ارز دیجیتال دای (Dai) چیست؟ از ویژگی تا نحوه کارکرد

ارز دیجیتال دای (Dai) چیست؟ از ویژگی تا نحوه کارکرد

ارز دیجیتال دای (Dai) یک استیبل کوین است که می‌توان مانند تتر از آن برای پرداخت هزینه‌ها و سرمایه‌گذاری استفاده کرد. میکر یک پلتفرم مبتنی بر قرارداد‌های هوشمند است که ارز دیجیتال دای و میکر‌کوین را توسعه داده است. پلتفرم میکر برای حفظ ثبات قیمت ارز دیجیتال دای از دلار ایالات متحده به‌عنوان پشتوانه استفاده می‌کند. دای یک استیبل کوین است و قیمت این ارز دیجیتال معادل با یک دلار است. میکر‌کوین (Makercoin) نیز یک توکن با نوسان قیمتی است که در پلتفرم میکر به‌کار می‌رود.

مقایسه ارز دیجیتال دای (Dai) با تتر

شباهت‌های این دو ارز دیجیتال:

  • قیمت: هر دو این ارز‌های دیجیتال با قیمت یک دلار پشتیبانی می‌شوند.
  • نوع دارایی: دای و تتر هر دو دارایی با پشتوانه محسوب می‌شوند.
  • قابلیت استخراج: هیچ‌کدام آنها قابل استخراج نیستند.

تفاوت‌های ارز دیجیتال تتر و دای

  • دارایی با‌ پشتوانه: ارز دیجیتال تتر با دلار ایالات متحده در بانک‌های حسابرسی پشتیبانی می‌شود، در حالی که ارز دیجیتال دای با قرارداد‌های هوشمند اتریوم پشتیبانی می‌شود.
  • ثبات قیمت: قیمت تتر کاملا به توانایی خرید مشتری برای مبادله یک تتر با یک دلار ایالات متحده بستگی دارد. اما قیمت ارز دیجیتال دای (Dai) با‌ توجه به عوامل بازار خارجی مانند موقعیت بدهی وثیقه (CDPs)، مکانیزم‌های بازخورد ناشناخته و عوامل اقتصادی دیگر با یک دلار پشتیبانی می‌شود.
  • بلاک‌چین: تتر بر بستر بلاک‌چین بیت‌کوین و از طریق پروتکل اومنی لایر (Omni Layer) ایجاد شده، در حالی که ارز دیجیتال دای بر بلاک‌چین اتریوم راه‌اندازی شده است.
  • قابلیت غیرمتمرکز بودن: ارز دیجیتال تتر فقط توسط شرکت تتر لیمیتد (Tether Limited) می‌تواند ایجاد شده و یا از بین برود، بنابراین متمرکز است. از طرف دیگر ارز دیجیتال دای (Dai) متمرکزتر است زیرا توسط هر کاربری می‌تواند ایجاد شود و از بین برود.

اهمیت و کاربرد استیبل‌کوین‌ها

ارز‌های دیجیتال معمولی به‌علت نوسانات قیمت زیادی که دارند برای پرداخت‌های مستقیم و سرمایه‌گذاری مناسب نیستند. برای جلوگیری از نوسانات زیاد در ارزش دارایی خود و کاهش ریسکی که بازار دارایی‌های دیجیتال با آن مواجه هستند می‌توان از استیبل‌کوین‌ها استفاده کرد.

کاربرد‌های استیبل‌کوین دای (Dai)

پلتفرم میکر ۴ بازار گسترده را پوشش می‌دهد که می‌توان از ارز دیجیتال دای در آنها استفاده کرد.

بازار‌های قمار و شرط‌‌بندی: شرط‌بندی‌های طولانی مدت با ارز‌های دیجیتال معمولی که نوسان قیمت زیادی دارند معقول نیست. ارز‌های دیجیتال با نوسان قیمت زیاد شما را در معرض ریسک شرط‌بندی و همچنین تغییرات قیمت دارایی اصلی قرار می‌دهد. بنابراین شما می‌توانید از استیبل‌کوین‌هایی که قیمت با‌ثباتی دارند برای شرط‌بندی استفاده کنید و ریسک خود را تنها محدود به شرط‌بندی نگه دارید.

بازار‌های مالی: برای معاملات و اجرای قرارداد‌های هوشمند در بازار‌های مالی به وثیقه‌های با ثبات قیمت مانند ارز دیجیتال دای (Dai) نیاز است. موقعیت بدهی وثیقه میکر همچنین اهرم معاملاتی غیرمتمرکز بدون نیاز به مجوز را ارائه می‌دهد.

معاملات بین‌المللی: هزینه تراکنش‌های بین‌المللی بسیار زیاد است؛ اما ارز دیجیتال دای (Dai) نوسانات مبادلات خارجی را کاهش می‌دهد و همچنین با حذف واسطه شخص ثالث از روند معاملات تاثیر زیادی در کاهش هزینه‌ها دارد.

سیستم‌های حسابداری شفاف: تراکنش‌های این پلتفرم کاملا شفاف و قابل تایید هستند، بنابراین دولت‌ها و سازمان‌ها با استفاده از آن می‌توانند کارایی خود را افزایش دهند و احتمال فساد در سیستم‌های مالی خود را کاهش دهند.

کاربرد‌های اساسی توکن میکر

توکن میکر سه کاربرد اساسی در پلتفرم میکر دارد:

  • توکن یوتیلیتی (Utility): از توکن میکر می‌توانید برای پرداخت هزینه‌های ایجاد شده در موقعیت بدهی وثیقه استفاده کنید که در‌نهایت منجر به تولید ارز دیجیتال دای (Dai) در پلتفرم میکر می‌شود. زمانی که شما این هزینه‌ها را پرداخت می‌کنید، به همان اندازه توکن میکر از حساب شما کسر می‌شود. با استفاده از توکن میکر، عرضه میکر کاهش می‌یابد. با افزایش تقاضا برای ارز دیجیتال دای و موقعیت بدهی وثیقه، تقاضا برای توکن میکر نیز افزایش می‌یابد.
  • توکن حاکمیتی (Governance): هر یک از دارندگان میکر از این توکن برای رای‌گیری در زمینه مدیریت ریسک و حسابرسی پلتفرم میکر استفاده می‌کنند. فرایند رای‌گیری میکر به‌صورت مداوم صورت می‌گیرد. هر فردی که توکن میکر دارد می‌تواند در فرایند رای‌گیری برای هر پیشنهادی شرکت کند و رای دهد. همچنین افرادی که توکن میکر دارند می‌توانند پیشنهاد جدیدی ثبت کنند و هر زمان که بخواهند رای خود را پس بگیرند. پیشنهادی که بیشترین تعداد رای را دریافت کند به‌عنوان برترین پیشنهاد انتخاب می‌شود و می‌تواند برای کاهش ریسک اجرا شود.
  • منبع افزایش سرمایه: اگر بخشی از میزان پشتوانه کسر شود، پلتفرم میکر می‌تواند به‌صورت خودکار توکن‌های میکر جدیدی تولید کند و آنها را در بازار بفروشد. این فرایند موجب افزایش سرمایه و جلوگیری از سقوط ارزش دارایی میکر می‌شود. اشتباه در فرایند حاکمیت و رای‌گیری منجر به کاهش ارزش توکن‌های میکر می‌شود. در‌واقع این سیستم منافع دارندگان میکر و کل پلتفرم میکر را هماهنگ می‌کند.

نحوه کارکرد پلتفرم میکر

پیش از اینکه بتوانید از پلتفرم میکر استفاده کنید باید یک موقعیت بدهی وثیقه (CDP) ایجاد کنید. قرارداد‌های هوشمند میکر تحت عنوان موقعیت بدهی وثیقه شناخته می‌شوند، برای مبادله ارز دیجیتال دای (Dai) در این پلتفرم باید اتریوم خود را در این موقعیت واریز کنید. به‌این ترتیب ارز دیجیتال دای نیز برای شما ایجاد می‌شود که بهره آن نیز با عنوان هزینه ثبات محاسبه می‌شود. در حال حاضر اتر تنها ارز دیجیتالی است که به‌عنوان پشتوانه در میکر پذیرفته می‌شود. برای دریافت دای از این حساب باید اتر خود را به اتر داخل استخر (PETH) تبدیل کنید.

برای واریز اتر و دریافت دای باید ۴ مرحله زیر را طی کنید:

  • یک موقعیت CDP ایجاد کنید. شما باید یک درخواست برای ایجاد موقعیت بدهی وثیقه به پلتفرم میکر ارسال کنید. سپس اتریوم خود را به استخر واریز کنید تا به‌عنوان پشتوانه از آن استفاده کنید.
  • تولید ارز دیجیتال دای: سپس باید تراکنش مقدار ارز دیجیتال دای که می‌خواهید را ارسال کنید. پس از دریافت دای، به همان اندازه اتریوم داخل استخر به‌عنوان بدهی در قرارداد هوشمند قفل می‌شود. شما تا زمانی که مقدار ارز دیجیتال دای دریافتی را پرداخت نکنید نمی‌توانید به پشتوانه خود دسترسی داشته باشید.
  • تسویه بدهی: برای اینکه بتوانید پشتوانه اتریوم خود را مجددا دریافت کنید، باید مقدار بدهی خود را به‌علاوه هزینه ثبات (Stability Fee) که به‌عنوان نرخ بهره مقدار ارز دیجیتال دریافت شده محسوب می‌شود را پرداخت کنید. هزینه ثبات را باید با توکن میکر (MKR) پرداخت کنید اما مقدار دای دریافت شده را باید به‌همان صورت بازگردانید.
  • برداشت پشتوانه: پس از اینکه بدهی و سود آن را پرداخت کردید می‌توانید پشتوانه مالی خود را برداشت کنید.

ریسک‌های استفاده از موقعیت بدهی وثیقه (CDP)

دارندگان توکن میکر در مورد ۴ ریسک فاکتور اصلی این موقعیت رای‌گیری می‌کنند تا ثبات قیمت استیبل‌ کوین دای تامین شود:

  • سقف بدهی: حداکثر میزان وثیقه‌ای که می‌توان با یک موقعیت CDP ایجاد کرد.
  • نسبت نقدینگی: نسبت بدهی به مقدار پشتوانه مالی میزان نقدینگی یک موقعیت CDP را تعریف می‌کند.
  • هزینه ثبات: هزینه اضافی که به عنوان درصد سود سالانه مقدار بدهی موقعیت CDP محاسبه می‌شود.
  • نسبت ضرر: نسبت حداکثر مقدار ارز دیجیتال دای که می‌توان از نقدینگی ایجاد شود.

ریسک‌های استفاده از موقعیت بدهی وثیقه (CDP)

مکانیزم‌های ثبات قیمت استیبل کوین دای

پلتفرم میکر برای حفظ ثبات قیمت دای و پشتیبانی آن با یک دلار از عوامل اقتصادی و بازار خارجی استفاده می‌کند.

قیمت هدف ارز دیجیتال دای (Dai)

قیمت هدف دای دو کارکرد اصلی در پلتفرم میکر دارد:

  • محاسبه نسبت بدهی به مقدار پشتوانه یک موقعیت CDP
  • تعیین ارزش دارایی پشتوانه در بازار جهانی

مکانیزم بازخورد نرخ هدف

مکانیزم بازخورد نرخ هدف (TRFM) در پاسخ به نوسانات قیمت بازار ایجاد شده است. با استفاده از این مکانیزم نرخ هدف توسط پلتفرم دای تنظیم می‌شود تا قیمت بازار ارز دیجیتال دای (Dai) به قیمت هدف نزدیک شود. استفاده از این مکانیزم پیوند قیمت دای با دلار ایالات متحده را قطع می‌کند اما موجب می‌شود که نرخ هدف تغییر کند؛ در‌نتیجه معامله‌گران بازار تشویق می‌شوند تا قیمت دای را نزدیک به قیمت هدف نگه دارند.

  • قیمت بازار به زیر قیمت هدف کاهش یابد: اگر قیمت بازار دای به زیر قیمت هدف برسد، مکانیزم TRFM نرخ هدف را افزایش می‌دهد. افزایش در نرخ هدف موجب ارزش بالاتر توکن دای می‌شود. علاوه بر این افزایش نرخ هدف موجب می‌شود که سود سرمایه ناشی از ذخیره ارز دیجیتال دای نیز افزایش یابد. افزایش سود سرمایه نیز منجر به افزایش تقاضا برای دای می‌شود. افزایش در نرخ هدف موجب کاهش عرضه دای و در عین حال افزایش تقاضا برای این ارز دیجیتال می‌شود. قیمت بازار دای باید مجددا به قیمت هدف افزایش یابد.
  • قیمت بازار به بالای قیمت هدف افزایش می‌یابد: اگر قیمت بازار دای بیشتر از قیمت هدف باشد، مکانیزم TRFM موجب کاهش نرخ هدف می‌شود. کاهش در نرخ هدف موجب می‌شود تا کاهش ارزش توکن دای می‌شود. همچنین نرخ هدف کاهش یافته موجب می‌شود تا سود سرمایه حاصل از ذخیره دای کاهش یابد. کاهش سود سرمایه موجب کاهش تقاضا برای ارز دیجیتال دای (Dai) می‌شود. کاهش نرخ هدف موجب افزایش عرضه دای و در عین حال کاهش تقاضا برای این ارز دیجیتال می‌شود. بنابراین قیمت بازار دای باید به قیمت هدف کاهش یابد.

به عبارت دیگر قیمت ارز دیجیتال دای با استفاده از قرارداد‌های هوشمند نزدیک به قیمت یک دلار ایالات متحده تنظیم می‌شود.

کاربرد ارز دیجیتال دای

ارز دیجیتال دای (Dai) از بلاک‌چین اتریوم استفاده می‌کند، و به‌عنوان پل ارتباطی بین این بلاک‌چین و آنچه میکر‌دائو ارايه می‌دهد عمل می‌کند. در‌واقع میکردائو با استفاده از قرارداد‌های هوشمند و دای به کاربران وام با پشتوانه ارز دیجیتال ارائه می‌دهد. کاربران می‌توانند ارز‌های دیجیتال خود را به حساب مشخصی واریز کنند و به ازای آن وام به‌صورت دای دریافت کنند. یکی از تفاوت‌های ارز دیجیتال دای با سایر استیبل‌ کوین‌ها این است که توسط یک نهاد خصوصی حمایت نمی‌شود و توسط پلتفرم میکر‌دائو پشتیبانی می‌شود.

امنیت شبکه میکر و ارز دیجیتال دای

امنیت شبکه میکر و ارز دیجیتال دای

یکی از نگرانی‌های اصلی دارندگان ارز دیجیتال دای (Dai) امنیت آن است. بازار‌های مالی در سال ۲۰۲۰ بعد از همه‌گیری کرونا دچار شوک و نوسان شدند، و قیمت اتر از ۱۹۱ دلار به ۸۸ دلار کاهش یافت. در نتیجه قیمت دای نیز دچار نوسان شد و تقریبا با قیمت ۰.۹۷ دلار معامله می‌شد. این قیمت با اینکه نزدیک به یک دلار است اما مناسب نیست، بنابراین شبکه میکر‌دائو باید برای جلوگیری از این نوسانات تغییراتی در پروتکل‌های خود ایجاد می‌کرد. در‌نهایت قیمت این ارز دیجیتال نزدیک به یک دلار تثبیت شد.

یکی دیگر از مواردی که موجب امنیت بیشتر ارز دیجیتال دای (Dai) می‌شود کیف‌ پول یکپارچه آن است که از فرایند استانداردی برای پرداخت‌ها (به‌عنوان مثال پردازش پراخت‌ها، احراز هویت، و تاریخچه تراکنش‌ها) استفاده می‌کند. بنابراین بانک‌های صادرکننده کارت به برنامه ویژه خود نیاز ندارند، اما در‌عوض برای پردازش پرداخت‌ها از فرایند یکپارچه میکر استفاده می‌کنند.

چگونگی خرید ارز دیجیتال دای

امروزه صرافی‌های بسیاری وجود دارند که ارز‌های دیجیتال متنوعی را برای فروش ارائه می‌دهند. اولین صرافی که برای خرید ارز دیجیتال دای (Dai) ممکن است به ذهن برسد، پلتفرم میکر‌دائو است. اما شما می‌توانید این ارز دیجیتال را از صرافی‌های دیگری مانند کوین‌بیس، کراکن، کوکوین، باینانس، اوکی‌کسچنج، جمینی تهیه کنید. همچنین می‌توانید ارز دیجیتال دای را از طریق پروتکل‌های انتقال توکن (token swap) غیرمتمرکز مانند یونی‌سواپ، و کامپاند نیز بخرید.

کیف‌ پول مناسب نگهداری ارز دیجیتال دای

دای یک نوع توکن ERC-20 است بنابراین می‌توانید آن را در کیف پول‌های سازگار با ERC-20 مانند اتمیک، مای‌اتر‌والت، متاماسک، اکسودوس، جاکس و تراست ذخیره کنید. همچنین می‌توانید ارز دیجیتال دای (Dai) را در کیف‌ پول‌های سخت‌افزاری مانند لجر و ترزور نیز نگه دارید. کیف پول‌های سخت افزاری به اینترنت متصل نمی‌شوند و بنابراین امکان هک آنها وجود ندارد و برای نگهداری توکن‌ها بسیار مناسب هستند.

کلام نهایی

امروزه استیبل‌ کوین‌های بسیاری به بازار ارز‌های دیجیتال معرفی شده‌اند، اما دای یک توکن ERC-20 و مبتنی بر بلاک‌چین اتریوم و به همین دلیل کاملا متفاوت است. ارز دیجیتال دای (Dai) برای سرمایه‌گذاری بسیار مناسب بوده زیرا قیمت آن ثابت و معادل تقریبا یک دلار ایالات متحده است و دستخوش نوسانات قیمت در زمان تورم نمی‌شود. اگرچه قیمت همه استیبل‌ کوین‌ها ثابت و به‌دور از نوسان است اما ثبات قیمت دای با استفاده از قرارداد‌های هوشمند مبتنی بر بلاک‌چین اتریوم حفظ می‌شود. امیدواریم مقاله ارز دیجیتال دای که در ثروت آفرین منتشر شده مورد توجه شما قرار گرفته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *