت‌های پله‌ای رو به عقب، به ذخیره‌ی انرژی برای صعود بعدی اقدام می‌کند. از این رو به اصلاح‌‌ شاخص استراحت نیز گفته می‌شود. اصلاح سهام در بازار طبیعی و اجتناب‌ناپذیر است. تجربیات نشان داده که سرمایه‌گذاری بر روی سهامی که به مدت طولانی وارد فاز اصلاحی نشده، با ریسک بسیار بالایی همراه است.

اتفاقی که در تابستان سال 1399 رخ داد و طی آن بازار کاملا صعودی بورس، در حال صعود مداوم بدون اصلاح بود. سرمایه‌گذاران کم‌تجربه منتظر کسب سودهای بیشتر بودند ولی معامله‌گران حرفه‌ای بازار می‌دانستند که سقوط و ریزش شاخص به زودی اتفاق خواهد افتاد. به علاوه هرچه فاصله زمانی میان اصلاح‌های مختلف کمتر باشد، ریسک سرمایه‌گذاری نیز به همان نسبت کمتر خواهد بود.

اصلاح شاخص بورس با چه نشانه‌هایی همراه است؟

اصلاح شاخص بورس با چه نشانه‌هایی همراه است؟

نکته‌ی قابل توجه این است که اصلاح شاخص صرفا در قیمت سهام شرکت‌ها رخ نمی‌دهد، بلکه شاخص بازار بورس نیز با اصلاح مواجه می‌شود. در اصلاح شاخص بورس ممکن است عرضه در تمامی سهم‌ها بالا نباشد و حتی بسیاری از شرکت‌ها در زمان اصلاح شاخص روند صعودی داشته باشند. ولی برآیند حرکت قیمت سهم‌ها در بازار بورس نشان‌دهنده‌ی اصلاح شاخص باشد.

نشانه‌ی دیگری که می‌تواند از اصلاح خبر دهد، عدم تغییر در روند کلی قیمت است. حرکت‌های صعودی یا نزولی نقطه شروع و پایان دارند، برای مثال روند صعودی آغاز می‌شود و در میانه راه به اصلاح برمی‌خورد. هم‌چنین در روند کاهشی، امکان ندارد قیمت به میزان قیمت ابتدایی شروع روند صعودی کاهش یابد.

معمولا روند اصلاحی در کمترین میزان برابر با 25 درصد و در بیشترین میزان اصلاح برابر با 75 درصد روند صعودی دچار کاهش قیمت می‌شود. میزان اصلاح رخ داده، با استفاده از فیبوناچی در تحلیل تکنیکال قابل سنجش می‌باشد.

نکته‌ای که در این‌جا قابل ذکر است این است که پایان اصلاح بهترین زمان ممکن برای ورود به سهام در کف قیمتی خواهد بود. البته تشخیص زمان پایان اصلاح، به دانش تحلیل تکنیکال و تجربه‌ی بالا نیاز دارد.

در زمان اصلاح شاخص بورس از چه استراتژی استفاده کنیم؟

در زمان وقوع اصلاح شاخص سهم‌ها، یکی از دو حالت زیر ممکن است اتفاق بیفتد. یا سهم از قبل خریداری شده و اصلاح رخ داده و یا پس از اصلاح قصد ورود به سهم را داریم.

اگر در زمان اصلاح جزو سهامداران باشیم، یکی از استراتژی‌ها سیو سود با فروش مقداری از سهام است. البته پیش از فروش سهام باید از رسیدن سهم به هدف قیمتی اطمینان حاصل کنیم. معمولا زمانی که یک سهم ارزشمند دچار اصلاح ‌شود، معامله‌گران از آن به ‌عنوان فرصتی برای افزایش تعداد سهامشان استفاده کرده و در پایان اصلاح اقدام به خرید می‌کنند.

در حالت دوم، یعنی ورود به سهام لازم است تا ابتدا با تحلیل تکنیکال تا پایان اصلاح شاخص منتظر مانده و پس از مشاهده‌ی نشانه‌هایی از شروع روند صعودی، اقدام به خرید نمایید.

ریزش بورس یعنی چه و چگونه اتفاق می‌افتد؟

ریزش یعنی چه و چگونه اتفاق می‌افتد؟

ریزش شاخص بورس یکی از بدترین اتفاقات ممکن برای معامله‌گران بازار سرمایه است. قیمت‌ها به سرعت افول می‌کنند و نمی‌توان از بازار خارج شد. مشکل اصلی این است که معمولا ریزش شاخص بورس در زمان طمع معامله‌گران که معمولا به فکر سیو سود و خروج نیستند، رخ می‌دهد. به همین دلیل کنترل احساسات و استفاده از تجربه نقش مهمی در حداقل‌سازی زیان خواهد داشت. نشانه‌های ریزش شاخص بورس شامل موارد زیر است.

نشانه‌های ریزش بورس مشخص‌تر از اصلاح هستند. در زمان ریزش شاخص بورس، قیمت کلیه‌ی سهم‌های بازار نزولی می‌شود و به دلیل عرضه بسیار بالا ناشی از تمایل به فروش، امکان خروج برای بیشتر سهم‌ها امکان‌پذیر نیست.

هم‌چنین در زمان ریزش شاخص بورس، معمولا روند کاهش قیمت‌ها بسیار طولانی است و این امکان وجود دارد که قیمت‌ها با کاهش صد در صدی مواجه شود و به میزانی بسیار پایین‌تر از کف قیمت یا قیمت آغازین روند برسند.

ممکن است گاهی در روند نزولی و ریزش‌ها هم نوسان قیمتی برای برخی سهم‌ها رخ دهد اما قادر به شکستن سقف‌های قبلی خود نیستند. به دلیل این‌که ترس در بازار غالب است و قدرت فروشندگان بر قدرت خریداران برتری دارد.

در زمان ریزش بازار بورس از چه استراتژی‌هایی استفاده کنیم؟

در زمان ریزش بازار از چه استراتژی‌هایی استفاده کنیم؟

وقوع روند نزولی در بازار مخصوصا پس از صعود مداوم و عدم وقوع فاز اصلاحی، طبیعی و اجتناب‌ناپذیر است. بنابراین لازم است معامله‌گران همواره استراتژی‌های مناسب به منظور مقابله با چنین موقعیت‌هایی را در نظر داشته باشند.

شایان ذکر است در زمان شروع ریزش شاخص بورس، به دلیل بالا بودن میزان عرضه امکان فروش و خروج از بازار وجود ندارد. در نتیجه سرمایه‌گذاران تنها زمانی موفق به خروج خواهند شد که تمامی سودهای‌ کسب شده را از دست داده باشند. بنابراین در صورتی که برخی سهم‌ها در میانه روند نزولی با اصلاح‌های صعودی مواجه شدند، بهترین کار این است که مجددا در ابتدای مسیر نزولی از معامله خارج شوید.

در واقع لازم است پیش از شروع ریزش بازار و در ابتدای شروع سرمایه‌گذاری آماده مقابله با چنین اتفاقاتی باشید. هم‌چنین پیش از شروع ریزش بازار موارد زیر را در نظر بگیرید.

– موثرترین کار کنترل ترس است. سرمایه‌گذارانی که توانایی کنترل هیجاناتشان را داشته باشند می‌توانند تصمیمات درست‌تری اتخاذ نمایند.

– اگر در ابتدای شروع روند نزولی موفق به خروج از بازار نشدید، در پایان روند نیز برای خروج تلاش نکنید چون مجبور به تحمل زیان بالایی خواهید شد.

– در سبد سهام خود از استراتژی متنوع‌سازی استفاده کنید و در صورت ریسک‌پذیری پایین بهتر است بر روی سهام تدافعی (سهام شرکت‌هایی که تامین‌کننده‌ی نیازهای اساسی جامعه هستند و رکود و صعود بازار تاثیر کمی در تعیین قیمت سهام آن‌ها دارد) سرمایه‌گذاری کنید.

– برای سرمایه‌گذاری از پولی استفاده کنید که از دست دادن آن باعث بروز مشکلات غیرقابل جبران در زندگی‌تان نشود.

– دید بلندمدت داشته باشید و پس از تحلیل و بررسی اقدام به خرید سهام نمایید.

– بخشی از سرمایه‌تان را در صندوق‌های دارای درآمد ثابت سرمایه‌گذاری نمایید.

سخن نهایی

همان‌گونه که بیان کردیم، صعود و نزول از ویژگی‌های ذاتی بازار است و حتی معامله‌گران حرفه‌ای و با تجربه نیز همواره قادر به کنترل احساسات در زمان‌های بحرانی نیستند. بنابراین بهترین روش پیشگیری است، پس بخش عمده سرمایه‌تان را به سرمایه‌گذاری روی سهام ارزشمند و شرکت‌های قوی و با بنیه اختصاص دهید. پس با طراحی استراتژی متناسب آماده‌ی مقابله با هر شرایطی از جمله ریزش بورس و اصلاح شاخص در بازار باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *