بسیاری از افرادی که قصد دارند به تازگی وارد بازار بورس شوند با این سوال مواجه میشوند که چطور وارد بورس شویم؟ در این مطلب قصد داریم گامهای اولیه ورود به بورس را برای شما شرح دهیم. حتی اگر هیچ گونه اطلاعاتی راجع به بازارهای مالی نداشته باشید نیز، با مطالعهی مطلب زیر میتوانید شروع به یادگیری نمایید.
چطور وارد بورس شویم؟
گام اول: کسب اطلاعات
آغاز هر کاری جدیدی نیاز به کسب اطلاعات در مورد شرایط آن فعالیت دارد. برای ورود به بازار سرمایه نیز لازم است ابتدا یادگیری در مورد بازار بورس را شروع کنید. یادگیری اولیه برای ورود به بورس چند بخش را شامل میشود که مهمترین آنها ورود به بورس و شناخت سهام و انجام معامله هستند. در هر دو بخش، امکان کسب اطلاعات مفید و جامعی از طریق مطالعه کتابها و مطالب موجود در اینترنت برای شما فراهم است.
معتبرترین سایتهای آموزشی در دسترس شامل بخش آموزشی و سامانه مجازی معاملات سایت سازمان بورس و اوراق بهادار تهران و سایت مدیریت فناوری بورس تهران tsetmc است. همچنین مطالعهی روزنامههای اقتصادی با محوریت بورس نقش موثری در آشنایی شما با این حوزه خواهند داشت.
گام دوم: تهیه سرمایه مورد نظر به منظور سرمایهگذاری
برخی افراد پس از آشنایی با کلیت بازار بورس، از پساندازشان به عنوان سرمایه ورود به بورس استفاده میکنند و در صورت مواجهه با زیانهای احتمالی با پیامدهای جبرانناپذیری مواجه میشوند. در حالی که ورود به این بازار باید با سرمایه مشخص و هدفمند صورت گیرد. در واقع لازم است سرمایهای که وارد بازار بورس میشود، شرایط زیر را دارا باشد.
– در بلندمدت نیازی به این سرمایه نداشته باشید و حتی در صورت از دست دادن تمام یا بخشی از آن، مشکلی در امور مادی زندگیتان ایجاد نشود.
– این سرمایه حاصل از از فروش داراییهایی مانند ملک، وسایل ضروری و… زندگی شما نباشد.
در مورد مبلغ سرمایه به منظور شروع سرمایهگذاری نیز باید گفت که ترجیح با کم بودن مبلغ در ابتدا و افزایش تدریجی آن است. البته کم بودن و به طور کلی مناسب بودن مبلغ با توجه به شرایط هر شخص متفاوت است و خود سرمایهگذار باید با توجه ارزیابی شرایط اختصاصی خود در مورد میزان آن تصمیم بگیرد.
گام سوم: دریافت کد بورسی
ورود رسمی به بازار بورس از طریق دریافت کد بورسی صورت میگیرد. معامله در بازار بورس نیز به یک کارگزار رسمی و کد بورسی (که کد معاملاتی یا کد سهامداری نیز نامیده میشود) نیاز دارد.
جهت دریافت کد بورسی لازم است تا در سایت سجام به ثبتنام و تکمیل اطلاعات شخصی، شغلی و بانکی خود اقدام کنید. پس از تکمیل فرمها یک کد پیگیری دریافت میکنید و در مرحلهی بعد نیاز به احراز هویت دارید تا قادر به انجام معامله تحت عنوان یک سهامدار معتبر و دارای هویت مشخص شوید.
گام چهارم: انتخاب کارگزاری مناسب
با توجه به اطلاعات سایت سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، حدود ۱۰۸ کارگزاری فعال و دارای مجوز وجود دارد که میتوانید با استفاده از آنها به عنوان واسطه، به معامله در بازار بورس اقدام کنید. برای انتخاب کارگزاری مناسب بهتر است با در نظر گرفتن ویژگیهای مورد نظرتان، به ارزیابی خدمات کارگزاریهای موجود بپردازید.
گام پنجم: ورود به سامانه معاملات
پس از دریافت نام کاربری و رمز عبور سامانه معاملاتی، امکان انجام معامله را خواهید داشت. فراموش نکنید که در نگهداری رمز ورود به سامانه اقدامات امنیتی را رعایت نمایید. همچنین پیش از معامله و در هنگام انجام معاملات لازم است به آموزش روشهای انجام موارد زیر در سامانه معاملاتی و شناسایی قسمتهای مختلف سامانه معاملاتی بپردازید.
مهمترین مواردی که قبل و حین معاملات، نیاز است بدانید شامل نکات زیر است:
– روش واریز یا برداشت وجه به حساب معاملاتی
– چگونگی جست و جوی سهام مورد نظر
– نحوه انجام معامله خرید یا فروش
– روش های مشاهدهی فهرست معاملات
– روش مشاهدهی لیست سهمهای موجود در سبد
– روش مشاهدهی میزان سود و زیان سهام خریداری شده
گام ششم: آموزش سرمایهگذاری در بورس
سرمایهگذاری یک مهارت قابل یادگیری است و به طور کلی معامله در بورس و سرمایهگذاری در این بازار، بدون دانش و آگاهی بعید است به موفقیت و سوددهی منجر شود. در واقع، پیشنیاز اصلی سرمایهگذاری در بورس، آموزش است.
به همین دلیل، یکی از وظایف مهم هر شخص پیش و در حین فعالیت در بازار سهام، آموزش کامل معاملهگری در بورس است. تنوع ابزارهای موجود، ریسک بالای معاملات، امکان زیان و حتی از دست رفتن سرمایه، احتمال بروز رفتارهای هیجانی در تصمیمات و تاثیر بالای عوامل اقتصادی و سیاسی بر بورس، موجب میشود تا انجام درست معاملات بدون آموزش امکانپذیر نباشد. تا ایتجا 6 گام را توضیح دادیم که چطور وارد بورس شویم. در ادامه به روش های تحلیلی می پردازیم.
مهمترین مباحث به منظور شروع آموزش در بورس شامل آموزش تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال است که به صورت خلاصه این دو نوع روش تحلیل را معرفی میکنیم.
روش های تحلیلی برای ورود به بورس
تحلیل بنیادی
تحلیل بنیادی روشی است که در آن به بررسی عوامل مختلف موثر بر قیمت سهام در سطح خرد و کلان مانند عوامل اقتصادی، سیاسی، وضعیت صنعت و شرکتهای رقیب، وضعیت حاشیه سود، آیتمهای موجود در صورتهای مالی خود شرکت و غیره پرداخته میشود. هدف از تحلیل بنیادی سنجش ارزش ذاتی سهام و مقایسه آن با قیمت است. در نهایت، در صورت کمتر بودن ارزش سهم از ارزش ذاتی، خرید سهم تصمیم درستی خواهد بود.
تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال نیز با هدف تحلیل سهام انجام میشود. با این تفاوت که در روش تحلیل تکنیکال، صرفا روند قیمتی سهام شرکتها مورد بررسی قرار میگیرد. در واقع در تحلیل تکنیکال این اعتقاد وجود دارد که صورتهای مالی، اخبار، عوامل کلان و کلیهی عوامل موثر بر قیمت در نمودار سهم وجود دارد. اصل دوم تحلیل تکنیکال این است که الگوهای پیشین تکرار میشوند. بنابراین صرفا با بررسی قیمت و حجم معاملات و تحلیل الگوهای پیشین میتوان روند آیندهی قیمت سهم را پیشبینی کرد.
کلاسهای آموزشی مفید و معتبری برای آموزش تحلیل بنیادی و تکنیکال به صورت حرفهای وجود دارد. به طور کلی مهمترین عامل موفقیت در بورس و اخذ تصمیمات درست در سرمایهگذاری و معاملهگری آموزش اصولی است. این آموزش از گام اول و دریافت کد بورسی آغاز شده و تا یادگیری تحلیل و نحوه انجام معاملات ادامه مییابد.
سخن نهایی
بازار بورس جذاب و کسب سود خوشحال کننده است، ولی هرگز و حتی پس از یادگیری نیز نباید از آموزش بیشتر و حرفهایتر غافل شد. موفقیت در بورس نیاز به صرف زمان و انرژی، خونسردی و کنترل احساسات هیجانی، رعایت مدیریت ریسک و سرمایه و بررسی نحوهی انجام معاملات توسط حرفهایهای بازار دارد. اولین اولویت هر سرمایهگذار در بورس باید حفظ سرمایه، سپس حفظ سودهای قبلی و اولویت سوم کسب سود باشد. بازار همیشه صعودی و مثبت نیست. همیشه برای زمانهایی که بازار منفی میشود، آماده باشید. از اشتباهاتتان درس و تجربه کسب کنید و برای موفقیت در آینده از آنها استفاده نمایید.
در این مقاله توضیح داده شد که چطور وارد بورس شویم. خواهشمند است تجربیات و نظرات ارزشمند خود را در بخش نظرات ثروت آفرین در این صفحه بنویسید.